Za pravilno delovanje in preprostejšo uporabo te strani uporabljamo piškotke.
Sprejmi in nadaljuj

Nalepka EU za pnevmatike

Oznaka EU za pnevmatike

Novembra 2012 je v Evropski uniji začela veljati uredba o označevanju pnevmatik za motorna vozila. Cilj označevanja z oznako EU za pnevmatike so večja prometna varnost ter manjše emisije škodljivih snovi in hrupa. Na oznaki EU za pnevmatike so grafično ponazorjene naslednje lastnosti pnevmatike: razred učinkovitosti porabe goriva, razred oprijema na mokri podlagi ter razred zunanjega kotalnega hrupa z izmerjeno vrednostjo.

Razred učinkovitosti porabe goriva:

Pnevmatika z majhnim kotalnim uporom lahko pripomore k zmanjšanju porabe goriva in s tem tudi k zmanjšanju emisij CO2. Na oznaki EU za pnevmatike je razred učinkovitosti porabe goriva označen s črno puščico na barvni lestvici z razredi od A (zelene barve, majhen kotalni upor) do G (rdeče barve, velik kotalni upor).

 

Razred oprijema na mokri podlagi:

Oprijem na mokri podlagi vpliva na zavorno pot na mokrem cestišču in je pomemben dejavnik pri zagotavljanju varnosti. Na oznaki EU za pnevmatike so navedeni razredi oprijema na mokri podlagi od A do G. Pri sicer enakih pogojih ima pnevmatika razreda A na mokrem cestišču krajšo zavorno pot kot pnevmatika razreda F.

 

Razred zunanjega kotalnega hrupa:

Kotalni upor pnevmatik pri vozilu vpliva na skupne emisije hrupa. Na oznaki EU za pnevmatike sta navedena izmerjeni zunanji kotalni hrup (v decibelih) in piktogram za ponazoritev razreda hrupa z eno (tiha pnevmatika) do tremi črticami (glasna pnevmatika).

Razred učinkovitosti porabe goriva

Razred oprijema na mokri podlagi

Razred zunanjega kotalnega hrupa

Dodatne informacije:

Dejanska poraba goriva in prometna varnost sta v veliki meri odvisni od načina vožnje. Z okolju prijazno vožnjo lahko pomembno prispevate k zmanjšanju porabe goriva in emisij CO2.         

Bodite pozorni na to, da bodo pnevmatike napolnjene z ustreznim tlakom, saj se pri prenizkem tlaku poslabša oprijem na mokri podlagi, poleg tega pa se zaradi večjega kotalnega upora poveča poraba goriva. Vedno ohranjajte tolikšno varnostno razdaljo, da bo zadoščala za potrebno zavorno pot.

Podatke o razredih učinkovitosti porabe goriva, razredih oprijema na mokri podlagi in razredih zunanjega kotalnega hrupa za pnevmatike, ki so na voljo kot serijska ali dodatna oprema, lahko najdete v tehničnih podatkih in cenikih za posamezne modele.

Naročilo točno določene znamke pnevmatik iz logističnih in proizvodno-tehničnih razlogov ni mogoče.

Nadaljnje informacije o oznaki EU za pnevmatike lahko najdete na uradni spletni strani Evropske komisije.