Novice | 16. Dezember 2015

Tematika NOx: Volkswagen predstavil tehnične ukrepe za sporne motorje 

 

Koncern Volkswagen je uradu KBA predstavil konkretne tehnične ukrepe za sporne motorje tipa EA189 z 1,2-, 1,6- in 2,0-litrsko gibno prostornino.  Po intenzivnih preverjanjih je KBA vse ukrepe v celoti potrdil. S tem so pripravljene rešitve za odpravo odstopanj pri vseh spornih vozilih. Lastniki vozil bodo zdaj v kratkem obveščeni o nadaljnjih korakih. V interesu čim hitrejšega poteka akcije bo Volkswagen z izvajanjem servisnih ukrepov začel takoj po začetku leta 2016.

Pri pripravi tehničnih ukrepov so bile pomemben vidik strankam prijazne rešitve. Za sporne dizelske motorje EA189 so pripravljeni naslednji ukrepi:

  • Na 1,2- in 2,0-litrskih motorjih bodo posodobili programsko opremo. Za to bo potrebnega slabe pol ure delovnega časa.
  • Na 1,6-litrskih motorjih bodo prav tako posodobili programsko opremo. Poleg tega bodo neposredno pred merilnik zračnega pretoka pritrdili tako imenovani transformator zračnega toka. Za izvedbo bo predvidoma potrebna manj kot ena ura dela. 

Ti ukrepi veljajo za Evropo (za države območja EU 28). Po izvedbi tehničnih ukrepov bodo vozila izpolnjevala veljavne emisijske standarde, s ciljem, da se zaradi tega ne bi poslabšale moč motorja, poraba in vozne zmogljivosti.

Stranke v Nemčiji bodo obveščene takoj, ko bo KBA posredoval njihove naslove.

Lastniki vozil bodo najprej prejeli dopis, s katerim jih bodo obvestili, da je njihovo osebno vozilo predvideno za vpoklic na servis. Pri tem bodo stranke tudi naprošene, da počakajo na naslednjo pisno informacijo, preden se obrnejo na enega od Volkswagnovih pooblaščenih servisov. V drugem dopisu bo Volkswagen prizadete stranke pravočasno prosil, da se na pooblaščenem servisu, ki ga lahko poljubno izberejo same, dogovorijo za termin za izvedbo tehničnih rešitev.
Predvideno je, da bi vsa sporna vozila v več valovih pozvali na izvedbo tehničnih rešitev na pooblaščene servise. Od prvega četrtletja 2016 naj bi tehnične ukrepe izvajali na spornih 2,0-litrskih motorjih.
Predvidoma do konca 2. četrtletja prihodnjega leta naj bi jih izvedli na spornih 1,2-litrskih motorjih. Od 3. četrtletja in potem do konca akcije se bodo ukrepi izvajali na spornih vozilih z 1,6-litrskim motorjem.

Pri izvajanju tehničnih ukrepov si bo družba Volkswagen AG prizadevala, da stranke ne bi bile oškodovane, na primer zaradi morebitne omejene mobilnosti. Znamka Volkswagen bo tako vsem strankam po potrebi zagotovila ustrezen in brezplačen nadomestni prevoz.

Družba Volkswagen AG se do 31. decembra 2016 izrecno odpoveduje uveljavljanju pravice do ugovora zaradi zastaranja v primeru morebitnih zahtevkov, povezanih s programsko opremo, vgrajeno v motorje tipa EA189. Podaljšanje zastaralnih rokov za tovrstne zahtevke velja tudi, če so ti že zastarani. Volkswagnove stranke zato zaradi samega čakanja ne bodo oškodovane. To pomeni, da lahko vse prizadete stranke do zgoraj navedenega datuma počakajo na izvedbo omenjenih potrebnih ukrepov na svojem vozilu.

Nesporno je, da so vozila tehnično varna in primerna za vožnjo, zato jih je še naprej mogoče brez omejitev uporabljati v cestnem prometu.

Informacije o porabi in CO2 se vedno nanašajo na vrednosti, izmerjene po predpisanem postopku (Uredba (ES) št. 715/2007 v trenutno veljavni verziji) v okviru homologacije vozila na podlagi testnega postopka WLTP. Več informacij najdete tukaj ali pri pooblaščenem trgovcu. Ogljikov dioksid (CO2) je najpomembnejši toplogredni plin, ki povzroča globalno segrevanje. Emisije onesnaževal zunanjega zraka iz prometa pomembno prispevajo k poslabšanju kakovosti zunanjega zraka. Prispevajo zlasti k čezmerno povišanim koncentracijam prizemnega ozona, delcev PM10 in PM2,5 ter dušikovih oksidov. Podrobne okoljske informacije o novih osebnih avtomobilih najdete v priročniku o varčni porabi goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka, ki ga lahko brezplačno pridobite na prodajnem mestu in tukaj.

Prikazana vozila lahko v posameznih detajlih odstopajo od trenutne ponudbe za slovenski trg. Na sliki so prikazani nekateri elementi dodatne opreme, ki so na voljo za doplačilo. Za boljšo berljivost besedil smo v povezavi z osebami uporabili moško ali žensko slovnično obliko, ki pa se vedno nanaša nevtralno na oba spola. Zahvaljujemo se vam za razumevanje. 

Zapri
Meni
Zapri meni
Zapri

Aktualne informacije za stranke

Na tej strani boste našli novice o aktualnem razvoju dogodkov pri Volkswagnu.

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen