Meni
Zapri meni
Zapri

10.1.2023 Volkswagen prodajo popolnoma električnih vozil povečal za skoraj 24 odstotkov

Wolfsburg (Nemčija) - Volkswagen pospešeno nadaljuje s preobrazbo v smeri električne mobilnosti: z okoli 330.000 primerki je podjetje v letu 2022 prodajo popolnoma električnih vozil (BEV) v svetovnem merilu povečalo za 23,6 odstotka v primerjavi s predhodnim letom. Skupno je prodaja znamke Volkswagen zaradi napetih razmer na področju oskrbe za vse vrste pogonskih sistemov znašala nekaj manj kot v predhodnem letu: v letu 2022 je bilo po vsem svetu kupcem predano 4,56 milijona (-6,8 odstotka) vozil. Obseg naročil je še vedno zelo velik. V Evropi je za Volkswagen z vsemi vrstami pogonskih sistemov odprtih okoli 640.000 naročil (+18 odstotkov).

Imelda Labbé, članica upravnega odbora, odgovorna za prodajo, marketing in poprodajo: "Kljub trajajočim težavam pri dobavi smo v letu 2022 dosegli soliden prodajni cilj. Bistvena rast pri baterijskih električnih modelih (BEV) potrjuje, da smo z našo privlačno modelsko paleto na pravi poti, da postanemo najbolj zaželena znamka za trajnostno mobilnost". Časovnica je jasna: Volkswagen s strategijo ACCELERATE svojo električno ofenzivo pospešuje z desetimi novimi e-modeli do leta 2026. Volkswagen že danes ponuja najširšo paleto električnih modelov, do leta 2026 bo prav v vsakem segmentu od vstopnega e-avtomobila s ciljno ceno pod 25.000 EUR pa do novega paradnega modela ID.72 kupcem nudil pravšnjo ponudbo. 

ID.4 je Volkswagnov najbolje prodajani električni avtomobil na svetu 

Volkswagnovi popolnoma električni modeli ID. so na globalnih trgih e-avtomobilov dobro sprejeti. ID.4 z okoli 170.000 vozili, predanimi kupcem, v letu 2022 predstavlja svetovno najbolje prodajani električni avtomobil v okviru koncerna Volkswagen. Na Kitajskem, največjem prodajnem trgu podjetja, je Volkswagen uspel prodajo popolnoma električnih vozil družine ID. več kot podvojiti: leta 2022 je bilo tam prodanih 143.100 vozil ID.33, ID.4 in ID.64 (+102,9 odstotka).

Tudi v Severni Ameriki se je prodajni rezultat bistveno povečal: podjetje je tukaj prodalo 22.700 vozil ID.4 (+27,7 odstotka).

Na Švedskem pa je bil ID.4 z okoli 8.900 primerki najbolje prodajani avtomobil - ne glede na vrsto pogona. S tem je eden od modelov ID. že tretje leto zapored (2020: ID.3; 2021: ID.4) osvojil 1. mesto na Švedskem. 

E-ofenziva: prodanih več kot 580.000 avtomobilov na osnovi platforme MEB 

Volkswagen je že dosegel prvi mejnik svoje e-ofenzive. Od predaje prvega vozila ID.3 kupcu septembra 2020 je Volkswagen po vsem svetu prodal več kot 580.000 avtomobilov družine ID. Tehnična osnova modelov ID. je modularna platforma za električna vozila (MEB). Prejšnji teden je Volkswagen na sejmu zabavne in uporabne elektronike (CES) v Las Vegasu (ZDA) predstavil še rahlo zamaskiranega najnovejšega člana družine ID. - limuzino ID.7. Z njo Volkswagen razširja svojo ponudbo električnih vozil v volumenskem segmentu višjega srednjega razreda. 

SUV-ji ostajajo popularni 

Kljub zahtevnim tržnim razmeram je Volkswagen leta 2022 na globalni ravni kupcem prodal okoli 4,56 milijona vozil z vsemi pogonskimi sistemi (-6,8 odstotka). Pri tem so SUV-ji predstavljali najhitreje rastoči tržni segment. Volkswagen je temu že v zgodnji fazi sistematično prilagodil svoj portfelj. V skupni dobavi se je delež vozil SUV povečal na 45 odstotkov (+4 odstotke). V ZDA je Volkswagen z SUV-ji dosegel celo več kot 80 odstotkov svoje prodaje. V Evropi pa najbolje prodajano vozilo na trgu SUV-jev predstavlja T-Roc. 

Volkswagen pričakuje, da bo zaradi še vedno prisotnih ozkih grl pri dobavi polprevodnikov leto 2023 še naprej nestanovitno in zahtevno. Vendar pa podjetje v nadaljevanju leta pričakuje postopno izboljšanje razmer pri dobavi delov in s tem stabilizacijo proizvodnje. "Intenzivno si prizadevamo za nadaljnje skrajšanje dobavnih rokov za kupce in čim hitrejšo realizacijo velikega števila naročil," je povedala Labbéjeva - članica upravnega odbora, odgovorna za prodajo.

 

1 ID.4 - ID.4 Pro Performance 150 kW (204 KM) - poraba električne energije v kWh/100 km, kombinirana: 18,7-16,4; emisija CO₂ v g/km, kombinirana: 0. Za vozila so na voljo samo še vrednosti porabe in emisij v skladu s postopkom WLTP in ne več v skladu z NEVC.

2 ID.7 - predserijska študija - vozilo ni v prodaji.

3 ID.3 - poraba električne energije v kWh/100 km, kombinirana: 16,0-15,3; emisija CO₂ v g/km, kombinirana: 0; za vozila so na voljo samo še vrednosti porabe in emisij v skladu s postopkom WLTP in ne več v skladu z NEVC.

4 ID.6 - vozilo v Sloveniji ni v prodaji.

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen