Meni
Zapri meni
Zapri

Navigacija

Tehnične posebnosti vozil Volkswagen

Hiter pregled

  • Navigacijski sistem s satelitskim pozicioniranjem določa položaj vozila in ponuja možnost načrtovanja poti do želenega cilja.
  • Navigacijski sistem, skrajšano imenovan tudi navigacija, je v splošnem na voljo v dveh različicah: vgrajen v vozilu s strani proizvajalca ali kot samostojna naprava.
  • Cestno omrežje je v navigacijskem sistemu shranjeno digitalno in ga je treba redno posodabljati.
  • Navigacijski sistem je bil prvotno razvit za vojaško uporabo, nato pa je bil dan na voljo za civilno uporabo.

Ste vedeli?

Kako deluje navigacijski sistem?

Navigacijski sistem v bistvu sestavljajo:

  • antena GPS
  • navigacijski računalnik
  • zaslon
  • podatkovni medij za kartografski material

Antena GPS locira satelite v globalnem sistemu pozicioniranja (GPS), ki v geostacionarni orbiti krožijo okoli Zemlje. Satelit nato v navigacijski sistem pošilja lokacijo, ki se stalno posodablja, kar omogoča določitev položaja z nekajmetrsko natančnostjo.

Kako deluje načrtovanje poti?

Za načrtovanje poti je treba v navigacijski sistem vnesti želeni cilj. Navigacijski računalnik nato izračuna najhitrejšo ali najkrajšo pot glede na lokacijo vozila in kartografske podatke, ki so na voljo. Med vodenjem do cilja se stalno posodablja položaj vozila, vodenje do cilja pa ustrezno prilagaja.

Prometne informacije prek kanala TMC (Traffic Message Channel)

Sodobni navigacijski sistemi lahko prek kanala TMC prejemajo tudi posodobljene informacije o razmerah v prometu in ustrezno prilagodijo vodenje do cilja. Govora je o dinamičnem načrtovanju poti.

Nasveti za uporabo navigacijskega sistema

Na kaj morate biti pozorni pri uporabi navigacijskega sistema?

Posodobite zemljevide

Zemljevidi proizvajalca navigacijskega sistema se nenehno dopolnjujejo in izboljšujejo. Zato je priporočljivo redno posodabljanje navigacijskega sistema.

Ohranite pregled nad okolico

Sodobni navigacijski sistemi so zanesljivi in zelo natančni. Kljub temu pa se ne smete zanašati le na navigacijski sistem - imeti morate pregled nad okolico vozila, da ne bi doživeli neprijetnih presenečenj in da zaradi napačnega vodenja do cilja ne bi prišlo do nesreče.

Navigacijski sistem mora ustrezati vozilu

Vgrajeni navigacijski sistemi so prilagojeni vozilu in ustrezno načrtujejo vožnjo. Pri posebej kupljenih navigacijskih sistemih je treba upoštevati specifikacije vozil (osebna vozila, večje dimenzije, prikolice, tovorna vozila).

Navigacije ne nastavljajte med vožnjo.

Med vožnjo mora biti voznikova pozornost usmerjena na cesto. Navigacijski sistem je zato treba nastaviti na začetku vožnje. Nepazljivost lahko sicer povzroči nezgode in škodo.

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen