Meni
Zapri meni
Zapri

Ustvarjanje digitalne umetnosti. VIZIJE SEDANJOSTI: Via Grafik

Ustvarjanje digitalne umetnosti. VIZIJE SEDANJOSTI: Via Grafik

"Čeprav sploh ne čutiš fizičnega upora, neposredno ustvarjaš vizualno umetnost," pravi Leo. Po poklicu je grafik in je del oblikovalskega kolektiva v oblikovalski agenciji Via Grafik, ki ima svoje korenine v umetnosti grafitov. Prvič se je srečal z navidezno resničnostjo in je za nas preizkusil 3D programsko opremo, ki omogoča slikanje in risanje v navideznem prostoru. Rezultat: tridimenzionalna, digitalna umetnina, ki jo je ustvaril v prostoru okoli modela I.D. (predserijska študija).

Ob pogledu na fanta s kodrastimi lasmi, nežnimi obraznimi potezami in prikritim nasmeškom sploh ne pomislimo, da je Leo nekoč pretresal grafitarsko sceno. Vendar jo je. Z razlago, kako se je vse skupaj začelo, začne na šolskem igrišču: "To je bil subkulturni kontekst - vozili smo se z rolkami in prijatelji so začeli pisati svoja imena na stene in potem jih poskušaš posnemati." S sprejem v roki se je naučil zaupati svoji intuiciji in temu, da z gestami lahko ustvari vizualno močan rezultat.

Začni video

Njegov slog se spreminja, razvija, nanj pa vplivajo najrazličnejši žanri. "Hočem, da moja dela pritegnejo že na prvi pogled. Moram pustiti vtis!" Digitalna skulptura, ki jo je razvil pri nas v studiu, postavlja I.D. (predserijska študija) v neobičajno okolico. Leo želi tudi, da bi se ljudje dolgoročno zanimali za njegova dela in si ogledali podrobnosti.
Hitro se je naučil uporabljati 3D-krmilnike, ki z očali za navidezno resničnost delujejo kot večfunkcijski čopiči, in je navdušen nad njihovo intuitivno uporabo. "Z vsakim klikom se pojavi vizualni učinek," pravi Leo in razloži, da je tako mogoče delati hitro in pogumno, saj je mogoče vsak korak razveljaviti. "Vedno so odzovem na nekaj že prisotnega in tako postopoma nastane umetnina. Nimam konkretne predstave, kakšna bo videti na koncu." Očitno je navidezna resničnost postala njegovo šolsko igrišče.

Pretvarjanje analognega v digitalno umetnost.

Čeprav Leo zna delati z očali za navidezno resničnost in krmilniki, ne ve točno, kako naj vse to poimenuje. Le kaj pravzaprav počne? Slikanje ni, saj je v 3D obliki. Ustvarjanje se sliši preveč megalomansko. Na koncu se odloči, da bo to poimenoval izdelovanje.
Dobili smo občutek, da se Leo na svojem novem šolskem igrišču zelo dobro počuti. Intuitivni koncept programske opreme mu omogoča, da vključuje in uporablja svoje izkušnje iz grafitarstva. Osupljivo je, kako hitro je Leo usvojil novo tehnologijo. "Lahko začutiš njen potencial," pravi. Podobno intuitivno interakcijo s pametno tehnologijo si lahko predstavlja tudi v avtomobilu. "100 gumbov in skrite funkcije spravljajo ob živce," meni Leo.

Igrivo učenje novih možnosti.

Namesto tega bi lahko npr. glasovno upravljanje in preprost, sam po sebi razumljiv dizajn poenostavila upravljanje. Uporaba igralnih naprav, ki se jih je hitro mogoče naučiti upravljati, vas lahko hitro prevzame - kot vidimo pri Leu. Takojšnje ustvarjanje ogromnih oblik v prostoru je očitno zelo zabavno in naredi močan vtis. Leo prikima: "Da, glede na prostor se počutiš kar mogočnega." Čez nekaj minut ekipo prosi za lestev. Preizkušanje ga je spremenilo v megalomana: njegova roka ni več dovolj dolga za njegovo tridimenzionalno, digitalno umetnino.

Intuitivna programska oprema.

"Vedno so odzovem na nekaj že prisotnega in tako postopoma nastane umetnina. Nimam konkretne predstave, kakšna bo videti na koncu."

Leo "BOE" Volland prihaja iz Heilbronna, vendar že dolga leta živi v Berlinu in je od poznih devetdesetih del grafitarske in ulične umetnostne scene. S prijatelji je ustanovil kolektiv za umetnost in oblikovanje Via Grafik. Leo ima zelo eksperimentalen način dela, od instalacij pa do nevidene uporabe barv. To mu je prineslo mednarodno prepoznavnost in njegova umetnost zato ne živi le na ulicah, ampak tudi v galerijah in na razstavah.
@via_grafik

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen