Za pravilno delovanje in preprostejšo uporabo te strani uporabljamo piškotke.
Sprejmi in nadaljuj

Volkswagen razvija električno dirkalno vozilo za nastop na najznamenitejši gorski dirki na svetu

19.10.2017

Wolfsburg (Nemčija) - Nov izziv v avtomotošportu s tehnologijo prihodnosti: Volkswagen razvija dirkalno vozilo na izključno električni pogon za najznamenitejšo gorsko dirko na svetu. Prototip s štirikolesnim pogonom se bo 24. junija 2018 udeležil dirke Pikes Peak International Hill Climb v Koloradu (ZDA) in poskusil na 4.300 metrov visokem cilju doseči nov rekord za električne avtomobile. Novi projekt na področju avtomotošporta je del Volkswagnove preobrazbe v vodilnega proizvajalca električnih vozil: do leta 2025 bo imela znamka v ponudbi 23 modelov na izključno električni pogon. 

"Gorska dirka Pikes Peak je ena najznamenitejših avtomobilskih dirk na svetu, velikanski izziv in s tem odlična priložnost, da se izkaže zmogljivost naprednih tehnologij," je pojasnil dr. Frank Welsch, ki je kot član uprave odgovoren za razvoj. "Naš električni dirkalnik bo opremljen z inovativno baterijsko in pogonsko tehnologijo. Ekstremni preizkus obremenljivosti na gori Pikes Peak nam bo prinesel pomembna spoznanja za nadaljnji razvoj, hkrati pa bo izložbeno okno za naše produkte in njihovo tehnologijo." 

Vozilo razvija Volkswagen Motorsport v tesnem sodelovanju s tehničnim razvojem v Wolfsburgu. "Dirka na Pikes Peaku je za nas nov začetek. Prvič razvijamo dirkalnik na izključno električni pogon", je dejal direktor Volks­wagen Motorsporta Sven Smeets. "Poleg tega je ta projekt pomemben mej­nik v naši novi usmeritvi na področju avtomotošporta. Naše moštvo je povsem naelektreno od vznemirjenja nad tem velikim izzivom." Volkswagen Motorsport je na dirki Pikes Peak nazadnje tekmoval leta 1987 s spektakularnim dvomotornim Golfom, a je cilj zgrešil le za las. "Skrajni čas za povračilo," je nadaljeval Smeets.

Mednarodna gorska tekma Pikes Peak - ki jo poznavalci imenujejo tudi "dirka med oblake" - že od leta 1916 poteka blizu mesta Colorado Springs v Skalnem gorovju. 19,99 kilometra dolga proga vodi s starta na nadmorski višini 1.440 metrov vse do vrha te 4.300 metrov visoke gore. Rekord v razredu električnih prototipov trenutno znaša 8:57:118 minut; leta 2016 ga je dosegel Severnoameričan Rhys Millen (e0 PP100).