Meni
Zapri meni
Zapri

Zavorna tekočina

Originalna zavorna tekočina Volkswagen

Več varnosti v ekstremnem mrazu in pri večjih obremenitvah, daljši servisni intervali. Originalna Volkswagnova zavorna tekočina je bila razvita skupaj z vašim zavornim sistemom in postavlja svoje standarde, in sicer konkretno standard VW 501 14.

Ob pravem trenutku še posebno zanesljiva:

Originalna Volkswagnova zavorna tekočina

  • zagotavlja različne tehnične prednosti, ki postavljajo standard kakovosti s standardom VW 501 14.
  • ostaja dobro tekoča tudi pri temperaturah pod ničlo, tja do -40 °C, in s tem izboljša zmogljivost zavornega sistema pri teh temperaturah.
  • z dobro pretočnostjo omogoča, da se elektronski stabilizacijski program (ESP) hitreje odzove pri nižjih temperaturah ter tako znatno poveča varnost zaradi boljše stabilnosti vozila v ovinkih.
  • ima za 10 °C višje mokro vrelišče kot običajne zavorne tekočine (DOT 4*). To zagotavlja odlično zanesljivost pri večji vsebnosti vode in večji toplotni obremenitvi.
  • se lahko uporablja tudi v vseh starejših modelih in tudi tam prinaša svoje prednosti.
  • pri novih vozilih podaljša prvi interval vzdrževanja z dveh na tri leta, tako da se lahko prva menjava opravi skupaj s prvim servisnim pregledom.

Povedano na kratko:

Prijazno do materiala.

Ne poškoduje tesnil. Preprečuje rjavenje cevi in valjev.

Odličen učinek pri nizkih temperaturah.

Učinkuje tudi pri temperaturah do -40 °C.

Daljši interval vzdrževanja.

Pri novih vozilih Volkswagen podaljša prvi interval vzdrževanja na tri leta.

Vsestranskost:

Kaj je naloga zavorne tekočine.

Zavorna tekočina mora izpolnjevati visoke zahteve.
To je edini način, da vozilo varno zaustavite, bodisi v vročini bodisi v mrazu.


V tekočem stanju tudi pri nizkih temperaturah.

Zavorna tekočina tudi pri izjemno nizkih temperaturah ne sme zmrzniti in ne sme postati židka.

Absorbira vlago.
Zavorna tekočina je higroskopna, kar pomeni, da vpija vlago in tako preprečuje nastanek kapljic v zavornem sistemu, kar pa je tudi vzrok za rjo in slabšo zavorno moč.

Visoko vrelišče.
Zavorna tekočina ne sme vreti, saj pri tem nastanejo parni mehurčki, ki se ob pritisku stisnejo. Zavorna moč se v tem primeru ne prenese v celoti na zavore.

Zakaj je menjava potrebna?

Zavorna tekočina absorbira vlago in s tem vzdržuje nizko vsebnost vode v zavornem sistemu. V zavorni tekočini pa se s časom povečuje. Če je vsebnost previsoka, se vrelišče zniža in lahko nastanejo parni mehurčki. Ko stopite na zavoro, se mehurčki stisnejo. Zavorna moč se izgubi.

Ali lahko zavorno tekočino menjam sam?

Zavore morajo brezhibno delovati, saj je to pomembno za vašo varnost in varnost drugih. Vsa dela na zavorah naj opravi samo usposobljeno strokovno osebje. Najbolje pri vašem partnerju Volkswagen.

Kdaj je čas za menjavo?

Pri novem Volkswagnu je treba - odvisno od leta izdelave ter modela - zavorno tekočino prvič menjati po dveh oz. treh letih. Po tem priporočamo menjavo na dve leti.

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen