Meni
Zapri meni
Zapri

5.7.2023 T-Cross1,2: velika prenova uspešnega kompaktnega SUV-ja

Volkswagen je predstavil prve podatke in fotografije novega T-Crossa.

  • Prve fotografije in podatki o izpopolnjeni generaciji, ki bo na trg prišla v začetku leta 2024.
  • Izboljšana kakovost notranjih materialov, notranja zasnova in tehnične lastnosti temeljijo na povratnih informacijah strank.
  • Opcijski asistenčni sistem Travel Assist3 omogoča delno avtomatizirano vožnjo.

Volkswagen je predstavil prve podatke in fotografije novega T‑Crossa. Vozilo bo kupcem na voljo s prenovljeno obliko, bogatejšo serijsko opremo, novimi tehnološkimi rešitvami in novo, visokokakovostno zasnovo notranjosti. Predprodaja se bo začela v četrtem četrtletju leta 2023. T-Cross se je v samo štirih letih povzpel na vrh segmenta kompaktnih SUV-jev: za ta vsestranski Volkswagnov model se je odločilo že okrog 1,2 milijona ljudi. T-Cross, ki je zunaj Evrope na voljo tudi kot Tacqua in Taigun, je s povprečno 300.000 izdelanimi primerki letno trenutno eden globalno najuspešnejših Volkswagnovih modelov.

Imelda Labbé, članica uprave znamke Volkswagen, direktorica prodaje, marketinga in poprodaje: "Pozorno smo prisluhnili našim strankam in sistematično nadgradili dobre lastnosti T-Crossa. Prenovljena oblika, nov infotainment sistem in kakovostna celovita zasnova notranjosti se zgledujejo po naslednjem višjem avtomobilskem segmentu. Poleg tega naš kompaktni SUV ponuja veliko prostora za petčlansko družino, obilo shranjevalnega prostora, varčne motorje in visoko stopnjo varnosti."

Sodobna zunanja oblika in sveže barve. Od zunaj je T-Cross takoj prepoznaven po novi obliki sprednjega in zadnjega dela. Vanju so integrirani novi LED-žarometi in dnevne LED-luči ter zadnje LED-luči. Volkswagen je poleg tega razvil tudi povsem nove matrične LED-žaromete IQ.LIGHT, ki so prvič na voljo za model T-Cross. Ponudbena paleta je bogatejša za tri nove, sveže barve: to so univerzalna "grozdno rumena" (športna živo rumena), "prozorno modra, kovinska" (elegantna, prijetna svetlo modra) in "kraljevo rdeča, kovinska" (jasna, sijoča rdeča).

Nova generacija infotainment sistema in visokokakovostna notranjost. Osrednji element v notranjosti novega T-Crossa je prostostoječi zaslon infotainment sistema. Diagonala serijskega zaslona na dotik meri 20,3 cm (8,0 palca); pri boljši izvedbi zaslona pa diagonala meri 23,4 cm (9,2 palca). Poleg tega bodo odslej vse različice štirivratnega petsedežnika serijsko opremljene z digitalnimi instrumenti. Popolnoma prenovljena je tudi T-Crossova armaturna plošča: tako kot pri večjih Volkswagnovih modelih je ta mehko oblazinjena in ima bistveno kakovostnejše površinske materiale. Enako velja za notranje obloge sprednjih vrat pri različicah "Style" in "R-Line". Ročna klimatska naprava je na voljo serijsko, avtomatska klimatska naprava (Air Care Climatronic) z osvetljenimi drsniki na dotik pa je na voljo kot dodatna oprema. 

Premišljena in variabilna, transport e-koles odslej mogoč brez težav. Notranjost T‑Crossa je že od nekdaj spadala med najbolj prostorne in vsestranske v segmentu kompaktnih SUV-jev. Model odlikujejo premišljeni upravljalni elementi, uravnoteženo odmerjen prostor za do pet oseb, zadnja sedežna klop, ki jo je mogoče vzdolžno premikati za 140 mm, in maksimalno variabilen prtljažni prostor. Kadar so vsi sedeži zasedeni, znaša kapaciteta T-Crossovega prtljažnika od 385 do 455 litrov, če je naložen do višine zadnje sedežne klopi. Če pa zadnjo klop podrete (deljiva v razmerju 60:40), nastane ravna prtljažna površina s kapaciteto do 1.281 litrov (naloženo do višine naslonjal sprednjih sedežev). Poleg tega je naslonjalo sovoznikovega sedeža od opremske linije "Life" naprej serijsko zložljivo. Potem lahko na 2.398 mm dolgi, neprekinjeni prtljažni površini prevažate vse od jadralne deske do jadralnega padala.

Volkswagen je znatno povečal tudi oporno obremenitev T-Crossa: s 55 kg se je zvišala na 75 kg. Z dodatnimi 20 kg se poveča največja masa, s katero lahko od zgoraj obreme­nite snemljivo vlečno kljuko (dodatna oprema). Po eni strani to pomeni, da ima novi T‑Cross več rezerve za vleko težje prikolice. Hkrati pa se poveča največja dovoljena masa koles, ki jih lahko prevažate na nosilcu, nameščenem na vlečno kljuko, kar je še posebej pomembno za transport e-koles.

Travel Assist3 omogoča bistveno več udobja. T-Cross je eden od redkih avtomobilov tega razreda na svetu, ki je opcijsko lahko opremljen s sistemom Travel Assist. Ta asistenčni sistem zagotavlja podporo pri vzdolžnem in bočnem vodenju vozila. Glede na spredaj vozeča vozila in dovoljeno hitrost lahko T-Cross s samodejnim pospeševanjem3 in zaviranjem3 uravnava hitrost. Travel Assist lahko v okviru sistemskih omejitev3 pri uravnavanju upošteva tudi omejitve hitrosti, ovinke in krožišča. Hkrati lahko vozilo s pomočjo sistema Lane Assist ohranja vozni pas. Če je novi T-Cross opremljen z menjal­nikom DSG, lahko samodejno vozi tudi s pogostim ustavljanjem in speljevanjem.

Serijski LED-žarometi, zadnje LED-luči in digitalni kombinirani instrument. Znatno obogatena osnovna različica T-Crossa bo odslej že serijsko opremljena s funkcijami, kot so novi LED-žarometi (namesto halogenskih), nove zadnje LED-luči, večfunkcijska kamera, prepoznavanje prometnih znakov, digitalni kombinirani instrument in nov zaslon infotainment sistema, ki je v vseh različicah prostostoječ. Nad osnovno je različica "Life", ki ima med drugim nova 16-palčna aluminijasta platišča in usnjen večfunkcijski volan. Še višje sta različici "Style" (za več elegance) in "R-Line" (s športnimi poudarki). Nove modele T-Cross bodo poganjali znani, učinkoviti Volkswagnovi motorji TSI.

Razpoložljivost novega T-Crossa. Predprodaja bo stekla v četrtem četrtletju leta 2023, ko bo aktiviran tudi spletni konfigurator. V trgovske salone bo novi model zapeljal v prvem četrtletju leta 2024. Kljub občutno bogatejši opremi in posodobitvam bo tudi novi T-Cross na voljo po zelo privlačni osnovni ceni.

Proizvodnja sedanje različice modela je na mnogih evropskih trgih za leto 2023 že razprodana, v Nemčiji pa bo na voljo še kratek čas. Nova vozila, ki jih bodo Volkswag­novi kupci po odprodaji konfigurirali in naročili na podlagi sedanjega modela, bodo ob dobavi v prvem četrtletju leta 2024 že spadala v novo generacijo T-Crossa. Da bi bili kupci in mediji o tem čim bolje informirani, se je Volkswagen odločil za predčasno prvo objavo o prenovljenem T-Crossu.

Znamka Volkswagen Osebna vozila je prisotna na več kot 140 trgih širom po svetu, vozila pa proizvaja na 29 lokacijah v 12 državah. Leta 2022 je Volkswagen izdobavil okrog 4,6 milijona vozil. Mednje spadajo prodajne uspešnice, kot so Polo, T-Roc, T-Cross, Golf, Tiguan in Passat, ter popolnoma električne prodajne uspešnice ID.3, ID.4, ID.5 in ID.6. Podjetje je v preteklem letu kupcem dobavilo več kot 330.000 izključno električnih vozil. Trenutno je pri Volkswagnu po vsem svetu zaposlenih okrog 170.000 ljudi. Volkswagen se s strategijo ACCELERATE sistematično razvija v najbolj zaželeno znamko za trajnostno mobilnost.

 

 

 

 

1) T-Cross - predserijska študija.

2) Vsi podatki o opremi in zmogljivostih veljajo za modelski program, ki je v ponudbi v Nemčiji.

3) V okviru sistemskih omejitev: voznik mora biti vedno pripravljen, da s prevzemom upravljanja vozila prekine delovanje asistenčnega sistema. Uporaba asistenčnega sistema voznika ne odvezuje odgovornosti, da mora vozilo voziti preudarno.

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen