Zapri meni
Zapri

Kje lahko napolnim električno vozilo?

 

Kje lahko napolnim električno vozilo?

Električna mobilnost v našem vsakdanjiku dobiva vse pomembnejšo vlogo. Morda jo bo kmalu dobila tudi v vašem. Potem se boste lahko poslovili od starih navad in ugotovili, da je marsikaj postalo veliko bolj preprosto. Tako boste na primer svoj električni avto lahko napolnili, medtem ko boste spali, delali v službi ali se odpravili po nakupih. Potrebno energijo nenehno zagotavljajo številne polnilne postaje na raznovrstnih lokacijah ali kar neposredno pri vas doma. Pri tem velja izpostaviti še eno prednost: če se boste odločili za ekološko pridobljeno elektriko, bodo emisije še posebej nizke in vožnja prijaznejša do okolja. Zveni dobro? Saj tudi je.

Polnjenje *doma.*

Vaš električni avto se polni, medtem ko spite.

Predstavljajte si, da zjutraj sedete v svoj električni avto in se polni energije podate v nov dan. Medtem ko ste vi ponoči počivali, si je namreč moči obnovil tudi vaš avto. Vse, kar potrebujete za to, je opcijski omrežni polnilni kabel. Ta omogoča polnjenje na vsaki gospodinjski/šuko električni vtičnici.

polnilni servis pri vas doma.

Polnjenje na električni vtičnici:

Polnjenje električnega avtomobila doma je enostavnejše, kot si mislite. Polnilni kabel preprosto vstavite v električno vtičnico in polnilni vtič priključite na vozilo. Ko nato z avtomobilskim ključem zaklenete vozilo, se polnjenje takoj začne. 

Polnjenje na domači polnilni postaji:

Če imate lastno hišo z garažo ali nadstreškom, je smiselno, da se odločite za namestitev domače polnilne postaje. Postopek polnjenja bo tudi v tem primeru povsem enostaven, hkrati pa bo udobnejši in hitrejši kot polnjenje na gospodinjski/šuko električni vtičnici: preprosto snamete vtič, ga priključite na vozilo, zaklenete vozilo, ga znova odklenete in - končano. Energija se seveda dovaja iz hišnega omrežja in zanjo plačate izbranemu dobavitelju električne energije. Celotni postopek je torej nadvse udoben in hiter - kaj ni to enkratno?

Če ne živite v lastni hiši, pač pa ste najemnik ali lastnik stanovanja v večstanovanjskem objektu in parkirate na ulici, se vam bo polnjenje električnega avtomobila najverjetneje sprva zdelo zahteven podvig, saj zagotovo nimajo še vsa stanovanjska naselja javne polnilne infrastrukture. Morda pa ima vaš delodajalec ustrezno polnilno infrastrukturo na svojem parkirišču. Kot povprečen dnevni vozač (na primer s skupno prevoženo razdaljo pribl. 50 km na dan) bi morali avto polniti le enkrat na teden. To bi najlažje storili med delovnim časom, bodisi dopoldan ali popoldan.

Ste lastnik stanovanja v večstanovanjskem objektu, vendar pa imate lastno garažo? Potem trenutno še velja, da za namestitev domače polnilne postaje potrebujete soglasje vseh lastnikov. Toda v prihodnje bo najverjetneje drugače. Zakonodajalec je že sprožil uvedbo sprememb, ki naj bi poenostavile uporabo polnilnih možnosti v večstanovanjskih objektih.

Polnjenje na delovnem mestu.

Vaš električni avto se polni, medtem ko delate.

Vse več delodajalcev si prizadeva, da bi v svojem voznem parku in med službenimi vozili imeli vedno več električnih avtomobilov. Številni delodajalci so postavili lastno polnilno infrastrukturo in zaposlenim ponudili možnost, da svoja električna vozila in priključne hibride polnijo na službeni polnilni postaji.
S tem se bo spremenil pojem mobilnosti. Je vaš delodajalec na parkirišču podjetja že postavil polnilne postaje in vam omogočil njihovo uporabo? Če sodite med povprečne dnevne vozače, ki prevozijo pribl. 50 km na dan, boste morali svoj električni avto napolniti le enkrat na teden. In najbolje je, da to storite med delovnim časom. 

Polnjenje med nakupovanjem.

V miru se odpravite po nakupih. Vaš avto se že polni.

Čas je dandanes dragocen. Zakaj se torej ne bi med polnjenjem baterije električnega avtomobila odpravili po opravkih? Lahko na primer opravite vse nakupe. Vedno več supermarketov in nakupovalnih središč se odloča za postavitev lastne polnilne infrastrukture. Tako lahko pri svojem električnem avtomobilu preprosto pokrijete dnevno potrebo po energiji (včasih celo brezplačno), obenem pa lahko dobro izkoristite čas, ko se vozilo polni. 

Polnjenje na avtocesti.

Pri naslednjem izvozu bo čas za polnjenje.

Če se pogosto vozite na dolgih relacijah, boste morali svoj električni avto polniti tudi na avtocesti. Dobra novica je, da se bo prav tukaj v naslednjih dveh letih veliko spremenilo. Postavljena bo infrastruktura za hitro polnjenje, ki bo kar se da razvejana. Pri njeni postavitvi sodeluje tudi koncern Volkswagen kot del skupnega podjetja IONITY, ustanovljenega v sodelovanju z drugimi avtomobilskimi proizvajalci. Poleg tega v povečanje števila postaj za hitro polnjenje na avtocestah v vedno večji meri vlagajo tudi dobavitelji električne energije, tako da bodo že v doglednem času na številnih avtocestnih počivališčih na voljo ustrezne možnosti polnjenja.

Razvejana mreža na počivališčih odpira nove možnosti.

Ste pripravljeni na električno mobilnost?

Se že vozite z električnim avtomobilom ali pa razmišljate, da bi ga kupili? Odlično. Kajti zdaj veste, da vam je na voljo izjemno veliko možnosti za polnjenje. Baterijo lahko polnite pri sebi doma, bodisi v garaži ali pod nadstreškom. Kadar ste zdoma, jo lahko polnite na avtocesti ali na parkirišču nakupovalnega središča. Ponudba javnih polnilnih postaj raste, prav tako pa tudi zanimanje za njihovo postavitev. Vožnja z električnimi avtomobili je namreč naša prihodnost.

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen