Meni
Zapri meni
Zapri

Preklopite na električno mobilnost Dejstva namesto predsodkov

Električna mobilnost bo spremenila naša življenja. Marsikaj bo postalo bolj preprosto, inteligentno in trajnostno. Vendar pa še vedno obstajajo predsodki. Veliko je zastarelih in ne držijo. To pa zato, ker je naša tehnologija zelo napredovala. Na tem mestu bi vam radi predstavili največje predsodke, pa tudi dejstva, da boste spoznali: prihodnost mobilnosti je električna.

"Kaj pa, če bom obstal na cesti s prazno baterijo"

Vaš električni avto vas bo pravočasno opozoril

Praviloma - in ob upoštevanju opozoril - se vam z električnim avtomobilom ne bo moglo zgoditi, da bi obstali na cesti, saj vam bo avto pravočasno javil, da je baterija skoraj prazna. Poleg tega se samodejno izvede preklop na režim za varčevanje z energijo. V obdobju od enega leta do dveh let se bo mreža polnilnih postaj eksponentno širila in vaš navigacijski sistem vas bo nadvse udobno pripeljal do najbližje polnilne postaje. In še nekaj velja izpostaviti: tudi kot vozniku električnega avtomobila so vam na voljo storitve v okviru Volkswagnove garancije mobilnosti - Volkswagnova tel. številka za klic v sili 01 86 666 oz. iz tujine +43 1 86 666. Storitve vključujejo pomoč ob okvarah ali nezgodah, tudi v tujini, skupaj z nadomestnim vozilom v primeru dolgotrajnejšega popravila.

"Baterija ima kratko življenjsko dobo"

To sploh ne drži - presenečeni boste, kako vzdržljiva je.

 

Življenjska doba baterije je med drugim odvisna tudi od pogostosti polnjenja in praznjenja. Vendar lahko baterijo praviloma napolnite in izpraznite več tisočkrat, preden se njena zmogljivost nezanemarljivo zmanjša. Volkswagen jamči, da se zmogljivost baterije po 8 letih ali 160.000 km - odvisno od tega, kaj nastopi prej - ne bo zmanjšala pod 70 % vrednosti uporabne kapacitete baterije. 

"Polnjenje traja predolgo"

Na stebričkih za hitro polnjenje se baterija na 80 % napolni v pribl. 30 minutah.

Čas, ki je potreben, da se baterija električnega avtomobila povsem napolni, je odvisen od polnilne postaje. Pri polnjenju z izmeničnim tokom (11 kW) na domači polnilni postaji ali polnilni postaji v službi se električni avtomobil povsem napolni v 5-8 urah. Polnjenje je tako - glede na način vožnje - potrebno le enkrat do dvakrat na teden, po želji pa se lahko odločite za krajša vsakodnevna polnjenja. Na javnih postajah za hitro polnjenje, ki jih postavlja podjetje IONITY, zadostuje le pribl. 30 minut, da se baterija napolni na 80 % kapacitete²⁾.

"Električni avtomobili so dragi"

Prav nasprotno - upoštevajte subvencije in davčne olajšave.

Danes električni avtomobili še vedno veljajo za drage. Nabavna cena je trenutno res še nekoliko višja kot pri primerljivih modelih z bencinskim ali dizelskim motorjem. Razlog za to so višji stroški izdelave baterije. Toda s subvencijami, davčnimi olajšavami, nižjimi stroški porabe in tehniko, ki zahteva manj vzdrževanja, se razlika v ceni deloma oz. v celoti izravna.

"Električni avtomobili nimajo velikega dosega."

Do 550 km(WLTP)¹⁾

Eden najpogostejših predsodkov je, da se z električnim avtomobilom ni mogoče odpraviti na dolgo pot. To že zdavnaj več ne drži. Dosegi novih električnih modelov iz družine ID., ki je osnovana na modularni platformi za električni pogon (MEB), so veliko večji, kot mislite. Z novimi električnimi avtomobili so skladno z merilnim ciklom WLTP postali realnost dosegi, ki merijo od pribl. 330 do več kot 550 km - odvisno od velikosti baterije, lastnosti pnevmatik in karoserijske zasnove.; 

"Polnjenje električnega avtomobila je nevarno."

Vaš električni avto je varen celo v dežju.

Že kot otroci smo se učili, da je elektrika nevarna. Še zlasti v kombinaciji z vodo. Kljub temu velja, da lahko na primer povsem brezskrbno polnite električni avto tudi v dežju. Kajti če baterija in polnilna postaja ustrezata standardom, električni tok ne teče, dokler polnilni vtič ni varno priključen. Brez skrbi se lahko tudi zapeljete skozi avtomatsko pralnico ali odprete pokrov motornega prostora, kadar dežuje. Morda velja poudariti še, da je v neurju električni avtomobil enako varen kot katerikoli drug avto.

"Električni avtomobili so dolgočasni."

Vožnja električnega avtomobila je večji užitek, kot si mislite.

Mnogi so prepričani, da so električni avtomobili zaradi velike baterije okorni in počasni. Toda velja ravno nasprotno. Kajti nimajo ne motorja z notranjim zgorevanjem ne menjalnika. Poleg tega je baterija integrirana neposredno v dno vozila, zaradi česar je težišče vozila nižje, porazdelitev mase pa boljša. Majhna, zmogljiva elektromotorja sta nameščena neposredno na premah. Takojšnje pospeševanje brez prestavljanja zagotavlja užitek v vožnji, primerljiv z vožnjo gokarta - in ob vsem tem seveda ne smemo pozabiti še na prijetno tišino, saj je vožnja z električnim avtomobilom domala neslišna. Dolgočasno? Nikakor.

"Polnjenje električnega avtomobila doma je precej zapleteno."

Potrebujete le polnilni kabel in električni priključek

Želite zjutraj samo udobno sesti v svoj povsem napolnjeni električni avto in se zadovoljno podati v nov dan? Potem je optimalna rešitev za vas lastna polnilna postaja. Ta opcija ni primerna le za lastnike hiš, pač pa tudi za vse, ki imajo garažo v večstanovanjskih objektih. Predvideva namestitev domače polnilne postaje, pri kateri morate za polnjenje le priključiti polnilni kabel na električno vozilo. Seveda lahko za polnjenje uporabljate tudi kabel, ki ste ga prejeli skupaj z vozilom. Sicer bo trajalo nekoliko dlje, ampak postopek je enako enostaven.

"Na voljo je premalo polnilnih postaj."

Baterijo električnega avtomobila lahko napolnite domala povsod.

V idealnem primeru boste svoj električni avto polnili vedno ponoči na domači polnilni postaji. Tako boste zjutraj samo še sedli za volan in se polni energije podali v nov dan. Poudariti pa velja tudi, da je mreža javnih polnilnih postaj v Sloveniji vse bolj razvejana in število teh postaj eksponentno raste.

Ko boste v mestu, boste številne možnosti za polnjenje našli v parkirnih hišah, pred trgovinami ali v nakupovalnih središčih. Poleg tega vedno več delodajalcev omogoča zaposlenim, da svoja vozila polnijo na službenih polnilnih postajah.

Tudi na dolgih relacijah bo mogoče udobno polnjenje električnih avtomobilov. IONITY, skupno podjetje nemških avtomobilskih proizvajalcev in Forda, v sodelovanju s številnimi drugimi ponudniki in podjetji za distribucijo električne energije ob avtocestah in glavnih prometnih oseh po celotni Evropi postavlja razvejano mrežo postaj za hitro polnjenje. Tako naj bi bilo do konca leta 2019 samo po Evropi postavljenih 400 novih polnilnih parkov podjetja IONITY s po 4-12 postajami za hitro polnjenje (do 125 kW). To pomeni, da bo tovrstni polnilni park na voljo na vsakih 120 km.

1) Odvisno od polnilne moči, karoserijske zasnove in stanja baterije v vozilu. Čas, ki je potreben, da se baterija povsem napolni, je pri polnjenju z izmeničnim tokom (enofaznim ali trifaznim) in polnjenju z enosmernim tokom (trenutno od 50 kW do več kot 100 kW) odvisen od zmogljivosti polnilne infrastrukture, predvsem pa od napolnjenosti baterije in zunanje temperature. Da bi bila zagotovljena kar najdaljša življenjska doba baterije, v splošnem priporočamo, da baterije ne napolnite vedno do konca.

2) Doseg po opravljenih voznih ciklih skladno z Globalno usklajenim preizkusnim postopkom za lahka vozila (WLTP) na preizkusnih valjih. Dejanski doseg v praksi odstopa zaradi načina vožnje, hitrosti, uporabe komfortnih/dodatnih porabnikov, zunanje temperature, števila sopotnikov/obteženosti in topografije. Kljub temu glede na profil uporabe velja, da bi 80 % voznikov brez dodatnega polnjenja baterije prevozilo od 230 do 330 km z manjšo baterijo in od 390 do 550 km z največjo baterijo.

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen