Meni
Zapri meni
Zapri

Baterija s sistemom

Iz elektrike nastane mobilnost. Morda se sliši enostavno, vendar pa je v resnici zapleteno. Zato smo pripravili jasno in razumljivo predstavitev baterijskega sistema modularne platforme za električna vozila (MEB). Vedeti morate namreč, kaj je v vašem ID.3.

Enostavna razlaga: baterijski sistem za družino ID.

Novo razvita modularna platforma MEB družine ID. je zasnovana posebej za električna vozila. Njeno srce predstavlja baterijski sistem, ki ga sestavljajo številni baterijski moduli - število modulov je odvisno od želenega dosega. V vsakem od teh modulov je 12 litij-ionskih baterijskih celic. Celice, ki so uporabljene v MEB, so dobile ime po svoji obliki; to so t. i. ploščate celice. Sestavljene so iz več naloženih ali zloženih aktivnih plasti, ki jih obdaja prožen zunanji ovoj. Zaradi tega imajo ploščate celice tako zelo prilagodljivo obliko in jih je mogoče optimalno prilagoditi obstoječim zahtevam. Poleg tega zaradi svoje gladke površine omogočajo visoko toplotno prevodnost.

Baterijski sistem modularne platforme za električna vozila

1 Baterijske celice
2 Baterijski moduli
3 Baterijski sistem
4 Baterija
5 Pogon

Popolnoma naelektrena: litij-ionska baterija

Litij-ionsko baterijo vedno sestavljajo štiri komponente: anoda, katoda, separator in elektrolit. Tovrstno zasnovo imenujemo tudi galvanska celica. Pri polnjenju elektroni prehajajo z ene elektrode na drugo in se tam shranijo. Električna energija iz električnega omrežja se pri tem pretvori v kemično energijo.

Pri praznjenju - na primer med pogonom elektromotorja v vozilu - proces poteka v obratni smeri: elektroni prehajajo z elektrode, na kateri so shranjeni, nazaj na drugo elektrodo. Pri tem se kemična energija pretvarja v električno energijo.

1 Anoda
2 Katoda
3 Separator
4 Elektrolit
5 Polnjenje
6 Praznjenje

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen