Za pravilno delovanje in preprostejšo uporabo te strani uporabljamo piškotke.
Sprejmi in nadaljuj

Čista naelektrenost!

Gerhard Heinz na Dunaju.


Električna mobilnost je pametna in tudi trajnostna, poleg tega pa je zabava z njo zagotovljena. Takšno mišljenje ima tudi Gerhard Heinz. Sloviti skladatelj je kljub visoki starosti tehnološki navdušenec in za sebe pravi, da takoj zgrabi vse nove tehnologije za pametne telefone ali računalnike. Obiskali smo ga na Dunaju in 89-letnik nas je navdušil s svojo agilnostjo in radovednostjo. 

Na poti po Evropi. Doma na Dunaju.

Gerhard Heinz

Na dunajskih cestah se Gerhard Heinz počuti domače. Svetovno znani skladatelj filmske glasbe je ves čas na poti in s svojim e-up! dokazuje, da so Volkswagnovi električni avtomobili že davno prišli v urbano dobo. Na kratkih relacijah s pogostim ustavljanjem in speljevanjem ali pri manevriranju na majhnih parkirnih mestih se izkaže, da je njegov električni avtomobil kot nalašč za mestni promet.

Od 89-letnika, ki živi na Dunaju, smo želeli izvedeti, kakšen je občutek pri vožnji električnega avtomobila. Seveda nas je zanimalo tudi, zakaj vozi ravno e-up!. Njegov odgovor je povsem prepričljiv.

Na belo kavo v koncertno kavarno Dommayer.

Gerhard Heinz sedi ob oknu v kavarni Dommayer in opazuje svoj e-up!

Zapustimo znano kavarno Dommayer in se vkrcamo v Volkswagen e-up!. Z električnim pogonom se skoraj neslišno vozimo po ulici Maxingstraße v 13. dunajskem okrožju. Peljemo se mimo živalskega vrta Schönbrunn - naš cilj je Perchtoldsdorf. V slikovitem malem kraju na južnem obrobju Dunaja Gerhard Heinz rad preživlja popoldneve v družbi svoje žene ali pa sam. Njegova najljubša slaščičarna v tem kraju je Heiner, nekdanja grajska slaščičarna.

 

"Ko poleti odprem okna in strešno okno, se počutim, kot da bi bil na čolnu sredi Jadrana." 


"Pustite, da se lepo pelje," se glasi formula Gerharda Heinza. Navsezadnje je skoraj 90-letnik za volanom v taki formi, da bi ga zlahka pomladili za 20 let. Pri električnem avtomobilu so mu izjemno pomembni ekološki dejavniki, torej okolje. Glavni razlog za njegovo navdušenje nad električno mobilnostjo pa je njegova radovednost.

"Tehnologija me zelo zanima. Pametni telefon, tablični računalnik, računalnik - vedno moram imeti najnovejše iz ponudbe." 

Gerhard Heinz sedi za svojo pisalno mizo z računalnikom

Noro, si mislimo. Kako je lahko človek v taki starosti še vedno tako odprt za vedno nove tehnologije? Morda je razlog za to poklicna pot Gerharda Heinza: po študiju na Tehnični univerzi na Dunaju ni postal inženir, ampak prava svetovna zvezda. Ime "Gerhard Heinz" je glasbenim strokovnjakom in ljubiteljem kina z vsega sveta dobro poznano, saj gre za enega najslavnejših skladateljev filmske glasbe v Evropi. 


Več kot 130 filmov. Spremljevalna glasba in skladbe v 60., 70., in 80. letih. Komedije, drame in grozljivke. O Gerhardu Heinzu se govori še danes. Tudi po umiku iz javnosti njegova priljubljenost ni upadla. Predvsem zaradi tega, ker so mlajše generacije ponovno odkrile njegove stare klasike. Bil pa je tudi edini, ki je v 50. letih imel Hammondove orgle in jih je vključeval v svoje skladbe. V tistem času mu je to prineslo številne pogodbe na televiziji in v oglaševanju.

 

"Tudi v e-up! imam pogosto občutek, da igram elektronski instrument. Občutek pri prestavljanju rekuperacijskih stopenj med zaviranjem je podoben kot pri menjavanju orgelskih registrov."

Popolnoma zapolnjen regal: zvočni posnetki z glasbo za skoraj 130 filmov

Zvočni posnetki Gerharda Heinza
Gerhard Heinz pred svojim e-up!
Gerhard Heinz pred svojim e-up!

Nad modelom e-up! se je Dunajčan navdušil leta 2014 na avtomobilskem sejmu v domačem kraju. Že več let je iskal električni avtomobil, ki bi ustrezal njegovim zahtevam. Dolgo časa zaman. Potem pa je ljubitelj tehnologij zagledal kompaktni in hkrati prostorni e-up!.

Najnovejši pripomoček, ki si ga je tehnološki navdušenec Gerhard Heinz dal vgraditi v e-up!, je kamera za vzvratno vožnjo. Pozimi kar med zajtrkom prek aplikacije vključi ogrevanje vozila. V okolici je dovolj polnilnih postaj - celo v mirnem 13. okrožju.

"V zadnjem času je sicer opazen napredek na področju baterijske tehnologije, vendar pa mislim, da imata na dolgi rok gorivna celica in pogon na vodik največji potencial." 

Vedno v koraku s časom: napolnjenost baterije Heinz preveri prek aplikacije Car-Net. 

Gerhard Heinz stoji na balkonu in opazuje svoj e-up! med polnjenjem na polnilni postaji na dvorišču
Obris zemljevida Avstrije, z modro piko je označen Dunaj

Polnilno postajo pred hišo bo Gerhard Heinz kmalu napajal prek sončnih celic, ki bodo nameščene na strehi. Ves čas pa spremlja tudi naraščajočo ponudbo aplikacij. Le pri glasbi ni tako enotnega mnenja:

"Čudovito je, ko med vožnjo poslušam radijsko postajo Ö1 s klasično glasbo, vendar pa raje, preden me glasba popolnoma prevzame, zamenjam radijsko postajo in poslušam poročila."

Nato veliki kapelnik pohodi pedal in odjadra mimo voznikov športnih avtomobilov.

Vas zanima več?

e-up!: skupna poraba elektrike v kWh/100 km: 11,7; emisija CO₂: 0 g/km.