Za pravilno delovanje in preprostejšo uporabo te strani uporabljamo piškotke.
Sprejmi in nadaljuj

Prihodnost v najboljši obliki.

Dizajn ID. Crozza


Kot v znanstvenofantastičnem filmu študija električnega avtomobila drsi po cestah Los Angelesa. Skoraj neslišno, a vendar se ga ne da preslišati. Električni avtomobil ID. Crozz namreč vzbuja pozornost. Njegovi oblikovalci Diana Zynda, Cihan Akcay in Vagarsh Saakyan vedo, zakaj.

Cihan Akcay

Cihan Akcay

· Pri Volkswagnu v Wolfsburgu je zaposlen že 7 let.

· Bil je del ekipe za zunanji dizajn ID. Crozza.

Kar se uveljavi v Kaliforniji, pogosto postane moderno po vsem svetu. To velja še posebej za Los Angeles. Nikjer ni na cestah več električnih avtomobilov. Prav tako nikjer drugje ni inovativen način življenja tako zasidran v vsakdan kot na cestah Los Angelesa. Tam se sedaj predstavlja tudi nova Volkswagnova družina ID.. Družina, ki se popolnoma ujema z vami in vašim življenjem. Sestavljajo jo: ID. Neo, kompaktni malček, ID. Buzz, Volkswagnov kombi prihodnosti, in ID. Crozz, elegantni križanec. S temi vozili bo Volkswagen od leta 2020 naelektril vaš vsakdan. V modelih ID. so prisotne nekatere najnaprednejše tehnologije, kot sta inovativni električni pogon in avtonomni način vožnje². Predvsem pa izstopa novi dizajn. Zakaj pravzaprav? Ekipa Volkswagnovih oblikovalcev je razvila koncept, ki združuje obliko, funkcionalnost in svobodo, poleg tega pa prihodnost že danes prinaša na cesto. "Tukaj se je razvil nov oblikovalski slog, ki je drugačen od tistega pri običajnih vozilih z motorjem z notranjim zgorevanjem," razloži Cihan Akcay, Volkswagnov oblikovalec zunanjosti. 

 

"Pri trenutno predstavljenih modelih ID. je cela vrsta značilnosti, ki ustvarjajo nov oblikovalski slog." 

Na parkirišču Golden Shore na skrajni prednji obalni liniji Long Beacha inovativni dizajn ID. Crozza privablja poglede - tudi policistov.

Policista si ogledujeta ID. Crozz

Najlepša oblika svobode: novi dizajn.

ID. Crozz od spredaj

Trije modeli ID. so parkirani na parkirišču Golden Shore, neposredno na skrajni prednji obalni liniji Long Beacha. Mimoidoči se ustavljajo in občudujejo futuristične električne avtomobile. Zakaj so tako fascinantni? Po čem se dizajn ID. Crozza razlikuje od drugih sodobnih vozil?

"ID. Crozz povzdiguje Volkswagnov dizajn na novo raven," pravi Cihan Akcay. Za Volkswagnova vozila značilne ravne linije na stranski silhueti ID. Crozza nadomešča lok. Tako so platišča še bolj poudarjena. "Lok izhaja iz zadnjega blatnika, se nadaljuje z globoko ramensko linijo preko stranice vozila, potem pa gaponovno povzame linija nad sprednjim blatnikom. V bistvu gre za dve liniji, ki značilno ustvarjata isti gib, a potekata ločeno." Vendar pa te značilnosti ne oblikujejo le stranske silhuete ID. Crozza. "Tudi iz ptičje perspektive se zdi lok tridimenzionalen. Kljub obliki SUV-ja³ je ID. Crozz zaradi svoje posebne aerodinamike zelo učinkovit."

Nov obraz: inovativna svetlobna grafika. 

Svetlobna grafika ID. Crozza in ostalih dveh modelov ID. je tako edinstvena, da jo prepoznate že od daleč. "Svetloba v ljudeh vzbuja čustva, zato koncept osvetlitve postaja vse bolj pomemben. Zaradi njega se še posebej ID. Crozz razlikuje od številnih novih vozil," razloži Cihan Akcay. LED-žarometi so povezani s svetlobnim pasom. Na sredini sveti Volkswagnov logotip - tudi to je novost družine ID.. "Že podnevi je ID. Crozz pravi magnet za oči, vendar pa oblikovni elementi luči pridejo zares do izraza šele ponoči. Ko vključite luči, začne najprej utripati Volkswagnov znak. Nato se prebudi svetlobni pas, ki se razširi vodoravno prek celotnega sprednjega dela. Na koncu pa zažarijo LED-diode v linijah žarometov. Tako nastane za znamko Volkswagen značilen sijoč obraz, ki pozdravi voznika in ga emocionalno vabi."

Vagarsh Saakyan

Vagarsh Saakyan

· Pri Volkswagnu v Wolfsburu je zaposlen že 7 let.

· Bil je del ekipe za notranji dizajn ID. Crozza.

Diana Zynda

Diana Zynda

· Že 14 let je pri Volkswagnu v Wolfsburgu del ekipe za dizajn.

· Odgovorna je za področje barv in oblazinjenja električnih vozil.

Manifest na štirih kolesih: rdeča, ki pritegne pozornost.

Ena od posebnosti ID. Crozza je tudi rdeč kovinski lak. "Rdeča signalizira pogum in vzbuja pozornost. Barva izraža ponos, ki ga čutimo pri našem prvem električnem CUV-ju1. Poleg tega smo se želeli znebiti klišeja, da mora biti futuristični dizajn vedno hladen. Zasnova ID. Crozza izžareva domačnost in toplino," pravi Diana Zynda, pri Volkswagnu vodja ekipe za barve in oblazinjenja električnih vozil. "Naši oblikovalci ves čas iščejo nove trende in materiale. Sodelujemo tudi z raziskovalnim oddelkom koncerna Volkswagen in t. i. laboratoriji prihodnosti (oddelki, kjer nastajajo vizije prihodnosti), da bi bili čim bolj inovativni. Tako lahko določimo, v katero smer gredo trendi in jih vključimo pri novih modelih." Še ena značilnost družine ID. je dvobarvnost. "Pri ID. Crozzu streha v črni barvi poskrbi za optično sploščen videz silhuete vozila. Srebrni strešni okvir s C-stebričkom je druge barve kot preostali del karoserije ID. Crozza. Oblikovalski element, ki pri vseh modelih ID. poskrbi za svojstveno obliko," doda Cihan Akcay.

ID. Crozz lahko upravljate intuitivno prek zaslona na dotik ali z glasovnimi ukazi. Popolnoma brez gumbov. Specifično prešite sedežne prevleke iz alkantare v notranjosti ustvarjajo cono udobja. 

Notranjost ID. Crozza z volanom in sivimi, prešitimi sedeži

Povsod doma: "pametni materiali" v notranjosti.

ID. Crozz nima B-stebrička. Sprednja vrata se odpirajo do kota 90°, zadnja vrata pa so drsna in se odpirajo vzporedno z vozilom. Tako imate pregled nad celotno notranjostjo. "To omogoča prilagodljiv in preprost dostop do vozila," pravi Vagarsh Saakyan, oblikovalec notranjosti ID. Crozza. Notranjost je decentne sive barve - sive aplikacije, sive tkanine. "Siva je za nas nova črna," pripomni Diana Zynda. "To predvideva naša strategija pri električnih vozilih in še posebej pri ID. Crozzu." Tudi notranjost ID. Crozza je markantna. To na primer kažejo rdeči okrasni šivi: "Sedežne prevleke iz alkantare so prešite na specifičen način. Rezultat je karakter domačnosti. Glede avtonomne vožnje² in s tem povezanega celotnega koncepta mobilnosti Volkswagen v notranjosti določa nove prioritete. Spekter nalog oblikovalca materialov se je zaradi t. i. pametnih materialov bistveno razširil," pravi Diana Zynda.

 

Prostor za pustolovščine: koncept odprtega prostora. 

Manj je več. Zaradi odsotnosti B-stebrička je v ID. Crozzu več prostora za spontanost. "ID. Crozz s konceptom "open space" omogoča prilagodljivo prostorsko razdelitev in tako poskrbi za še več prostora: zadnje sedeže je mogoče nastaviti tako, da je v notranjosti na voljo še več prostora. Prilagodljivo sredinsko konzolo je mogoče pomakniti naprej in nazaj. Tako lahko povsem na novo razdelite prostor," razloži Vagarsh Saakyan. "Purizem se nadaljuje pri aplikacijah - izpustili smo elemente, kot sta les in krom." Prav tako ni fizičnih gumbov in stikal. Funkcija na dotik omogoča naravno in intuitivno upravljanje visokosijajnih površin. "Kot oblikovalci notranjosti smo morali ubrati povsem nove poti in zapustiti naše cone udobja. Pri ID. Crozzu smo predelali vsak notranji element in se vprašali o vsaki funkciji - jo potrebujemo ali ne?"

Sprednji del ID. Crozza iz ptičje perspektive
Notranjost

Zagotovljen večji užitek v vožnji: "smart light".

Stranska silhueta ID. Crozz na cesti v Los Angelesu

Medtem ko se v Long Beachu začne mračiti, se notranjost ID. Crozza počasi razsvetli. "Ekipa za svetlobni dizajn je zasnovala svetlobno žaluzijo v strehi, ki ne služi le osvetlitvi. Glede na način vožnje - avtonomni² ali klasični - se barva in intenzivnost osvetlitve v notranjosti spremenita, nastane svetlobna animacija," razloži Vagarsh Saakyan. Praktično. Saj ko želite na primer pri avtonomnem načinu vožnje brati knjigo, svetloba postane zatemnjena in utripa čisto naravno. Seveda koncept osvetlitve poskrbi tudi za več užitka v vožnji. Ko se z ID. Crozzom vozite v terenskem ali klasičnem športnem načinu, sveti oranžno. S praktičnimi funkcijami, kot so navigacijski napotki ali opozorila, vam pomaga v cestnem prometu. Tako nastane zelo intuitivna in emocionalna komunikacija med avtomobilom in voznikom. "Poimenovali smo jo "smart light" - funkcija, ki smo jo uvedli z ID. Crozzom."

Oblikovalci so vsako komponento v ID. Crozzu razvili posebej za to, da vam nudi maksimalno svobodo. Diana Zynda povzame delo na električni študiji: "Še posebej pri modelu ID. Crozz je postopek razvoja izhajal iz ekipe. Zaradi novega oblikovalskega sloga smo ubrali nove poti tudi pri zasnovi. Le tako smo lahko harmonično združili obliko in material." Tudi Vagarsh Saakyan je mnenja, da je družina ID. uspešen projekt. Ne le zaradi načinov dela in inovativnih tehnologij. "Volkswagen postavlja človeka in njegove mobilnostne potrebe v središče. Povedali vam bomo, kaj si ljudje predstavljajo pod električno mobilnostjo in avtonomno vožnjo²."

ID. Neo, ID. Crozz in ID. Buzz med vožnjo po cesti v Los Angelesu

Družinski izlet modelov ID. na cesti v Los Angelesu: kompaktni malček ID. Neo (levo), športno-elegantni križanec ID. Crozz (sredina) in ID. Buzz (desno), enoprostorec prihodnosti.

Vas zanima več?

¹ Križanec s terenskim vozilom (Cross Utility Vehicle - CUV) 
² Tehnologija za avtonomno vožnjo trenutno še ni na voljo/delujoča.
³ Športno terensko vozilo (Sport Utility Vehicle - SUV)