Meni
Zapri meni
Zapri

Razmišljanje v novih razsežnostih. VIZIJE SEDANJOSTI: Van Bo Le-Mentzel

Razmišljanje v novih razsežnostih. VIZIJE SEDANJOSTI: Van Bo Le-Mentzel

Na prvi pogled bi pri funkcionalnih oblačilih morda pomislili na lenobo - vendar pa pri Van Boju izražajo iskrenost in čistost. Ima druge, pomembnejše stvari, o katerih mora razmišljati. Ukvarja se namreč s scenariji za prihodnost mest, pomanjkanjem stanovanj in vozili, ki nas pripeljejo od točke A do točke B. Če ga povprašate o prostoru prihodnosti, začne strastno pripovedovati, pri čemer njegove oči in roke podkrepijo njegove besede.

"Če si vsak zemljan zasluži svoj prostor ... Na svetu je pribl. 7 milijard ljudi in vsak ima 40-50 kvadratnih metrov. Veste, koliko prostora bi potrebovali? Zemlja je verjetno premajhna za vse nas," pravi. Posledica: razmišljati moramo, kako oblikovati in uporabljati svoje prostore.
Takšno razmišljanje ga je pripeljalo do njegovega najbolj znanega projekta doslej: hiške na enem kvadratnem metru. 1 krat 1 in to je vse, kar nam da na razpolago. Presenečeno bi se lahko vprašali, kako vse spraviti v tako majhen prostor. Vendar pa Van Bo pri tem projektu ni dobesedno jemal definicije besede "hiša", saj ni le arhitekt, ampak tudi umetnik.

Začni video

 "Ko govorimo o bivalnem prostoru, govorimo vedno o številkah in kvadratnih metrih. Ampak ali je bivalni prostor res to?" sprašuje. Ali drži enačba: več kot je prostora, večja je sreča? Van Bo nam namesto rešitve enačbe postavi vprašanje, koliko prostora dejansko potrebujemo, da bi bili srečni.


V svojem stanovanju v Berlinu je začel uresničevati svoje ideje večnamenske uporabe: "Živim z ženo in otrokoma ter skupaj neprestano spreminjamo celotni prostor. Nismo še določili, katera soba je za otroka in katera za odrasla. Vse se v trenutku spremeni. Otroka naju spreminjata." Namesto da bi z otrokoma delila le posteljo, verjameta tudi v t. i. ekonomijo delitve in souporabe. "Ves čas govorimo o razsipnem ravnanju s hrano in oblačili, nikoli pa ne govorimo o razsipnem odnosu do prostora," meni.

Očarljivost zelo majhnih prostorov.

Ko Van Bo govori o "domu", pri tem ne ostaja med štirimi stenami. Vizionar sanja o hišah na kolesih. Električna mobilnost nas osvobaja tradicionalnega dizajna avtomobila. Imamo proste roke pri preoblikovanju tega prostora, ločenega od masivnega motorja. Predstavlja si hiško na enem kvadratnem metru v električnem avtomobilu. "Ali ne bi bilo super, da se mi ne bi bilo treba peljati od doma do pisarne, ampak bi lahko svojo hiško premaknil tja, kjer bi želel delati?" vpraša.

Van Bo se še bolj razživi, ko začne govoriti o tehnološkem napredku in avtonomni vožnji: "Zakaj bi se osredotočali na promet, če pa se lahko posvetimo svojim otrokom in v avtu skupaj udobno zajtrkujemo?" Meni, da je "električna mobilnost znanilka novega obdobja" in priložnost za iskanje novih poti za organizacijo mest na način, da bodo vsakomur odprta in za vsakogar dostopna.

Narediti več iz manj.

Ker Van Bo neprestano stremi k nadaljnjim inovativnim scenarijem, ustanavlja iniciative, kot je neprofitna organizacija Tiny House University na kampusu Berliner Bauhaus, in družbo vabi k sodelovanju in nadaljnjemu razvoju. Za izpolnitev svojih sanj o večfunkcionalnih prostorih bi Van Bo svoje stanovanje delil tudi s tujci. Pravi: "Zakaj ne bi zjutraj, ko odidem iz svojega stanovanja, omogočil vstop ljudem, ki želijo delati v njem?" Da bi pametno oblikovali to in koncept povezljivosti, "bi morali vsa obstoječa stanovanja, hiše in prostore zbrati v neke vrste knjižnici ali aplikaciji in omogočiti deljenje, da ne bi zapravljali tako velikih količin virov."

Pionir nove dobe.

"Ali ne bi bilo super, da se mi ne bi bilo treba peljati od doma do pisarne, ampak bi lahko svojo hiško premaknil tja, kjer bi želel delati?"

Van Bo Le-Mentzel je diplomirani inženir in arhitekt, pa tudi umetnik, oblikovalec in inovator. Kot gostujoči profesor na visoki šoli za uporabne umetnosti v Hamburgu je predaval o oblikovanju, nastopil je na TEDx, poleg tega se mu zdi ločevanje na delovni čas in prosti čas preživeto. Zanj motivacija ni pritisk ali denar, verjame pa v zaupanje in svobodo ter v to, da ideje živijo od sodelovanja vseh pri procesu.
@buildmorebuyless

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen