Meni
Zapri meni
Zapri

Avto, ki se pogo­varja z vami.

Avto, ki se pogo­varja z vami.

Besedilo: Volker Marquardt

**Ilustracije:* James Boast

V bližnji prihodnosti avtomobilu ne bomo le dajali glasovnih ukazov, pač bomo z njim lahko celo imeli dialog. Pri Volkswagnu več oddelkov sodeluje v skupnem projektu razvoja digitalne glasovne asistence. Pri tem uporabljajo umetno inteligenco, jezikovne teorije in računalniško lingvistiko.

Povsem običajno torkovo jutro leta 2025. Oglasi se digitalni glas: "Dobro jutro, prvi termin imate ob 9.uri. Danes je promet zelo gost, zato pojdite od doma najpozneje ob 8.10." Voznik pogleda na uro, vstane od mize, za katero je zajtrkoval, in se odpravi do avtomobila. V potniškem prostoru je že poskrbljeno za optimalno temperaturo in predvaja se ista pesem kot pred tem v stanovanju. Prek zvočnikov vas pozdravi topel ženski glas z besedami: "Dobro jutro, danes sta na bencinskem servisu v sosednjem kraju kapučino in bencin naprodaj po akcijski ceni". Zažene se navigacija, infotainment pa avtomatsko preklopi na predvajanje seznama najbolj priljubljenih skladb. "Vas zanima, kaj je danes na meniju za kosilo?" Glas prebere tri jedi. "Za vas sem poiskala še šalo dneva. Bi jo radi slišali?" Voznik odkima: "Danes ne, hvala."

Volkswagen v sodelovanju s podjetjem Carmeq GmbH razvija digitalno glasovno asistenco* naslednje generacije. Berlinsko podjetje je 100-odstotno hčerinsko podjetje družbe Volkswagen AG. V njem več kot 600 zaposlenih iz 29 držav razvija inovativne funkcije za avtomobile jutrišnjega dne. Sisteme glasovnega upravljanja* razvijajo v oddelku Kima Cedziwode. Ko vstopite v njihove prostore, vas pozdravijo puščični diagrami, ki ponazarjajo značilne dialoge med strankami in avtomobili. Oblikovalci razpravljajo o celem spektru najrazličnejših idej, računalniški lingvisti pa sedijo pred več deset zasloni in pretvarjajo svoja spoznanja v algoritme.

Voznik pove, da je pod stresom. V avtomobilu se začne predvajati prijetna glasba, ustrezno se prilagodi osvetlitev in vključi se masažni program.

"Sistem zdaj že razume tudi številne skrite pomene, šale in dvoumja.

Članica ekipe je med drugim tudi dr. Luise Süssenbach, ki sodeluje pri razvoju k uporabniku usmerjenih digitalnih asistentov. Pred kratkim je Volkswagnu skupaj s podjetjem Carmeq uspel velik dosežek. "Trenutno mora uporabnik pri večini sistemov glasovnega upravljanja* izreči določen stavek, da se sistem odzove, npr. 'Nastavi ogrevanje na 18 stopinj'," pojasnjuje Luise Süssenbach. "Pri našem novem sistemu lahko prvič uporabi formulacije iz vsakdanje rabe jezika. Ljudje tako sistemu ne bodo več le dajali ukazov, pač pa bodo dejansko z njim začeli komunicirati. To je ogromen korak na poti do digitalne glasovne asistence prihodnosti," pravi. Takole pojasnjuje enega od izzivov, s katerimi se soočajo: "Izjave ljudi imajo pogosto več pomenov in samo na osnovi konteksta jih lahko interpretiramo pravilno. Strojem pomagamo, da bi bolje razumeli jezik ljudi. Z umetno inteligenco učimo sistem glasovnega upravljanja*, kako naj razume določene izjave uporabnika." Če voznik na primer reče "Zebe me", se sistem glasovnega upravljanja odzove skladno s kontekstom. Lahko na primer izključi morebiti aktivne funkcije hlajenja, zviša temperaturo ogrevanja notranjosti, zviša temperaturo ogrevanja volana ali vključi ogrevanje sedežev oz. zviša temperaturo ogrevanja sedežev. Odziv na izjavo uporabnika je popolnoma odvisen od trenutne situacije in stranka lahko poljubno ubesedi svoje želje in potrebe. 

Za vse to pa je sistemu treba nenehno dovajati podatke- med drugim z različnimi izjavami uporabnikov z vsega sveta. Prav zato sodelavci na ulicah Pariza, Los Angelesa ali Tokia mimoidočim kažejo slike, ki ponazarjajo značilne situacije, povezane z vožnjo avtomobila. Na tisoče odgovorov je bilo preoblikovanih v nabore podatkov in poslanih v programsko opremo za prepoznavanje. "Sistem zdaj že razume tudi številne skrite pomene, šale in dvoumja. Prepozna napake v govoru in večino narečij določenega jezika," pravi David Bischof iz oddelka za razvoj funkcionalnosti v Wolfsburgu. Njegova ekipa je odgovorna za integracijo konceptov glasovnega upravljanja, jezikovnih teorij in študij primerov v avtomobile ter za pravilno odzivanje sistemov na najrazličnejše želje uporabnikov.

Avtomobil bo kmalu začel porabljati rezervno količino goriva. Ko avtomobilska elektronika to zazna, voznika na izbrani poti usmeri do bencinskega servisa z ugodnimi cenami goriva in znotraj preostalega dosega.

Pri glasu avtomobila je Volkswagen upošteval kulturne razlike, kar je bistvenega pomena za to, kako bo sistem glasovnega upravljanja sprejet pri uporabnikih. Po premišljeno pripravljenih kastingih je bil za vsak jezik izbran drug ženski ali moški glas. "Tudi vsebina in način komunikacije sta bila prilagojena kulturnim vzorcem. Za ZDA na primer velja, da so sistemi glasovnega upravljanja veliko bolj razširjeni, zato uporabniki pričakujejo bistveno več pobud ter podrobnejše informacije in odgovore," pravi David Bischof. 

Poleg udobja je ključnega pomena tudi varnost. Treba je namreč zagotoviti, da voznik kljub vsem funkcijam in možnostim; ostane osredotočen na dogajanje v prometu. Sodobni sistemi glasovnega upravljanja zvišujejo raven varnosti tako, da številne naloge opravijo sami, ne da bi voznik moral odvračati pozornost od ceste. "Danes opažamo dva glavna trenda: v vozilih je vedno več asistenčnih sistemov, obenem pa tudi vedno več zabavne elektronike. S sodobnimi sistemi glasovnega upravljanja lahko zadostimo obema trendoma in obenem povečamo varnost," pojasnjuje Matthias Pook, ki pri Volkswagnu koordinira razvoj sistemov glasovnega upravljanja.

"Sisteme glasovnega upravljanja* bomo nenehno izpopolnjevali!"

Prednosti glasovnega upravljanja so kot na dlani: voznik med vožnjo po avtocesti - zaradi varnosti - ne bi smel imeti opravka z različnimi tipkami in gumbi, da bi na primer našel želeno skladbo; z glasovnim upravljanjem pa je pri izvajanju tovrstnih funkcij še vedno zagotovljena maksimalna varnost. V nekaterih državah, na primer v ZDA, voznik v določenih situacijah prejme napotek, naj uporabi glasovno upravljanje, saj bo s tem v manjši meri zmanjšana njegova pozornost in vožnja bo varnejša in udobnejša. Glasovno upravljanje predstavlja še en razvojni korak v smeri Volkswagnove vizije prihodnosti, v kateri bodo avtomobili zasnovani kot digitalne mobilnostne rešitve.

Prva različica inovativnega sistema glasovnega upravljanja je že na voljo v najnovejšem Touaregu, v kratkem pa bo Volkswagen predstavil tudi prvi model, s katerim bo voznik lahko govoril "povsem normalno". "Stranki si ne bo več treba zapomniti točno določenih formulacij, na primer 'Pokaži pot do naslednjega bencinskega servisa'. Lahko bo tudi rekla 'Potrebujem bencin!' in sistem jo bo razumel," razlaga Luise Süssenbach. Z rednimi posodobitvami bo funkcije sistema mogoče nadgraditi. "V naslednjih 24 mesecih se bo zgodilo še veliko. Z lastnimi algoritmi za učenje smo zbrali veliko izkušenj in z vsakim novim avtomobilom bomo sisteme glasovnega upravljanja še dodatno izboljšali," pravi Matthias Pook. "To so prvi koraki na poti do digitalne glasovne asistence prihodnosti."

 

Na obisku v prihodnosti
mobilnosti


Za vse, ki bi že danes radi izvedeli kar največ o mobilnosti jutrišnjega dne, je koncern Volkswagen odprl forum, imenovan DRIVE (termini in informacije o pripravljenih razstavah na www.drive-volkswagen-group.com). Tukaj je podrobno predstavljena prihodnost avtomobila, poleg tega pa so na ogled najinovativnejše študije - na primer modeli iz serije ID. Lahko se tudi prepričate o tem, kako - z naraščajočo stopnjo avtomatizacije - vedno bolj pomembni postajajo novi koncepti upravljanja, na primer obogatena resničnost ter upravljanje z gestami in glasovno upravljanje.

Objavljeno: december 2018

 

*glasovno upravljanje v slovenskem jeziku ni na voljo.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen