Meni
Zapri meni
Zapri

14.7.2021 Novi Golf R Variant: več moči, več dinamike, več emocij, več prostora

Ob vsej svoji športnosti tudi novi Golf R Variant ostaja to, kar je Golf Variant vedno bil: vsestransko prilagodljiv, udoben karavan za družino in prosti čas, primeren za vse življenjske situacije.

  • Karavan, ki stavi na moč: 235 kW (320 KM)1, 420 Nm, 4,9 sekunde do 100 km/h.
  • Zaokrožen videz: energičen, športen dizajn v slogu R-modelov.
  • Izjemna okretnost: štirikolesni pogon 4MOTION s tehnologijo R-Performance Torque Vectoring za vektoriranje navora, visokozmogljiv zavorni sistem.
  • Paket R-Performance2: dva nova vozna programa Special in Drift.
  • Največja hitrost: 270 km/h.
  • Digitaliziran in povezan: "Digital Cockpit Pro" za R-modele, številni asistenčni sistemi, najnovejši infotainment sistem MIB3.
  • Za vsak dan in za prosti čas: vlečna kljuka2 za vlečno obremenitev do 1,9 tone, največja prostornina prtljažnika 1.642 litrov.

Novi Golf R Variant je z 235 kW (320 KM)1 najzmogljivejši in najbolj dinamičen Golf Variant doslej. Zaradi dodatne moči in vozne dinamike, številnih inovacij, večje prostornosti in emocionalnega naboja je novi Golf R Variant boljši kot kdaj koli prej. Na serijski štirikolesni pogon 4MOTION s tehno­logijo R-Performance Torque Vectoring se prenaša moč 2,0-litrskega TSI-motorja z največjim navorom 420 Nm. Prenos moči poteka prek 7-stopenjskega menjalni­ka z dvojno sklopko (DSG), prilagojenega za R-modele. Pospešek iz mirovanja do hitrosti 100 km/h znaša le 4,9 sekunde. Končna hitrost je elektronsko omejena na 250 km/h. Z opcijskim paketom R-Performance je mogoče doseči največjo hitrost 270 km/h. Paket vključuje tudi 19-palčna platišča in dodatna vozna profila Special (način za Nürburgring) in Drift (za nadzorovano driftanje). Številni asis­tenčni sistemi in infotainment sistem najnovejše generacije zagotavljajo še večjo varnost in udobje.

Ob vsej svoji športnosti tudi novi Golf R Variant ostaja to, kar je Golf Variant vedno bil: vsestransko prilagodljiv, udoben karavan za družino in prosti čas, primeren za vse življenjske situacije. Njegova funkcionalnost za vsakodnevno rabo zaradi R-jevskega športnega podvozja (znižano za 20 mm) in dirkalnih nastavitev ni prav nič omejena. "Golf R Variant je popolna kombinacija kompaktnega Golfa R2 in Varianta oz. karavana. Športnost, zmogljivost in emocionalnost smo povezali s prostornostjo, variabilnostjo in inovativ­nostjo," je povedal Sven Smeets, vodja poslovne enote R.

Medosna razdalja modela Golf Variant, ki je za 66 mm daljša kot pri Golfu, se tudi pri različici R v celoti odraža v prostornejši notranjosti. Večje dimenzije koristijo predvsem potnikom na zadnjih sedežih: maksimalni prostor za noge se je povečal z 903 mm na 941 mm. Prostornina prtljažnega prostora znaša 611 litrov oz. do največ 1.642 litrov, če je prtljažnik naložen do stropa in so sedeži v drugi vrsti podrti. Prvič je za Golf R Variant opcijsko na voljo vlečna kljuka z vlečno obremenitvijo (prikolice z zavorami) do 1,9 tone in oporno obremenitvijo 80 kilogramov.

Izjemna zmogljivost in visoka variabilnost na novi ravni: novi Golf R Variant.

 

Najbolj športen Golf Variant s številnimi R-jevskimi elementi

 

Za mogočno zunanjost novega Golfa R Variant so značilni R-jevski elementi, kot so sprednji odbijač z razdelilnikom in stranskima krilcema za usmerjanje zraka. S stranske perspektive pritegnejo pozornost izrazito široki pragovi v barvi vozila. Popolnoma nova sta R-jevski zadnji odbijač z difuzorjem, lakiranim v visokosijajni črni barvi, in športni izpušni sistem z dvema kromiranima dvojnima izpušnima cevema, ki je izdelan po specifikacijah Volkswagen R. Za vozilo so na voljo tri barve: R-jevska lazuritno modra kovinska ter čista bela in globoko črna biserna.

Tako kot kompaktni Golf R je tudi Golf R Variant opremljen z novo razvitim štiri­kolesnim pogonom 4MOTION s tehnologijo R-Performance Torque Vectoring za selektivno porazdeljevanje navora na kolesih zadnje preme. Prek novega gonila na zadnji premi se pogonska moč po potrebi porazdeljuje ne le med sprednjo in zadnjo premo, temveč tudi med zadnjima kolesoma. Inovativni pogonski sistem bistveno izboljša okretnost novega Golfa R Variant, še zlasti v ovinkih. Sistem štirikolesnega pogona je prek upravitelja vozne dinamike omrežno povezan z drugimi sistemi podvozja, kot sta elektronska zapora diferenciala (XDS) in sistem za prilagodljivo uravnavanje podvozja (DCC). Rezultat: zelo natančne in nevtralne vozne lastnosti, optimalni oprijem in izjemna okretnost. Skratka: maksimalni užitek v vožnji. Novi Golf R Variant je bil dokončno uglašen na dirkališču, na Severni zanki Nürburgringa.

Dva nova vozna profila za več užitka in večjo varnost

 

Z opcijskim paketom R-Performance ima visokozmogljivi karavan dva dodatna vozna profila. V načinu Special so vsi ključni parametri vožnje prilagojeni zahtevnim dirkališ­čem, kot je Severna zanka Nürburgringa. Vozni profil Drift pa odpira novo dimenzijo vozne dinamike zunaj javnih cest in znatno povečuje užitek in varnost pri driftanju. Serijsko so na voljo štirje vozni profili: Comfort, Sport, Race in Individual. Voznik lahko z gumbom v dveh stopnjah prilagodi sistem ESC svojim potrebam in ga v načinu "ESC off" popolnoma deaktivira za vse vozne situacije, vendar lahko sistem za nadzor okolice Front Assist in asistenca za ovire v sili ponovno aktivirata celotni sistem ESC.

Štirivaljni turbomotor serije EA888 z gibno prostornino 1.984 cm2 na svoji četrti razvoj­ni stopnji doseže moč 235 kW (320 KM). To je 14 kW (20 KM) več kot pri prejšnjem modelu. Največji navor se je povečal s 400 Nm na 420 Nm. Na voljo je že pri nizkih vrtljajih motorja (2.100 vrt./min) in ostaja enakomerno visok do 5.350 vrt./min. Novi motor seveda izpolnjuje veljavni emisijski standard EU6 AP. Na sprednji premi je uporabljen nov zavorni sistem z 18-palčnimi zavornimi koluti. Ti so tako za en palec (25,4 milimetra) večji kot pri predhodniku. Nova zavora je izdelana v plavajoči izvedbi in ima aluminijast nosilni obroč, zato se je masa na vsaki strani zmanjšala za 600 gramov. Za natančno odmerjanje zavorne moči skrbi od hitrosti odvisna karakteristika v elek­tron­skem ojačevalniku zavorne moči (eBKV). Vidne komponente zavornega sistema so vpadljivo modre barve in so označene z logotipom R.

Golf R Variant je tudi v notranjosti pravi R-model

 

Novi Golf R Variant je med drugim serijsko opremljen z novim večfunkcijskim športnim usnjenim volanom in vrhunskima sprednjima športnima sedežema, ki imata integrirana vzglavnika z modrim logotipom R. Sredinski deli sedežev so oblazinjeni s tekstilnimi pre­vlekami "R" v črni in modri barvi. Notranji deli sedežnih stranic so oblazinjeni z mikro­velurjem "ArtVelours" kremenčevo sive barve. Opcijsko je mogoče naročiti paket z napa usnjem. Ta vključuje tudi aktivno klimatiziranje sprednjih sedežev in notranje vratne elemente v karbonskem videzu z modrimi aplikacijami.

V primerjavi s prejšnjim modelom so voznikovi upravljalni elementi skoraj v celoti zasnovani na novo. Površine, drsniki in zasloni - vsi  na dotik - nadomeščajo funkcije klasičnih upravljalnih elementov in analognih prikazov. Digital Cockpit Pro, prilagojen posebej za R-modele, zajema ekskluzivne rešitve, kot sta novi, vodoravni merilnik vrtljajev ob zgornjem robu popolnoma digitalnega zaslona in štoparica za merjenje časa na dirkalni stezi. Upravljanje je opcijsko lahko podprto z učljivim sistemom za glasovno upravljanje (ni na voljo v slovenskem jeziku).

Tako kot pri vseh Volkswagnih sodobno povezljivost zagotavlja novi infotainment sistem MIB3, ki je prek spleta povezan s številnimi storitvami iz lastnega ekosistema znamke "Volkswagen We" in ki prek računa "Volkswagen ID" omogoča personalizacijo v oblaku. Digital Cockpit Pro in infotainment sistem sta razporejena na eni vizualni osi ter ju je vedno mogoče optimalno videti in upravljati.

Novi Golf R Variant v videu: https://youtu.be/zqwWCS0Gwm4

1 Poraba goriva (po kriterijih NEVC) v l/100 km: mestna 9,2; izvenmestna 6,1-5,9; kombinirana 7,3-7,2; emisija CO₂ v g/km, kombinirana: 166-164 

2 Golf R - poraba goriva (NEVC) v l/100 km: mestna 9,0; izvenmestna 6,0-5,9; kombinirana 7,1-7,0; emisija CO₂ v g/km, kombinirana: 163-161 

 

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen