Meni
Zapri meni
Zapri

Polnjenje in doseg Kje lahko polnim?

Poznamo več možnosti za polnjenje vašega električnega avtomobila.
Bodisi doma na zasebnem električnem omrežju ali na poti v javnem omrežju polnilnic – elektriko za polnjenje lahko najdete skoraj povsod.

Polnjenje doma

Vaš električni avto se polni, medtem ko spite.

Predstavljajte si, da zjutraj sedete v svoj električni avto in se polni energije podate v nov dan. Medtem ko ste vi ponoči počivali, si je namreč moči obnovil tudi vaš avto. Vse, kar potrebujete za to, je opcijski omrežni polnilni kabel. Ta omogoča polnjenje na vsaki gospodinjski/šuko električni vtičnici.

Polnilna postaja pri vas doma

  1. Polnjenje na električni vtičnici 
    Polnjenje električnega avtomobila doma je enostavnejše, kot si mislite. Polnilni kabel preprosto vstavite v električno vtičnico in polnilni vtič priključite na vozilo. 
  2. Polnjenje na domači polnilni postaji
    Če imate lastno hišo z garažo ali nadstreškom, je smiselno, da se odločite za namestitev domače polnilne postaje. Postopek polnjenja bo tudi v tem primeru povsem enostaven, hkrati pa bo udobnejši in hitrejši kot polnjenje na gospodinjski/šuko električni vtičnici: preprosto snamete vtič, ga priključite na vozilo, polnete, vtič izvlecite in - končano. Energija se seveda dovaja iz hišnega omrežja in zanjo plačate izbranemu dobavitelju električne energije. Celotni postopek je torej nadvse udoben in hiter - kaj ni to enkratno?

Če ne živite v lastni hiši, pač pa ste najemnik ali lastnik stanovanja v večstanovanjskem objektu in parkirate na ulici, se vam bo polnjenje električnega avtomobila najverjetneje sprva zdelo zahteven podvig, saj zagotovo nimajo še vsa stanovanjska naselja javne polnilne infrastrukture. 

Ste lastnik stanovanja v večstanovanjskem objektu, vendar pa imate lastno garažo? Potem trenutno še velja, da za namestitev domače polnilne postaje potrebujete soglasje vseh lastnikov. Toda v prihodnje bo najverjetneje drugače. Zakonodajalec je že sprožil uvedbo sprememb, ki naj bi poenostavile uporabo polnilnih možnosti v večstanovanjskih objektih.

Polnjenje na delovnem mestu

Vaš električni avto se polni, medtem ko delate.

Vse več delodajalcev si prizadeva, da bi v svojem voznem parku in med službenimi vozili imeli vedno več električnih avtomobilov. Številni delodajalci so postavili lastno polnilno infrastrukturo in zaposlenim ponudili možnost, da svoja električna vozila in priključne hibride polnijo na službeni polnilni postaji.
S tem se bo spremenil pojem mobilnosti, ker lahko polnite vozilo med delovnim časom.

Polnjenje med nakupovanjem

V miru se odpravite po nakupih. Vaš avto se že polni.

Čas je dandanes dragocen. Zakaj se torej ne bi med polnjenjem baterije električnega avtomobila odpravili po opravkih? Lahko na primer opravite vse nakupe. Vedno več supermarketov in nakupovalnih središč se odloča za postavitev lastne polnilne infrastrukture. Tako lahko pri svojem električnem avtomobilu preprosto pokrijete dnevno potrebo po energiji (včasih celo brezplačno), obenem pa lahko dobro izkoristite čas, ko se vozilo polni. 

Naslednji izhod za polnjenje

Na avtocesti

Če se pogosto vozite na dolgih relacijah, boste morali svoj električni avto polniti tudi na avtocesti. Dobra novica je, da se bo prav tukaj v naslednjih letih veliko spremenilo. Postavljena bo infrastruktura za hitro polnjenje, ki bo kar se da razvejana. Pri njeni postavitvi sodeluje tudi koncern Volkswagen kot del skupnega podjetja IONITY, ustanovljenega v sodelovanju z drugimi avtomobilskimi proizvajalci. Poleg tega v povečanje števila postaj za hitro polnjenje na avtocestah v vedno večji meri vlagajo tudi dobavitelji električne energije, tako da bodo že v doglednem času na številnih avtocestnih počivališčih na voljo ustrezne možnosti polnjenja.

We Charge - Volkswagnova storitev polnjenja

Vaš popoln spremljevalec na kratkih ali daljših razdaljah

Bi se radi sproščeno odpeljali na izlet ali na dopust? Ni problema. We Charge vas, prek Volkswagnove aplikacije We Connect ID.¹⁾, povezuje z razvejanim in zanesljivim polnilnim omrežjem - ter vam tako omogoča brezskrbno vožnjo. Po vsej Evropi. S storitvijo We Charge lahko preprosto načrtujete svoje poti ob javnem omrežju polnilnih postaj. Hkrati enostaven postopek polnjenja in pregleden postopek plačila zagotavljata, da boste zanesljivo prišli do cilja.

We Charge – kdor planira, profitira

Stres zaradi sestankov, odvračanje pozornosti zaradi otrok ali hrupnih gradbenih del na cesti - veliko je razlogov, zaradi katerih lahko spregledate trenutno napolnjenost baterije. Na srečo ima We Charge stalno pregled nad možnostmi polnjenja in vam pokaže, katere postaje so trenutno na voljo. Tako bodo tudi vožnje na dolge relacije za vas prava malenkost - vsaj kar zadeva polnjenje.

Več informacij

1) Za uporabo brezplačne aplikacije We Connect ID. sta potrebna pametni telefon z ustreznim operacijskim sistemom iOS ali Android ter SIM-kartica z opcijo za prenos podatkov. Poleg tega mora uporabnik imeti obstoječo ali posebej sklenjeno pogodbo z mobilnim operaterjem.

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen