Meni
Zapri meni
Zapri

Radijski podatkovni sistem RDS

Tehnične posebnosti vozil Volkswagen

Hiter pregled

  • Radio Data System - skrajšano RDS - je storitev radiodifuzijskih ustanov, ki poleg zvočnega programa omogoča tudi prenos dodatnih informacij prek UKV radia.

  • Dodatne storitve RDS vključujejo prikaz imena radijske postaje in besedilnih informacij ter prepoznavanje programov z informacijami o prometu oziroma prometnih obvestil.

  • RDS zagotavlja tudi stalen radijski sprejem, saj radio s funkcijo RDS pri slabšem signalu samodejno preklopi na boljšo oddajno frekvenco iste radijske postaje.

Ste vedeli?

Kaj pomeni funkcija RDS?

Funkcija RDS pomeni Radio Data System oziroma zmožnost avtoradia, da poleg zvočnega programa prikaže dodatne informacije, kot so ime radijske postaje, naslov in izvajalca skladbe, ki se trenutno predvaja, ter aktualna prometna obvestila. Za točnost informacij RDS so odgovorne posamezne radijske postaje.

Poleg zagotavljanja dodatnih informacij funkcija RDS s prenosom alternativnih frekvenc (AF) omogoča tudi nemoten radijski sprejem.

RDS je široko v uporabi v Evropi, vendar ima vse pomembnejšo vlogo tudi v drugih državah (ZDA, Kitajska), zlasti glede imen radijskih postaj in prometnih obvestil.

Katere storitve vključuje radio s funkcijo RDS?

  • Programme Service Name (PSN): omogoča prikaz radijske postaje na zaslonu vozila.

  • Radiotext (RT): se uporablja za prikaz trenutno predvajane skladbe in izvajalca.

  • Traffic Programme (TP): označuje radijske postaje s prometnimi obvestili.

  • Traffic Announcement (TA): predvaja aktualna prometna obvestila z vnaprej nastavljeno glasnostjo, tudi če se predvajajo drugi viri, na primer CD ali SD, ali če je radio utišan.

  • Enhanced Other Network (EON): z aktivacijo te funkcije je omogočen samodejni preklop z radijske postaje, ki ne oddaja prometnih obvestil, na naslednjo radijsko postajo, ki jih oddaja.

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen