Meni
Zapri meni
Zapri

Učinkovit in trajnosten: zavorni sistem modela ID.3

V ID.3 lahko brezskrbno uživate v vožnji na domala vseh poteh. To med drugim omogoča zavorni sistem, ki ga na zadnji premi sestavljajo sodobne bobnaste zavore.


Zasnova modela ID.3 temelji na modularni platformi za električna vozila (MEB). Ta inovativna platforma je posebej prilagojena za električne avtomobile in zagotavlja izjemno učinkovitost pri uporabi tehnologij električnega pogona. Kot primer za to lahko služi zavorni sistem. ID.3 namreč za razliko od klasičnega pogona z bencinskim ali dizelskim motorjem za zaviranje ne uporablja le sprednjih in zadnjih kolesnih zavor, pač pa tudi rekuperacijo.

Zavorni sistem v ID.3

Popolnoma naelektrena: litij-ionska baterija

Litij-ionsko baterijo vedno sestavljajo štiri komponente: anoda, katoda, separator in elektrolit. Tovrstno zasnovo imenujemo tudi galvanska celica. Pri polnjenju elektroni prehajajo z ene elektrode na drugo in se tam shranijo. Električna energija iz električnega omrežja se pri tem pretvori v kemično energijo.

Pri praznjenju - na primer med pogonom elektromotorja v vozilu - proces poteka v obratni smeri: elektroni prehajajo z elektrode, na kateri so shranjeni, nazaj na drugo elektrodo. Pri tem se kemična energija pretvarja v električno energijo.

Regeneracija energije z rekuperacijo

Oblika sledi funkciji: bobnaste zavore

Bobnaste zavore so svoje ime dobile po sklenjeni obliki valja, ki zavorne komponente zelo dobro varuje pred mrazom, vlago in rjo. Pri bobnastih zavorah poleg tega ne prihaja do presežnega zavornega momenta, kar zmanjšuje porabo energije. Odlično pa je poskrbljeno tudi za varovanje okolja. Ker gre za zaprt sistem, zavorni obruski ne uhajajo in obremenitev z drobnimi delci je manjša.

Bobnasta zavora z dimenzijo 280 mm x 52 mm (11 palcev), vklj. z lahkim zavornim bobnom

Tri komponente, veliko prednosti

Zaradi varčevanja z energijo in trajnosti so se intervali za servisni pregled pri zavornem sistemu modela ID.3 podaljšali na dve leti. A kar je najpomembnejše: inovativna zasnova omogoča natančno zaviranje z velikim zavornim učinkom ter občutno izboljšuje učinkovitost in mobilnost.

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen