Meni
Zapri meni
Zapri

Kako daleč se lahko peljem?

Naša družina ID. je sinonim za novo generacijo električnih vozil, s katerimi lahko z enim polnjenjem baterije prevozite tudi daljše razdalje. S tem električna mobilnost postaja privlačna alternativa za čedalje več ljudi: za dnevne vozače, izletnike ali "dolgoprogaše". Na hitrih polnilnih postajah polnjenje dandanes vzame manj časa, kot si mislite.

Doseg po kriterijih WLTP vs. realni doseg uporabnika

Od septembra 2018 mora biti pri vseh električnih vozilih standardni doseg naveden skladno s postopkom WLTP. WLTP je kratica za Worldwide Harmonised Light-Duty Vehicles Test Procedure in pomeni "Globalno usklajeni preizkusni postopek za lahka vozila". Ta preizkusni postopek je enoten po vsem svetu in obvezen za vse proizvajalce. Omogoča primerjavo med različnimi električnimi avtomobili. Pozorni morate biti na podatek za kombinirano porabo (mesto, regionalne ceste in avtoceste).

Primerjava dosega ID.3 glede na velikost baterije
Doseg po kriterijih WLTP¹⁾ vs. realni doseg uporabnika

 

Ker je doseg po kriterijih WLTP povprečna vrednost različnih delnih ciklov (mesto, regionalne ceste, avtoceste) in brez dodatnih porabnikov, kot sta klimatska naprava in ogrevalni sistem, lahko doseg v praksi odstopa od standardnega dosega.

Zato Volkswagen poleg tega navaja "realni doseg uporabnika"²⁾. Torej doseg, ki ga bo predvidoma v praksi pri vožnji dejansko doseglo 80 % vseh voznikov ID.3 - brez vmesnega polnjenja baterije.

V mestnem prometu so zaradi visokoučinkovitega motorja in visokega deleža rekuperacije zaradi pogostega ustavljanja in speljevanja možni realni dosegi, ki celo presegajo največji doseg po kriterijih WLTP.

Kateri dejavniki vplivajo na realni doseg uporabnika?

Veliko je dejavnikov, ki vplivajo na doseg vašega električnega vozila, npr. profil vožnje - pretežno avtoceste ali mestna vožnja, ogrevanje in tudi klimatska naprava.

Že med polnjenjem lahko notranjost električnega vozila pozimi vnaprej ogrejete ali poleti vnaprej ohladite. Tako se bo energija za ogrevalni sistem ali klimatsko napravo dovajala iz električnega omrežja in ne iz pogonske baterije.

 

Dejavniki, ki vplivajo na doseg

Idealen za kratke relacije

Če za pot v službo in domov s svojim električnim vozilom v povprečju vsak dan prevozite pribl. 50 km ali če zjutraj peljete otroke v šolo, nato se peljete v službo in popoldne po nakupih, potem za vas popolnoma zadošča ID.3 z baterijo kapacitete 45 kWh in realnim dosegom med 230 in 330 km¹⁾. Polniti ga boste morali le enkrat do dvakrat na teden. To boste najlažje naredili čez noč na električni vtičnici ali še hitreje s polnilnikom ID.Charger³⁾ (stenska polnilna postaja).

Tako boste zjutraj lahko sedli v svoj električni avto in se polni energije podali v nov dan. Idealna izbira za oskrbo z elektriko je zelena elektrika ali elektrika iz shranjevalnika vaše lastne fotovoltaične elektrarne.

Če vozilo uporabljate pretežno za kratke relacije, ga lahko brez skrbi polnite doma ali na delovnem mestu.

 

Če namreč vaš delodajalec omogoča polnjenje električnih vozil na parkirišču ali v garaži z ustrezno polnilno infrastrukturo, je tudi to zelo dobra možnost. Tako bo vaš delovni čas izkoriščen še bolj učinkovito. 

Zanesljiv za srednje dolge relacije

Če delate na terenu in službeno vsak dan prevozite okrog 200 km ali če tudi zasebno načrtujete daljše vožnje - bodisi za obisk sorodnikov ali prijateljev, krajše oddihe v mestih ali počitnice na morju ali v hribih - je prava izbira za vas ID.3 z baterijo kapacitete 58 kWh in realnim dosegom med 300 in 420 km¹⁾. Potem boste morali avto polniti čez noč le na 2 do 3 dni oz. boste med vožnjo na dopust največ enkrat naredili postanek ob avtocesti na novi hitri polnilnici IONITY in avto za 20 do 30 minut priklopili na elektriko. 

Vozniki na srednje dolge relacije s storitvijo We Charge poiščejo proste polnilne točke ob svoji poti.

 

Do marsikaterega cilja na srednje dolgi oddaljenosti se boste lahko pripeljali brez ali z le enim kratkim postankom za vmesno polnjenje. Proste polnilne postaje lahko enostavno in hitro poiščete s Volkswagnovo novo storitvijo polnjenja, ki se imenuje We Charge. Svojih potovalnih navad vam torej ne bo treba spreminjati, saj tudi danes verjetno na daljših vožnjah naredite kakšen vmesni postanek.

Prepričljiv za dolge relacije

Če se želite - bodisi za službene potrebe ali zasebno - voziti tudi na daljše razdalje, je za vas idealna rešitev ID.3 z baterijo kapacitete 77 kWh in realnim dosegom med 390 in 550 km¹⁾.

Ste vedeli, da morate električni avto na 800 do 1.000 km dolgem potovanju napolniti le dvakrat do trikrat? To pomeni, da se boste brez skrbi lahko podali tudi do bolj oddaljenih krajev. In najbrž ne boste imeli nič proti krajšemu postanku, med katerim si boste lahko pretegnili noge, si privoščili okusno kosilo ali pa popili vročo kavo?

Vmes lahko koristite eno od hitrih polnilnic IONITY - to je novo visokozmogljivo polnilno omrežje, ki ga je Volkswagen ustanovil skupaj z drugimi avtomobilskimi partnerji in v katerega je bilo leta 2020 po vsej Evropi vključenih okrog 400 hitrih polnilnic. Tu lahko prek storitve We Charge enostavno plačujete v sklopu naše aplikacije We Connect ID.⁴⁾

Velik doseg. Velika prilagodljivost.

Se že vozite z električnim avtomobilom ali pa razmišljate, da bi ga kupili? Odlično. Kajti zdaj veste, da je doseg električnih vozil večji, kot ste mislili

Na kratkih ali dolgih relacijah, vsak dan ali med vožnjo na dopust - odslej ste lahko enako prilagodljivi kot z avtomobilom, ki ima bencinski ali dizelski motor. Še posebej praktično je, da na poti s pomočjo navigacijskega sistema lahko kadarkoli hitro in udobno najdete najbližjo polnilno postajo. Predvsem, ker je ponudba javnih polnilnih postaj vedno večja.

Več informacij

1) Navedene vrednosti porabe in emisij so bile izmerjene skladno z zakonsko predpisanimi merilnimi postopki. Od 1. septembra 2017 homologacijski postopek za določena nova vozila že poteka skladno z Globalno usklajenim preizkusnim postopkom za lahka vozila (angl. World Harmonised Light Vehicle Test Procedure, WLTP), ki omogoča realnejši prikaz porabe goriva in emisij CO₂. Od 1. septembra 2018 naprej velja, da bo postopek WLTP postopoma povsem nadomestil preizkusni postopek, imenovan Novi evropski vozni cikel (NEVC). Zaradi realnejših preizkusnih pogojev so vrednosti porabe goriva in emisij CO₂, izmerjene po postopku WLTP, v mnogih primerih višje od vrednosti, izmerjenih po postopku NEVC. Zato od 1. septembra 2018 lahko pri obdavčitvi vozil pride do ustreznih sprememb. Podrobnejše informacije o razlikah med postopkoma WLTP in NEVC lahko najdete tukaj.

Trenutno je še obvezno navajanje vrednosti, izmerjenih po postopku NEVC. Pri novih vozilih, ki so homologirana po postopku WLTP, se vrednosti NEVC izpeljejo iz vrednosti, pridobljenih med preizkusnim postopkom WLTP. Dodatna navedba vrednosti iz postopka WLTP je do obvezne uporabe prostovoljna. Če so vrednosti NEVC navedene v razponu, se ne navezujejo na eno samo, individualno vozilo in niso sestavni del ponudbe, temveč so namenjene zgolj primerjavi med različnimi tipi vozil. Dodatna in dopolnilna oprema (montažni deli, pnevmatike drugih velikosti itd.) lahko spremenita relevantne parametre vozila, kot so npr. masa, kotalni upor in aerodinamika, ter poleg vremenskih pogojev, prometnih razmer in individualnega načina vožnje vplivata na porabo goriva, porabo električne energije, emisije CO₂ in vozne zmogljivosti vozila.

Podrobne okoljske informacije o novih osebnih avtomobilih najdete v priročniku o varčni porabi goriva, emisijah CO₂ in emisijah onesnaževal zunanjega zraka, ki ga lahko brezplačno pridobite na prodajnem mestu ali tukaj.

2) Dejanski doseg v praksi odstopa zaradi načina vožnje, hitrosti, uporabe komfortnih/dodatnih porabnikov, zunanje temperature, števila sopotnikov/obteženosti in topografije. Kot orientacija za posamezno vozilo služi navedeni razpon dosega, ki ga bo predvidoma v letnem povprečju doseglo 80 % naših strank. Spodnja meja navedenega razpona zajema tudi vožnje pri zmernih hitrostih na avtocestah in vožnje pri nizkih zunanjih temperaturah v zimskem času.

3) ID. Charger je del ponudbe znamke MOON, ki voznikom električnih vozil in skrbnikom voznih parkov z električnimi vozili ponuja celovito rešitev za polnjenje električnih vozil.

4) Za uporabo brezplačne aplikacije We Connect ID. sta potrebna pametni telefon z ustreznim operacijskim sistemom iOS ali Android ter SIM-kartica z opcijo za prenos podatkov. Poleg tega mora uporabnik imeti obstoječo ali posebej sklenjeno pogodbo z mobilnim operaterjem.

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen