Meni
Zapri meni
Zapri

Pravi tip za vaš električni avto Polnilni kabel in polnilni vtič:

Pravi tip za vaš električni avto Polnilni kabel in polnilni vtič:

Menite, da je polnjenje električnega avtomobila zapleteno? Sploh ne. Vse, kar potrebujete, sta gospodinjska vtičnica ali opcijska domača polnilna postaja in polnilni kabel z ustreznim vtičem za na pot. V nadaljevanju vam bomo razložili, kateri vtič nujno potrebujete in kateri vtič še posebej hitro napolni baterije.

Tukaj boste izvedeli:

  • Kateri vtič je pravi za vaš električni avtomobil
  • Kako funkcionira polnjenje doma
  • S katerim polnilnim kablom polnite, ko ste na poti
  • Kako pospešite polnjenje na javni polnilni postaji

 

Če želite najti ustrezni vtič, morate vedeti, kateri konektor je vgrajen v vašem električnem avtomobilu. Evropski proizvajalci običajno uporabljajo priključke tipa 2. Ne pustite se zmesti: vtič tipa 2 je pogosto poimenovan tudi vtič Mennekes, pri čemer je Mennekes ime proizvajalca. Pri azijskih ali ameriških modelih je pogosto vgrajen tudi tip 1.

Niste prepričani, kateri vtič potrebujete za svoj električni avto? Na povezavi boste našli preglednico rz najpogostejšimi električnimi avtomobili in njihovimi priključki. Zdaj je pomembno samo še, ali polnite doma ali na poti - to namreč odloča o ustreznem tipu kabla. Na voljo sta: način 2 ali način 3.

Kabel za način 2 in šuko vtič: tako električne vtičnice postanejo polnilne postaje

Najenostavnejše je polnjenje električnega avtomobila na gospodinjski vtičnici. Ustrezni kabel ima na enem koncu običajni šuko vtič za vtičnico, na drugem koncu pa ustrezni vtič za vaš model avtomobila. Pri polnjenju je praviloma dovolj časa, da ponovno napolnite tudi lastne baterije. Čas polnjenja za električno vozilo je na 230-voltnem električnem omrežju z 2,3 kW odvisen od vozila.

Domača polnilna postaja: hitrejše polnjenje s polnilnim kablom za način 3

Kdor meni, da polnjenje na električni vtičnici traja predolgo, lahko skrajša čas polnjenja doma z opcijsko domačo polnilno postajo. Fiksno vgrajena polnilna postaja dovaja elektriko z občutno višjo polnilno močjo kot gospodinjska vtičnica (do 22 kW namesto 2,3 kW). Odločilna razlika: domača polnilna postaja ne polni električnega avtomobila prek polnilnega kabla za način 2, ampak prek polnilnega kabla za način 3. Ta je običajno fiksno vgrajen v postajo, zato si pri nakupu postaje ni treba beliti glave s polnilnim kablom. Vedeti morate le, kateri polnilni vtič potrebuje vaše vozilo - pri Volkswagnu je to vtič tipa 2.

Koliko stane ta prihranek časa? Cena lastne domače polnilne postaje se giblje med 200 in več tisoč evri - odvisna je od zmogljivosti in proizvajalca. Volkswagen je npr. leta 2018 predstavil prototip svoje polnilne postaje ID.Charger, ki bo na voljo kot 11-kW model Entry in Connect. Najcenejša različica bo na voljo od 300 evrov.

Način 3 in tip 2: kombinacija za javne polnilne stebričke

Na javnih polnilnih stebričkih za evropske električne avtomobile ponavadi potrebujete polnilni kabel za način 3 z dvema vtičema tipa 2 (vtič Mennekes). Za azijska ali ameriška vozila s priključkom tipa 1 potrebujete polnilni kabel za način 3 s tipom 2 na tip 1. Prednost tipa 2 pred tipom 1: polnilni vtič je mogoče zakleniti tako na postaji kot tudi na vozilu - enostavno zaklenete svoj avto. Vtiča sta nato trdno povezana z avtomobilom in postajo, vi pa se lahko med polnjenjem brezskrbno oddaljite od svojega električnega avtomobila.

Vtič Combo 2 in vtič CHAdeMO: največja polnilna moč

Za Leno čas vožnje pomeni čas za družino. To nam je postalo hitro jasno, ko smo se sestali z mamo dveh otrok, ki je navdušena nad fitnesom. Vožnje s hčerko izkoristi za pogovor o različnih temah. "Zato je zelo prijetno, da je avto tako tih," pove Lena. Jasno mnenje ima tudi glede časa polnjenja: svoj e-Golf polni doma v garaži ali pa v službi. To je kot pri plesu - ritem (polnjenja) ti hitro pride v kri.

Zaključne ugotovitve

Na poti potrebujete za vse postopke polnjenja pravzaprav le en polnilni kabel - in sicer kabel za način 3 z vtičem tipa 2 na strani polnilnega stebrička in vtičem tipa 1 ali tipa 2 na strani vozila. In če se s svojim električnim avtomobilom ne boste vozili samo po ustaljenih poteh ali pa boste dlje časa na poti, vam bo navigacija pokazala najbližje polnilne postaje. Na zemljevidih, kot je "Chargemap" ali "Plugsurfing" ,lahko s filtri določite tudi vrste vtičev. Tako se ne bo zgodilo, da bi vašemu električnemu avtomobilu zmanjkalo elektrike.

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen