Meni
Zapri meni
Zapri

Kako lahko napolnim svoj električni avto?

Za razliko od avtomobilov z motorjem z notranjim zgorevanjem imate pri električnih avtomobilih različne možnosti polnjenja, saj je mogoče baterijo napolniti povsod, kjer je elektrika. In to ni dosti težje kot napolniti pametni telefon.

Za razliko od avtomobilov z motorjem z notranjim zgorevanjem imate pri električnih avtomobilih različne možnosti polnjenja, saj je mogoče baterijo napolniti povsod, kjer je elektrika. In to ni dosti težje kot napolniti pametni telefon.

Kako lahko napolnim svoj električni avto?

Za razliko od avtomobilov z motorjem z notranjim zgorevanjem imate pri električnih avtomobilih različne možnosti polnjenja, saj je mogoče baterijo napolniti povsod, kjer je elektrika. In to ni dosti težje kot napolniti pametni telefon.

To in še več o polnjenju električnih avtomobilov boste izvedeli v nadaljevanju:

  • Polnjenje lahko pogosto povežete z vsakodnevnimi opravili, na primer nakupovanjem.
  • Večino električnih avtomobilov, kot so Volkswagnovi modeli ID., je mogoče polniti z izmeničnim tokom in z enosmernim tokom.
  • Čas polnjenja oziroma trajanje polnjenja električnega vozila je odvisno od več dejavnikov.
  • Naš simulator trajanja polnjenja pokaže, koliko časa morate predvideti za polnjenje v različnih scenarijih.

Polnjenje z električno energijo – skoraj povsod

Doma v garaži ali na parkirišču, na polnilnem stebričku pred supermarketom, na hitri polnilnici na avtocestnem počivališču, na parkirišču delodajalca - za polnjenje baterije električnega avtomobila je možnosti veliko. In upravljanje je povsem enostavno.

Priključimo vtič in že lahko črpamo energijo.

Polnilna postaja za domačo uporabo

Verjetno najudobnejše je polnjenje vozila doma na stenski polnilni postaji. Volkswagnovo hčerinsko podjetje Elli na primer ID. Charger1 ponuja v različnih izvedbah, ki so usklajene s posameznimi sistemi modelov ID., tako da je zadoščeno vsem zahtevam. Pri uporabi stenske polnilne postaje morate le vstaviti priključeni polnilni kabel z vtičem v polnilno vtičnico avtomobila - in polnjenje se začne.

Načeloma je mogoče baterijo polniti tudi na običajni gospodinjski vtičnici. To pa naj bi bila le zasilna rešitev, saj tako polnjenje traja zelo dolgo. Kabel in vtičnica sta pri tem daljši čas preobremenjena in se lahko pregrejeta. Za razliko od običajnih vtičnic so stenske polnilne postaje, kot je ID. Charger1, zasnovane prav za ta namen. 

Polnjenje na poti

Tudi polnjenje električnih avtomobilov na javnih polnilnih postajah je udobno. Če polnilna postaja nima kabla, lahko uporabite polnilni kabel, ki ste ga prejeli skupaj z vozilom. Vedno ga imejte v prtljažniku.

Med potjo so lahko uporabne tudi mobilne polnilne postaje, kot je ID. Charger Travel1. Namenjene so polnjenju prek običajne vtičnice, kadar ni na voljo polnilne postaje, in jih je, odvisno od tipa, mogoče priključiti z različnimi adapterji.

Kako pravilno poteka polnjenje

Če torej na kratko povzamemo: električna mobilnost je enostavna, postopek polnjenja električnega avtomobila je nadvse preprost in vključuje le nekaj korakov.

1

Odprite loputo na avtomobilu

2

Polnilni kabel priključite na polnilno postajo ali električno vtičnico

3

Polnilni vtič priključite na električni avto

4

Opravite overitev (če je to potrebno)  

5

Postopek polnjenja se začne

Kaj morate vedeti o polnjenju električnega avtomobila

Vedeti morate še nekaj stvari o tehnologiji polnjenja. Pri avtomobilu z motorjem z notranjim zgorevanjem morate paziti, katero vrsto goriva natočite v rezervoar.

V Evropi je vtič tipa 2 standardni vtič za polnjenje z izmeničnim tokom.

Vrste vtičev

V Evropi sta se kot standardni uveljavili dve vrsti polnilnih vtičev za polnjenje električnih vozil:

Vtič Mode 3 (ali tudi vtič Mennekes)
Vtič Mennekes (tip 2) ustreza evropskemu standardu za polnjenje z izmeničnim tokom. Večina javnih polnilnih postaj je opremljena z najmanj eno električno vtičnico tipa 2.

Vtič Combo 2 (ali vtič CCS)
Za hitro polnjenje se je v Evropi kot standard uveljavil kombinirani sistem polnjenja CCS (angl. Combined Charging System). Polnilni vtič je opremljen z dodatnimi kontakti za hitro polnjenje z enosmernim tokom in je fiksno pritrjen na vse postaje za polnjenje z enosmernim tokom, na primer na polnilnice ponudnika Ionity.

Vrste polnjenja

Polnjenje z izmeničnim tokom

Pri polnjenju z izmeničnim tokom usmernik, ki je vgrajen v električnem avtomobilu, pretvarja tok iz javnega omrežja v potrebni enosmerni tok.

Polnjenje z enosmernim tokom

Pri polnjenju z enosmernim tokom se izmenični tok pretvarja v enosmerni tok zunaj električnega avtomobila - npr. v polnilni postaji. To omogoča večjo polnilno moč in krajše postopke polnjenja.

Kolikšne čase polnjenja lahko pričakujete 

Kako dolgo traja polnjenje električnega avtomobila? Na to vprašanje ne moremo ponuditi splošnega odgovora, saj je to odvisno od različnih dejavnikov. Sem spadajo:

  • Stopnja napolnjenosti in kapaciteta baterije. Od tega dvojega je odvisno, koliko električne energijo "bo šlo" v električni avto.
  • Vrsta polnilnice, ali natančneje, vrsta polnjenja. Drugače povedano: ali baterijo priključimo na stensko polnilno postajo ali na hitro polnilnico?
  • Temperatura baterija in okolice. Trajanje polnjenja je daljše, če je temperatura baterije nižja od pribl. 15 stopinj Celzija ali temperatura okolice višja od pribl. 25 stopinj Celzija.


Preprosto osnovno pravilo se glasi: čim večja je polnilna moč, tem hitrejši je postopek polnjenja. Če svoje vozilo polnite na običajni vtičnici, lahko potrebe pokrijete z do 2,3 kW/h ponoči. Hitrejša in boljša možnost je stenska polnilna postaja s polnilno močjo do 11 kW ali javna polnilnica. Najhitrejše so postaje HPC (angl. High Power Charging), ki zagotavljajo polnilno moč od 100 kW naprej. Tako na primer omrežje hitrih polnilnih postaj ponudnika IONITY, v katerem je udeležen tudi Volkswagen, upravlja več sto polnilnih parkov s hitrimi polnilnimi postajami ob pomembnih glavnih cestah po vsej Evropi.

In še nasvet: na splošno priporočamo, da pri vsakodnevni uporabi električnega avtomobila baterijo polnite do 80 %. S tem boste zmanjšali njeno izrabo2. Z našim simulatorjem trajanja polnjenja lahko preverite, približno koliko časa bo potrebnega za polnjenje modela ID.  

Naši modeli ID. Na testno vožnjo ali na konfigurator?
Tukaj najdete naše modele ID.

Želite bolje spoznati naše popolnoma električne modele ID.? Dogovorite se za testno vožnjo s pogodbenim partnerjem v svoji bližini. Ali pa uporabite naš spletni konfigurator, da si sestavite svoj sanjski ID.

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen