Meni
Zapri meni
Zapri

21.4.2022 1,5 stopinje kot cilj: potrdili Volkswagnove strožje podnebne cilje v proizvodnji

Koncern Volkswagen zvišal raven ambicij za zmanjšanje emisij CO2 v proizvodnji s 30 na 50 odstotkov do leta 2030 glede na leto 2018

 

Wolfsburg (Nemčija), 21. april 2022. Pri Science Based Targets initiative (SBTi) so znanstveno pregledali in ocenili cilje koncerna Volkswagen za zmanjšanje emisij. Raven ambicij pobude SBTi se je tako v sklopu 1 (notranje dejavnosti) in sklopu 2 (oskrba z energijo) povečala z "manj kot 2 stopinji" globalnega segrevanja na "1,5 stopinje". Pobuda in podjetje sta to novico objavila na predvečer svetovnega dneva Zemlje. Ob tej priložnosti je Volkswagen svoje zaposlene že drugič povabil k sodelovanju v globalnem projektu Project1Hour: okrog 670.000 zaposlenih po vsem svetu bo lahko eno uro razmišljalo o idejah za varstvo podnebja - za svoj lastni ogljični odtis in za ogljični odtis podjetja. 

 

Pri pobudi za znanstveno utemeljene cilje Science Based Targets initiative (SBTi) so septembra 2020 prvič ocenili podnebne cilje koncerna Volkswagen za sklopa 1 in 2. Po analizi SBTi so bili takratni načrti v skladu z zahtevo Pariškega podnebnega sporazuma o omejitvi globalnega segrevanja na manj kot 2 stopinji Celzija. Manj kot dve leti pozneje je SBTi ponovno pregledal prenovljene podnebne cilje družbe Volkswagen AG ter raven ambicij za sklopa 1 in 2 spremenil na 1,5 stopinje globalnega segrevanja.  

Volkswagnovi strožji cilji se nanašajo na lastno proizvodnjo in njeno oskrbo z energijo. Do zdaj se je pričakovalo, da se bodo absolutne emisije CO2 v proizvodnji od leta 2018 do leta 2030 zmanjšale za 30 odstotkov. Koncern je zdaj ta cilj dvignil na 50 odstotkov.

Koncern na svojih lokacijah v EU že danes pridobiva 96 odstotkov zunanje električne energije iz obnovljivih virov energije. Do naslednjega leta želi podjetje v EU doseči mejo 100 odstotkov. Do leta 2030 je enak cilj predviden za njihove tovarne po vsem svetu, razen na Kitajskem.

 S strožjimi cilji za zmanjšanje emisij CO2 tudi proizvodnja na ravni celotnega koncerna prispeva k doseganju splošnih podnebnih ciljev družbe Volkswagen AG. Do leta 2030 želi podjetje v celotnem življenjskem ciklu v povprečju izpustiti 30 odstotkov manj CO2 na posamezno vozilo (velja za osebna in gospodarska vozila) kot v letu 2018.

 Koncern Volkswagen je v letu 2021 dosegel pomemben napredek pri zmanjševanju ogljičnega odtisa. Emisije CO2 so se na ravni koncerna zmanjšale za 1,7 tone na novo izdelano vozilo. Razlogi so poleg oskrbe z električno energijo iz obnovljivih virov predvsem elektrifikacija modelske ponudbe ter podpora izgradnji vetrnih in sončnih elektrarn v Evropi.

 Dobra novica o tem, da je SBTi koncernu Volkswagen zvišal raven ambicij, bo objavljena na spletni strani pobude Science Based Targets initiative (www.sciencebasedtargets.org) danes - en dan pred svetovnim dnevom Zemlje. Koncern Volkswagen je lani prvič sodeloval na svetovnem dnevu akcije za varstvo narave, okolja in podnebja s svojim lastnim projektom Project1Hour. Okrog 670.000 zaposlenih v koncernu po vsem svetu je dobilo eno uro delovnega časa, da so se skupaj seznanjali s podnebnim spremembami in snovali ideje za manjše emisije CO2 pri sebi in v podjetju. Letos bo projekt Project1Hour potekal drugič. Zaposleni, ki so sodelovali že lani, lahko letos poglobijo svoje znanje.

 Predsednik upravnega odbora koncerna Volkswagen dr. Herbert Diess je o novi oceni pobude SBTi in prihajajočem projektu Project1Hour povedal: "To, ali se bo Zemlja do leta 2050 segrela za 1,5 ali 2 stopinji Celzija, bo močno vplivalo na razvoj dogodkov, kot so izumiranje vrst, suše in dviganje morske gladine. Koncern Volkswagen se zaveda svoje  odgovornosti za zaščito sveta za prihodnje generacije. Zato po manj kot dveh letih ponovno zaostrujemo svoje cilje za zmanjšanje emisij v proizvodnji. Veseli nas, da so to pripoznali v pobudi Science Based Targets initiative."

Koncern si z vsemi napori prizadeva postati še bolj trajnosten tudi na drugih področjih, kot so razogljičenje dobavnih verig, recikliranje in elektrifikacija vozil. "Kako uspešni bomo kot podjetje v boju proti globalnemu segrevanju, je odvisno tudi od vsakega posameznika. Zato se osebno zavze­mam za naš koncernski Project1Hour. Vsak lahko z dobrimi idejami prispeva k temu, do se bomo s še večjo dinamiko vsakodnevno ukvarjali z varstvom podnebja," je dejal Herbert Diess.

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen