Meni
Zapri meni
Zapri

Elektrika brez meja.

Elektrika brez meja.

Besedilo: Phillip Bittner

Fotografije: David Fischer

Volkswagen nenehno išče ideje in koncepte, s katerimi bi mobilnost postala še bolj udobna in praktična. Prav zato je koncern združil moči z visokotehnološkim zagonskim podjetjem Hubject. Z omrežjem intercharge, ki ga je razvilo berlinsko podjetje, bosta iskanje polnilnih stebričkov in polnjenje električnega avtomobila v prihodnje kar se da enostavna naloga.

Berlinsko podjetje Hubject je s svojim omrežjem intercharge poskrbelo, da je polnjenje baterije električnega avtomobila neverjetno preprosto in obenem možno širom različnih držav. Čarobna beseda se glasi "električno gostovanje". Podobno kot pri mobilni telefoniji so stranki prek omrežja intercharge na voljo različni dobavitelji z vsega sveta. Polnilni stebrički vseh partnerjev tvorijo razvejano polnilno omrežje, s katerim polnjenje električnih vozil postane izjemno udobno. In zdi se, kot da državne meje in sistemske omejitve sploh ne bi obstajale.

Voznikom električnih vozil to prinaša številne prednosti. Leta 2012 ustanovljeno podjetje, v katerem je udeležen tudi koncern Volkswagen, je različne dobavitelje elektrike za vožnjo prepletlo v razvejano polnilno infrastrukturo. Če je vaš dobavitelj partner v omrežju intercharge, lahko z njegovim dostopnim medijem - bodisi aplikacijo ali kartico (v Volkswagnovem primeru sta to aplikacija in kartica Charge&Fuel) - dostopate do celotnega omrežja. Plačate enako preprosto kot doslej - račun prejmete s strani izbranega dobavitelja, ne glede na to, kje v omrežju intercharge ste polnili baterijo svojega električnega avtomobila.

Vsem lastnikom električnih vozil, ki nimajo sklenjene pogodbe za dobavo elektrike za vožnjo in pretežno uporabljajo zasebne priključke, na javnih postajah pa baterijo polnijo le redko, podjetje Hubject ponuja sistem neposrednega plačila, imenovan intercharge direct. Na polnilnih stebričkih, ki podpirajo to ponudbo, je mogoče najti QR-kodo. To ni nič drugega kot zlahka prepoznaven simbol, ki ga vsak pametni telefon lahko prebere brez dodatne aplikacije. Na osnovi kode se na telefonu odpre mobilna spletna stran, na kateri se lahko seznanite s stroški polnjenja in izberete trajanje postopka polnjenja. Po zaključku postopka plačate storitev prek spleta z uveljavljenimi možnostmi, kot je kreditna kartica ali ena od spletnih plačilnih storitev.

Podjetje Hubject zbira najpomembnejše informacije in jih nudi na razpolago partnerjem. Mednje sodijo geografski podatki, cene polnjenja, kapaciteta stebrička, razpoložljivi vtiči in seveda informacija, ali je polnilna postaja zasedena ali ne. Na osnovi teh podatkov lahko dobavitelji elektrike za vožnjo svojim strankam v realnem času nudijo obširno storitev, s katero je kadarkoli mogoče nadvse udobno polnjenje električnega avtomobila. Vozniki električnih vozil lahko v omrežju intercharge vedno hitro najdejo najbližjo polnilno postajo.

Predvsem na kratkih relacijah - na primer v mestih - je izključno električni pogon najboljša mobilnostna rešitev. Toda z e-Golfom so zlahka dosegljivi tudi cilji zunaj mest, saj njegov kombinirani doseg (WLTP) znaša 200 km.

Z električnim gostovanjem polnjenje električnih vozil za stranke postane kar se da enostavno.

Na polnilnih stebričkih omrežja intercharge je postopek polnjenja mogoče udobno zagnati z dostopnim medijem izbranega dobavitelja elektrike za vožnjo, na primer s pametnim telefonom. Vsi polnilni stebrički omrežja intercharge so označeni na zemljevidu. Za vsako postajo so poleg tega na voljo podatki o ceni polnjenja, kapaciteti stebričkov in razpoložljivih vtičih. In seveda podatek o tem, ali je polnilna postaja zasedena ali ne.

Kako deluje rešitev podjetja Hubject.

1. Električno gostovanje 
Polnilni stebrički vseh partnerjev so povezani v razvejano, standardizirano polnilno omrežje. 

2. Polnjenje
Če stranka partnerja v omrežju intercharge želi napolniti električni avto na polnilni postaji drugega partnerja, se ta zahteva v delčku sekunde posreduje naprej in sistem preveri, ali polnjenje lahko avtorizira. V primeru pritrdilnega odgovora se odpre loputa na polnilni postaji in stranka lahko začne s polnjenjem.

3. Plačilo 
Stranka plača enako preprosto kot doslej - račun prejme s strani izbranega dobavitelja, ne glede na to, kje v omrežju intercharge je polnila baterijo svojega električnega avtomobila.

4. Vožnja se lahko nadaljuje!

Z aplikacijo Hubject lahko lastniki električnih vozil uporabljajo polnilne postaje številnih različnih dobaviteljev električne energije. Platforma po vsej Evropi sodeluje s 300 partnerji, ima registriranih 55.000 polnilnih točk in ponuja komfortne možnosti za preverjanje pristnosti in plačilo. Rezultat je izjemno razvejana polnilna infrastruktura.

Toda kako nastane tako veliko omrežje? Podjetje Hubject je razvilo IT-jezik, ki omogoča komunikacijo med sistemi. Pomembno je, da se sistem vsakega partnerja v omrežju intercharge nauči tega jezika. Poleg tega je pomembno poenotenje poslovnega in storitvenega procesa, kar je prav tako del pristopa podjetja Hubject. Stranka je tako lahko prepričana, da na vseh mestih z logotipom intercharge veljajo enaka pravila igre. S tem ji je zagotovljena kar najvišja kakovost storitve. V praksi to na tehnični ravni poteka na naslednji način: če stranka partnerja v omrežju intercharge želi napolniti električni avto na polnilni postaji drugega partnerja v omrežju intercharge, se ta zahteva v delčku sekunde posreduje naprej in sistem preveri, ali polnjenje lahko avtorizira. V primeru pritrdilnega odgovora se odpre loputa na polnilni postaji in stranka lahko začne s polnjenjem.

Ta koncept ne prinaša prednosti le vozniku električnega avtomobila, pač pa tudi ponudnikom polnilnih stebričkov in dobaviteljem elektrike za vožnjo. Število potencialnih strank raste, s tem pa tudi izkoriščenost postaj. Za podjetja je idealno, da se z vsakim novim partnerjem v omrežju intercharge razvejanost omrežja poveča, ne da bi ostali za to sploh morali stopiti v kontakt z njim. Ker Hubject želi zagotoviti kar najhitrejšo rast omrežja, je v Evropi s skoraj vsemi relevantnimi proizvajalci polnilnih postaj in ponudniki polnilne infrastrukture sklenil okvirne pogodbe, na osnovi katerih bodo novi stebrički že od vsega začetka kompatibilni s tehnologijami podjetja Hubject.

Polnilni stebrički z logotipom intercharge so del izjemno velikega omrežja dobaviteljev električne energije in jih je mogoče uporabljati neodvisno od dobavitelja.

Hubject gradi omrežje, ki prinaša prednosti vsem- tako strankam kot tudi udeleženim podjetjem.

Vse pod nadzorom.

V e-Golfu voznik lahko ves čas spremlja, kolikšen je doseg avtomobila. Baterijo lahko udobno napolni na domačem hišnem priključku, opcijski domači polnilni postaji ali na postajah za hitro polnjenje.

Omrežje intercharge združuje okoli 400 partnerjev, ki imajo v polnilni infrastrukturi svojo individualno strojno in programsko opremo in med katerimi je 100 dobaviteljev elektrike za vožnjo. V Nemčiji je trenutno okoli 80 odstotkov javnih polnilnih mest del omrežja intercharge, kar po vsej državi predstavlja okoli 8.000 polnilnih točk. Po lansiranju v Nemčiji leta 2013 so sledile še druge evropske države in Japonska. Po vsem svetu je na voljo že več kot 70.000 javnih možnosti polnjenja, ki so del platforme Hubject. Zdaj bodo na vrsti ZDA in Kitajska.

Tudi tu bo Hubject uporabil svoj recept za uspeh, ki se glasi: popolna odprtost. Omrežju intercharge se lahko priključi vsakdo - ne glede na velikost. Rezultat je edinstvena nadgradljivost na tržišču. Hubject gradi omrežje, ki prinaša prednosti vsem udeleženim podjetjem.

In navsezadnje tudi vsem lastnikom električnih vozil. Kajti s tovrstnimi koncepti in s polnilno infrastrukturo, zgrajeno po teh načelih, bo električni avto postal sinonim za individualno in neomejeno svobodo mobilnosti.

Tehnologije prihodnosti
by Volkswagen

Leta <> 2017 je na tržišče prišla druga tehnološka generacija e-Golfa. Doseg (WLTP) tega električnega avtomobila znaša 200 km. S tem je avto z ničelnimi lokalnimi emisijami primeren za večji del nemških voznikov, ki se vsakodnevno vozijo na delo. Mnogi med njimi namreč glede na statistične podatke dnevno prevozijo manj kot 50 km.1

Vsem lastnikom električnih vozil, ki nimajo sklenjene pogodbe za dobavo elektrike za vožnjo in ki le redko polnijo baterijo na javnih postajah, je na voljo alternativa: podjetje Hubject namreč ponuja tudi storitev intercharge direct. Z njo je nastale stroške prek spletne strani mogoče preprosto poravnati s kreditno kartico ali s spletno plačilno storitvijo.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen