Meni
Zapri meni
Zapri

Električni skuterji osvajajo naša mesta Spoznajte adute električnih skuterjev

Električni skuterji osvajajo naša mesta Spoznajte adute električnih skuterjev

Tihi in dinamični - električni skuterji osvajajo naše ceste. V nadaljevanju si lahko preberete, zakaj se vedno več ljudi odloča zanje in katere posebnosti električnih skuterjev je dobro poznati.

Tukaj boste izvedeli:

  • Zakaj so električni skuterji priljubljeni in prihranijo denar
  • Kolikšno moč motorja potrebujete za pravi užitek v vožnji
  • Na kaj morate biti pozorni pri izbiri baterije
  • Katero dodatno opremo priporočamo

 

Sicer drži, da so električni skuterji v povprečju dražji od skuterjev z bencinskim motorjem - a samo pri nakupu. Zaradi nizkih obratovalnih stroškov so stroški nakupa povrnjeni v letu ali dveh. Razlogi? Elektrika je cenejša od bencina. Odvisno od dobavitelja je za 100 kilometrov vožnje z električnim skuterjem treba odšteti samo en evro. Poleg tega je pri električnem pogonu vzdrževanje enostavnejše, kajti električni skuter nima delov, ki zahtevajo vzdrževanje, na primer menjalnika ali izpušnega sistema, prav tako ni potrebna menjava olja.

Moč sodelovanja za večji napredek:

Volkswagen in Niu – podjetje, specializirano za izdelavo električnih skuterjev – bosta v prihodnje sodelovala pri razvoju novih modelov.

Doseg: idealen za mestni promet

Po podatkih evropskega Združenja proizvajalcev motornih koles se je povpraševanje po električnih skuterjih v začetku leta 2018 povečalo za 51 odstotkov. Eden od razlogov za njihovo izjemno priljubljenost se skriva v tem, da so z dosegom 50-150 kilometrov idealni za uporabo v mestnem prometu. Z električnim skuterjem se lahko hitro pripeljete do vrat pisarne ali pa do trgovin v središču mesta. Zelo enostavno je tudi parkiranje, saj je mogoče hitro najti prosto parkirno mesto. Baterijo je mogoče odstraniti in jo preprosto napolniti na vsaki gospodinjski električni vtičnici. Kdor se opravlja na daljšo vožnjo, lahko preprosto vzame s seboj še nadomestno baterijo. Tako je mogoče doseg podaljšati za do 100 kilometrov.

Kako daleč se lahko električni skuter pripelje s polno baterijo, je odvisno predvsem od tega, kolikšna je kapaciteta baterije. Ta se pri posameznih proizvajalcih razlikuje od modela do modela. In vsekakor velja, da se doseg zmanjša na mokrem cestišču, pri nasprotnem vetru in v mrazu. Kot orientacijsko vrednost lahko navedemo podatek, da se lahko pozimi zmogljivost baterije zmanjša za 10-20 odstotkov.

Moč motorja: užitek v vožnji serijsko

V primerjavi s skuterji z bencinskim motorjem električni skuterji omogočajo tudi večji užitek v vožnji. Tako boste od prvega trenutka naprej občutili izrazitejšo dinamiko. Zakaj? Ker je maksimalni navor na voljo takoj in ne šele od določenega števila vrtljajev naprej. Pri tem je pri skoraj vseh modelih električnih skuterjev mogoče izbirati med najvišjo hitrostjo 45 km/h in 25 km/h.

In še nasvet, če se večinoma vozite po ravnih cestah. V tem primeru bo povsem zadostovala baterija s kapaciteto 2.000 W. Pri vzponih nad 15 % je z večjo zmogljivostjo baterije zagotovljen večji užitek v vožnji - vaš skuter namreč tako ne bo prisopihal, pač pa pribrzel na vrh.

Vrste baterije: litij premaga svinec

Pri nakupu električnega skuterja lahko izbirate med svinčevimi in litij-ionskimi baterijami. Svinčeve baterije so sicer cenejše in manj občutljive na mraz, vendar pa so tudi težje, kar zmanjšuje doseg. Poleg tega je življenjska doba svinčevih baterij zaradi spominskega učinka krajša.

Za litij-ionske baterije to ne velja. Njihova prednost je tudi v tem, da se v povprečju povsem napolnijo v 4-5 urah, torej 2-3 ure prej kot svinčeve baterije. Za polnjenje do 70 % zadostujeta že dve uri, poleg tega pa je za skuterje z litij-ionsko baterijo mogoče naročiti še dodatno baterijo, s katero je omogočen večji doseg. Kdor torej želi trajnejši užitek v vožnji, naj raje odšteje nekoliko več denarja, čeprav obenem velja, da cene litij-ionskih baterij padajo, njihov doseg pa nenehno raste.

Varen užitek v vožnji:

Pri vseh skuterjih z najvišjo hitrostjo nad 20 km/h je obvezna uporaba čelade.

Za vse, ki se še niso dokončno odločili za nakup električnega skuterja: ponudbe za souporabo

Če bi pred nakupom radi najprej preverili, kakšen je občutek pri vožnji električnega skuterja, preizkusite eno od ponudb za souporabo, podobno kot pri osebnih vozilih. Vsekakor svetujemo tudi, da se prvič ne podate na cesto ravno v času prometne konice. Raje najprej naredite nekaj krogov po mirnejših ulicah ali po praznem parkirišču, saj se boste na začetku morda še morali navaditi na dinamično odzivnost skuterja. In nikar ne pozabite čelade!

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen