Meni
Zapri meni
Zapri

21.4.2021 Volkswagen ID.4 je svetovni avto leta 2021

Novi, popolnoma električni ID.4 je na mednarodnem izboru za nagrade World Car Awards premagal močno konkurenco.

  • Prvi SUV, izdelan na osnovi modularne platforme za električna vozila (MEB), je od 93 mednarodnih žirantov prejel največ glasov.

  • ID.41 se je odlično odrezal predvsem pri inovativnosti in prijaznosti do okolja.

  • Volkswagen je bil na izboru za naziv 'svetovni avto leta' že petič na najvišji stopnički zmagovalnega odra.

Novi Volkswagen ID.4

Svetovni avto leta 2021 je Volkswagen: novi, popolnoma električni ID.4 je na mednarodnem izboru za nagrade World Car Awards premagal močno konkurenco. Nagrade World Car Awards podeljujejo vsako leto. Več kot 90 mednarodnih avtomobilističnih novinarjev iz 24 držav glasuje za najboljše novosti na svetovnem trgu.

"Zelo smo veseli, da je naš ID.4 prejel priznanje za svetovni avto leta", je povedal Ralf Brandstätter, predsednik uprave znamke Volkswagen. "Ne le zato, ker je to ena izmed najpomembnejših avtomobilističnih nagrad na svetu - temveč zato, ker je žirija s tem priznanje podelila tudi odlični ideji in enkratni ekipi. Prvi model iz družine ID., ki je namenjen ključnim trgom Evropi, Kitajski in ZDA, bo našo električno ofenzivo ponesel okoli sveta. Prepričljiv avto, odlična ideja in priznanje za svetovni avto leta? Po našem mnenju gre vse to dobro skupaj!"

Vozila, ki se upoštevajo v izboru za svetovni avto leta, morajo imeti letni obseg proizvodnje najmanj 10.000 kosov, prodajati pa jih morajo na vsaj dveh celinah.

Pogled v notranjost ID.4

"Priznanje za svetovni avto leta je izvrsten uspeh za našo celotno ID. ekipo," je dejal Thomas Ulbrich, direktor razvoja pri znamki Volkswagen. "Uspelo nam je razviti avto, ki vstopa v globalno najpomembnejši segment kompaktnih SUV-jev, v katerem bo začetnik sistemskega preobrata v smeri električne mobilnosti, hkrati pa se ponaša z odlično funkcionalnostjo za vsak dan. Z njim, z ID.32 in s prihodnjimi modeli ID. bomo inovativno električno mobilnost na volumenskem tržišču naredili dostopno za vse."

Žiranti so poleg prijaznosti do okolja pohvalili tudi inovativnost vozila. ID.4 je na primer opcijsko lahko opremljen z naprednim projicirnim sistemom s tehnologijo obogatene resničnosti (Augmented Reality Head-Up Display), ki lahko pomembne informacije - med drugim smerne puščice navigacijskega sistema - projicira na vetrobransko steklo. Voznik jih kot tridimenzionalno razporejene prikaze vidi na navidezni razdalji 3-10 m pred vozilom, s čimer se digitalni prikazi in resnični zunanji svet zlivajo v eno. Ko je aktivirano avtomatsko uravnavanje razdalje ACC ali opcijski sistem Travel Assist, projicirni sistem od določene hitrosti označi vozilo pred ID.4 s svetlobnim pasom in s tem olajša ohranjanje potrebne razdalje. 

ID.4 postavlja nova merila tudi na področju digitalizacije. Tako bo lahko redne posodobitve in nove funkcije sprejemal "po zraku". Volkswagen je prvi ponudnik v volumenskem segmentu, ki bo takšno storitev ponudil že od poleti. Na ta način bo vozilo vedno ažurno. Ta sposobnost je pomemben predpogoj za razvijanje novih poslovnih modelov.

Z zmago na 17. izboru za nagrade World Car of the Year Awards model ID.4 nadaljuje Volkswagnovo zgodovino uspehov na tem prestižnem tekmovanju. Vendar pa novi električni SUV ni dobro sprejet samo v strokovnih medijih, temveč tudi pri kupcih. Pri Volkswagnu načrtujejo, da bodo letos po vsem svetu prodali okrog 150.000 vozil ID.4. Pospešitev električne ofenzive je ključni element Volkswagnove strategije ACCELERATE, ki med drugim predvideva, da bodo vsako leto na trg pripeljali najmanj en nov, popolnoma električni model.

Zaradi pandemije covida-19 je bila podelitev nagrad World Car Awards letos izpeljana v digitalnem formatu. Ponovno si jo lahko ogledate na kanalu YouTube.com/worldcartv.

Vsi Volkswagnovi zmagovalci na izborih World Car Awards:

2009: Golf (svetovni avto leta)
2010: Polo (svetovni avto leta )
2011: up! (svetovni avto leta )
2013: Golf (svetovni avto leta)
2021: ID.4 (svetovni avto leta)

1) ID.4 - poraba električne energije (NEVC) v kWh/100 km: 16,9-15,5 (kombinirana); emisija CO₂ v g/km: 0 

2) ID.3 - poraba električne energije (NEVC) v kWh/100 km: 15,4-13,1 (kombinirana), emisija CO2 v g/km: 0 

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen