Meni
Zapri meni
Zapri

Tako boste izbrali pravega Električna vozila za otroke:

Tako boste izbrali pravega Električna vozila za otroke:

Vožnja električnih avtomobilov privabi nasmeh na obraz - ne le pri odraslih. Tudi za otroke je na trgu vedno več električnih vozil. Toda preden bodo najmlajši lahko s hitrostjo 6 km/h brzeli po hiši in vrtu, je najprej treba pravilno izbrati. Ključnega pomena so trije kriteriji.

Tukaj boste izvedeli:

 • Kaj je pomembno za varnost malih voznikov
 • Katero dodatno opremo je vredno izbrati
 • Kako poskrbeti, da bo prva vožnja nepozabno doživetje
 • Na kaj morate biti pozorni pri nakupu

1. Ali imajo otroška električna vozila varnostni pas?

Otroška električna vozila v povprečju lahko dosežejo hitrost med 3 in 6 km/h. Čeprav vožnja z njimi ni posebej hitra, pa vam vseeno priporočamo, da se odločite za model z varnostnim pasom. Ta ne bo le varoval vašega otroka, ko se bo po nesreči zaletel v zid, pač pa bo pri najmlajših otrocih tudi preprečil, da bi med vožnjo padli iz vozila.                    

2. Ali je električni avto mogoče krmiliti z daljinskim upravljalnikom?

Daljinski upravljalnik vam omogoča nadzor nad voznimi potmi otroškega avtomobila. Pri modelih za najmlajše voznike (od 2 let naprej) je običajno že priložen vozilu. Drugače je pri modelih za otroke od 3 oz. 5 let naprej. Toda tudi pri tej starosti je daljinsko upravljanje lahko smiselno. Pred nakupom zato razmislite, kako dobro je razvita koordinacija rok in oči pri vašem otroku in ali se ne bi morda vsi bolj zabavali, če bi - vsaj občasno - lahko krmilo upravljala tudi mamica in očka. Pri nekaterih modelih lahko z daljinskim upravljalnikom celo usmerite vozilo v drugo smer, kot ga je usmeril otrok.

3. Ali je vozilo opremljeno z avtomatsko zavoro?

Avtomatska zavora pri otroških vozilih poskrbi, da se električni avto ustavi, ko otrok odmakne nogo s pedala za vožnjo. To je najenostavnejši način zaviranja in niti najmlajšim ne povzroča nobenih težav. Obenem avtomatika preprečuje trčenja v situacijah, ko na primer otroka kaj zamoti in pozabi zavirati.

Glede motorja si z vidika varnosti ni treba delati skrbi. Pri otroških električnih avtomobilih je namreč nameščen v notranjosti vozila in je za otroke nedostopen. Njegovo mesto vgradnje je vodotesno, vendar po zadnjem krogu avtomobilček vseeno parkirajte na suhem, saj boste tako optimalno poskrbeli za baterijo.

Začni video

Električna vozila za otroke: dodatna oprema

Poleg varnosti je seveda zelo pomembna tudi oprema. Mini različice električnih avtomobilov so pogosto zelo podobne svojim velikim vzornikom in tudi zanje je na voljo obilica dodatne opreme:

 • Tako zveni veselje za volanom: večina električnih vozil za otroke ima hupo. Najbrž se bodo vsi otroci strinjali, da je že s tem poskrbljeno za obilico zabave. Poleg tega so naprodaj tudi otroški električni avtomobili z zvokom motorja - tako otrok ve, kdaj je motor vključen in se pri pritisku na pedal za vožnjo ne prestraši. V tem pogledu je to vsekakor smiselno, še zlasti, ker ta funkcija skoraj ne vpliva na ceno.
 • Popolna glasbena kulisa: tako kot prave, cestne različice avtomobilov, imajo tudi številna otroška električna vozila zvočni sistem - v mini izvedbi. Otroci lahko glasbo poslušajo prek SD-kartice, USB-priključka ali AUX-vtičnice. Pri tem se lahko sami odločijo, ali bodo sistem uporabljali med vožnjo ali pa raje samo med postanki.
 • Za svetle zamisli: LED-žarometi so pri številnih otroških vozilih serijski. Zanje velja, da tako kot zvok motorja ustvarjajo vtis vožnje v pravem avtomobilu. Kdor si želi še več, se lahko odloči za bolj luksuzno različico: ksenonske žaromete. Vendar pa ti v resnici niso nujno potrebni. Otroci se namreč s svojimi električnimi avtomobili ne smejo voziti v temi po javnih poteh. Nevarnost, da bi kolesarji ali vozniki avtomobilov malčke spregledali, je namreč prevelika.
 • Zaokrožena ponudba: plastična kolesa ali pnevmatike? Če družinski proračun to dopušča, so pnevmatike vsekakor boljša izbira - tako z vidika varnosti kot tudi z vidika zadovoljstva otrok. Cenejša plastična kolesa so namreč veliko glasnejša, na tleh hitro pustijo praske in imajo na vlažni ali spolzki podlagi slabši oprijem.

Otroški avto: na kaj morate biti pozorni pri nakupu

Večina modelov ob nakupu še ni pripravljena za uporabo. To pomeni, da je pred prvo vožnjo treba še kaj priviti - na primer na kolesih ali ogledalih športnih modelov, SUV-jev in drugih izvedb. In še nasvet, pomemben z vidika varnosti: najbolje je, da se prihodnji vozniki dirkalnikov v vožnji najprej preizkusijo doma, kajti predvsem za najmlajše je vožnja električnega vozila na začetku lahko kar precejšen izziv z ozirom na koordinacijo rok in oči.

Neodvisni inštituti za testiranje doslej (stanje: april 2019) še niso vzeli pod drobnogled otroških električnih vozil. Navedli smo že nekaj varnostnih napotkov, svetujemo pa vam, da ste pri nakupu pozorni še na naslednje:

 1. Ali je baterijo mogoče zamenjati? Nobena baterija nima neomejene življenjske dobe.
 2. Ali skupaj z vozilom prejmete tudi polnilnik ali ga morate naročiti posebej?
 3. Koliko sedišč ima avto? Če ima otrok bratca ali sestrico, se je smiselno odločiti za dvosedežnik, da ne bo prihajalo do prepirov.
 4. Je višina sedeža nastavljiva? Skupaj z njo bo raslo tudi veselje pri vožnji.
 5. Koliko težek je model? Modele, ki tehtajo okoli 30 kg, je težko prenašati po stopnicah ali med izleti.

 

In zdaj: pripravljeni, pozor, gremo!

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen