Meni
Zapri meni
Zapri

Kako ravnati Na dopust z električnim avtomobilom:

Kako ravnati Na dopust z električnim avtomobilom:

Z otroki v šolo, nato v službo, do trgovine in spet nazaj domov: električni avtomobili so zlahka kos vsakodnevnim nalogam. Toda celo največji ljubitelji električne mobilnosti pogosto oklevajo, ko pogovor nanese na to, da bi se z električnim avtomobilom odpeljali tudi na dopust. Pri tem je strah večinoma povsem neutemeljen. V nadaljevanju boste našli nekaj koristnih nasvetov, s katerimi boste tudi na daljših potovanjih z električnim avtomobilom lahko ostali povsem sproščeni - in brez skrbi, da bi ostali brez energije.

Tukaj boste izvedeli:

  • Katere aplikacije vam lahko pomagajo pri načrtovanju potovanja
  • V katerih državah je mreža polnilnih postaj najbolj razvejana
  • Kaj morate vedeti pri plačilu na polnilnem stebričku
  • Katere polnilne vtiče je smiselno vzeti s seboj

1. Dobro načrtujte

Potovanja z električnim avtomobilom zahtevajo nekaj več načrtovanja kot potovanja z avtomobilom s tradicionalnim pogonom. Najpomembnejša sta podatka o dosegu vozila in o razvejanosti omrežja polnilnih postaj. Zemljevid polnilnih stebričkov je nepogrešljiv. Na voljo je prek najrazličnejših aplikacij, na primer Chargemap.

2. Raje na sever kot na jug

Čim bolj severno boste šli s svojim električnim avtomobilom, tem bolj razvejano bo omrežje polnilnih postaj. V Evropi po številu polnilnih mest prednjačita Norveška in Nizozemska. Obe državi sta si zastavili cilj, da med dvema polnilnima postajama ne sme biti več kot 120 km. V Švici so lansko leto poskrbeli, da je 1.600 km dolgo panoramsko cesto Velika švicarska tura mogoče v celoti prevoziti z električnim avtomobilom - to omogoča 200 novih polnilnih postaj. Povsem brezskrbno lahko z električnim avtomobilom potujete tudi po Nemčiji, Franciji in Avstriji. V južnih državah, kot sta Italija in Španija, pa situacija še ni tako rožnata.

3. Pravočasno se informirajte

Da pa ne boste le našli poti do naslednje polnilne postaje, pač pa boste svoj električni avto dejansko lahko napolnili za naslednji odsek poti, potrebujete plačilno kartico. Odgovor na vprašanje, katera je prava, je odvisen od ponudnika. V nekaterih primerih se je treba tudi predhodno registrirati. Najbolje je, da se pravočasno informirate. Katere kartice potrebujete na določeni poti? Na katerih postajah je uporaba povsem preprosta? Najbolj zanesljive informacije o tem boste dobili prek spleta s strani turističnega informacijskega centra posamezne države. Nočno polnjenje poleg hotela ali polnjenje v kampu, marini ali nakupovalnem središču je praviloma enostavno. Kar pa je pri vsem tem še posebej pomembno: vzemite s seboj kable z različnimi polnilnimi vtiči, da bo polnjenje mogoče na čim več polnilnih postajah.

4. Pri načrtovanju ne pozabite na postanke za polnjenje

Na potovanjih je najbolj udobno polnjenje na hitrih polnilnih postajah. V vmesnem času si lahko privoščite nekaj za pod zob ali pa si ogledate katero od turističnih znamenitosti. Vendar pa hitre polnilne postaje niso vsepovsod. Na javnih polnilnih postajah z izmeničnim tokom pa polnjenje v povprečju traja občutno dlje. Smiselno je torej, da pri načrtovanju potovanja upoštevate tudi postanke za polnjenje in kar najbolje skušate izkoristiti vmesni čas. 

5. Cilj je pot

Prav zato vam priporočamo, da polnilnih postaj ne izbirate le glede na kapaciteto in vrsto vtiča, pač pa tudi glede na lokacijo. To je danes enostavneje kot kdajkoli doslej - po zaslugi aplikacij, kot je na primer TripAdvisor. Na ta način boste odkrili kraje, ki bi jih sicer spregledali: kotiček za krasno fotografijo, prijetno restavracijo, vas z zanimivo zgodovino. Z električnim avtomobilom tudi vožnja postane del počitnic.

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen