Meni
Zapri meni
Zapri

MEB: baterija s sistemom

Električna energija se spreminja v električno mobilnost. Morda se sliši enostavno, vendar pa je v resnici dokaj zapleteno. Prav zato vam bomo na tem mestu pojasnili zasnovo in prednosti baterijskega sistema, ki je del modularne platforme za električna vozila (MEB). Zdi se nam namreč pomembno, da veste, kako je zasnovan vaš ID.

V nadaljevanju boste o baterijskem sistemu modelov ID. izvedeli naslednje - in še več:

  • Visokonapetostna baterija modelov ID. je sestavljena iz več modulov s po 12 baterijskimi celicami
  • Celice imajo prilagodljivo obliko, tako da je prostor za vgradnjo mogoče optimalno izkoristiti.
  • Inteligentno polnjenje bo v prihodnosti omogočilo, da bodo električni avtomobili služili kot hranilniki energije za električno omrežje.

Preprosto do znanja: zasnova baterijskega sistema

Na novo razvita modularna platforma MEB je zasnovana posebej za električne modele ID. Njena osrednja komponenta je visokonapetostna baterija - baterijski sistem z možnostjo hitrega polnjenja. Ta je sestavljen iz številnih baterijskih modulov in je vgrajen v dnu vozila. Moduli se glede na želeni doseg razlikujejo po svojem številu: večje baterije imajo več modulov in s tem večjo kapaciteto.

V vsakem od teh modulov je 12 litij-ionskih baterijskih celic. Celice, ki so uporabljene v MEB, so dobile ime po svoji obliki - to so t. i. ploščate celice. Sestavljene so iz več naloženih ali zloženih aktivnih plasti, ki jih obdaja prožen zunanji ovoj. Zaradi tega imajo ploščate celice zelo prilagodljivo obliko in jih je mogoče dobro prilagoditi obstoječim zahtevam. Poleg tega zaradi svoje gladke površine omogočajo visoko toplotno prevodnost.

Baterijski sistem modularne platforme za električna vozila

1 Baterijske celice
2 Baterijski moduli
3 Baterijski sistem
4 Baterija
5 Pogon

Popolnoma naelektrena: litij-ionska baterija

Litij-ionsko baterijo vedno sestavljajo štiri komponente: anoda, katoda, separator in elektrolit. Tovrstno zasnovo imenujemo tudi galvanska celica. Pri polnjenju elektroni prehajajo z ene elektrode na drugo in se tam shranijo. Električna energija iz električnega omrežja se pri tem pretvori v kemično energijo.

Pri praznjenju - na primer med pogonom elektromotorja v vozilu - proces poteka v obratni smeri: elektroni prehajajo z elektrode, na kateri so shranjeni, nazaj na drugo elektrodo. Pri tem se kemična energija pretvarja v električno energijo.

1 Anoda
2 Katoda
3 Separator
4 Elektrolit
5 Polnjenje
6 Praznjenje

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen