Za pravilno delovanje in preprostejšo uporabo te strani uporabljamo piškotke.
Sprejmi in nadaljuj

Proizvodni jubilej: danes je s tekočega traku v matični tovarni v Wolfsburgu zapeljal 150-milijonti Volkswagen

24.08.2017

Wolfsburg (Nemčija) - Resnično okrogel proizvodni jubilej: Volkswagen je bil ustanovljen pred več kot osemdesetimi leti. Od takrat je bilo v več kot 50 tovarnah v 14 državah izdelanih 150 milijonov vozil, med njimi tudi ikoni Golf in Hrošč. V Volkswagnovi paleti je trenutno po svetu na voljo prek 60 modelov. S Volkswagnom se vozijo ljudje vsega sveta. Danes je v Wolfsburgu s tekočega traku zapeljal jubilejni avtomobil - moder Golf GTE1). Priključni hibrid simbolizira prihodnost mobilnosti pri Volkswagnu - in je hkrati  sinonim za izjemen ekipni dosežek.

 

Na sliki: Direktor znamke Herbert Diess, direktor tovarne Stefan Loth, predsednik delavskega sveta Bernd Osterloh ter mednarodni praktikanti in zaposleni v tovarni Wolfsburg pred montažno linijo.

Predsednik uprave znamke Volkswagen dr. Herbert Diess je danes v montažni hali 12 spregovoril zaposlenim: "150 milijonov Volkswagnov - to pomeni, da smo po svetu že 150-milijonkrat izpolnili sanje naših kupcev o lastnem avtomobilu. Zasluge za ta uspeh gredo vam in vašemu vsakodnevnemu delu. Zato se tudi v imenu kolegov iz upravnega odbora zahvaljujem Volkswagnovim sodelavkam in sodelavcem v vseh naših tovarnah. Brez njihovega truda tak jubilej ne bi bil mogoč." 

Že samo v celotnem letošnjem letu bo Volkswagen na svetovni trg lansiral več kot deset novih modelov. Do leta 2020 bomo predstavili skupno več kot 19 novih športnih terencev. Od leta 2020 naprej se bo z družino I.D. z novo električno arhitekturo (MEB) začela električna ofenziva znamke Volkswagen. Želimo, da bi do leta 2025 po cestah vozilo milijon električnih Volkswagnov. Digitalizacija tehnike, vse večja povezljivost in senzorska tehnologija pri tem odpirajo povsem nove perspektive. "V sedanji fazi je ključnega pomena, da se Volkswagen uspešno razvija naprej. Zato, ker smo močna ekipa, ker opravljamo svoje delo in ker imamo dober načrt za prihodnost. Da bi bili uspešni tudi v prihodnje, moramo dosledno delati na storilnosti. Uspeh v preteklosti ne zagotavlja tudi uspeha v prihodnosti," je nadaljeval Diess. 

Predsednik Volkswagnovega skupnega in koncernskega sveta delavcev Bernd Osterloh: "150 milijonov vozil - to je skoraj nepredstavljivo velika številka. To je 150 milijonov Volkswagnov, ki so voznike spremljali tisoče in tisoče kilometrov med vožnjo na delo, v prostem času, na dopust ali na službeni poti. Ob tem jubileju je očitno: sodelavke in sodelavci že mnogo generacij dosegajo vrhunske rezultate. Pri Volkswagnu izdelujemo vozila vrhunske kakovosti. In to bomo počeli tudi v prihodnje. Na to so lahko naši zaposleni upravičeno ponosni." 

Serijska proizvodnja znamke Volkswagen je stekla 27. decembra 1945 s Hroščem tipa 1. Hrošč je pomembno zaznamoval povojno avtomobilsko industrijo. Do izteka proizvodnje v Mehiki leta 2003 je bilo izdelanih skupno 21,5 milijona primerkov tega priljubljenega malčka. Rekordno število Hroščev je nato prekosil Volkswagnov Golf. Leta 2002 je s tekočega traku v Wolfsburgu zapeljal 25-milijonti Golf, leta 2013 pa je bilo izdelanih že 30 milijonov Golfov. Danes Volkswagen izdeluje sedmo generacijo te prodajne uspešnice in je proizvedel prek 34 milijonov Golfov po vsem svetu. Golf že leta velja kot merilo v segmentu kompaktnih avtomobilov. 

V Volkswagnovi ponudbi je trenutno na voljo skupno že prek 60 modelov. Poleg Hrošča in Golfa je bilo izdelanih tudi več kot 20 milijonov Passatov, okoli 19,5 milijona Jett in skoraj 17 milijonov Polov. Z več kot 44 milijoni proizvedenih vozil od začetka proizvodnje pred okoli 72 leti so k današnjemu jubileju ključno prispevali predvsem zaposleni v matični tovarni v Wolfsburgu.

 

Oglejte si videoposnetek: Volkswagen v 60 sekundah. Tako nastane jubilejni avto Golf GTE

 

1)  Golf GTE: poraba goriva v l/100 km: kombinirana 1,8-1,6;
poraba električne energije v kWh/100km: kombinirana 12-11,4;
emisija CO2 v g/km: kombinirana 40-36