Za pravilno delovanje in preprostejšo uporabo te strani uporabljamo piškotke.
Sprejmi in nadaljuj

Varovanje okolja.

Promet močno onesnažuje zrak.

Emisije onesnaževal zunanjega zraka iz prometa pomembno prispevajo k poslabšanju kakovosti zunanjega zraka. Prispevajo zlasti k čezmerno povišanim koncentracijam prizemnega ozona, delcev PM10 in PM2,5 ter dušikovih oksidov (NOx). Promet je tudi vir rakotvornega benzena in benzo(a)pirena (BaP). Slaba kakovost zraka pomembno vpliva na naše zdravje, blaginjo in okolje. Onesnažen zrak povzroča ali poslabšuje obolenja dihal, srčno-žilne bolezni, rak, povzroča poškodbe gozdov, povzroča kislost tal in vode, zmanjšuje donose pridelkov ter razjeda materiale.

Priročnik o varčnosti porabe goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zraka novih osebnih avtomobilov

Kot voznik avtomobila lahko zmanjšate vpliv na podnebne spremembe, prispevate k boljši kakovosti zraka ter obenem prihranite denar z nakupom okolju prijaznejšega avtomobila in z upoštevanjem nasvetov o varčni vožnji. Skladno z Uredbo o informacijah o varčnosti porabe goriva, emisijah ogljikovega dioksida in emisijah onesnaževal zunanjega zraka, ki so na voljo potrošnikom o novih osebnih avtomobilih (Uradni list RS, št. 24/2014) boste v prilogi našli zgoraj navedeni priročnik in seznam desetih avtomobilov z najučinkovitejšo kombinirano porabo goriva po posamezni vrsti goriva ter seznam vseh modelov novih osebnih avtomobilov.  

S klikom na prilogo si gradivo lahko ogledate ali shranite na svoj računalnik.

 

 

Priročnik o varčnosti porabe goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zraka novih osebnih avtomobilov

Seznam modelov novih osebnih avtomobilov (NEDC), ki so naprodaj v Republiki Sloveniji, s podatki o varčnosti porabe goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka. 

Seznam modelov novih osebnih avtomobilov (WLTP), ki so naprodaj v Republiki Sloveniji, s podatki o varčnosti porabe goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka.

Seznam 10 najvarčnejših modelov novih osebnih avtomobilov, ki so v tekočem letu naprodaj na ozemlju Republike Slovenije. 

Seznam vozil Volkswagen, ki so naprodaj v Republiki Sloveniji, s podatki o varčnosti porabe goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka. 

 

 

 

Nasveti voznikom za varčno vožnjo.

Evropska komisija in Evropska naftna industrija sta zbrali nekaj nasvetov s katerimi lahko vplivamo, da bomo pri vožnji zmanjšali porabo goriva ter na ta način prispevali k izboljšanju porabe goriva in zmanjšanju emisij CO2 iz vozila.

- Poskrbite, da bo vaše vozilo redno in dobro vzdrževano. Stalno preverjajte nivo olja. Pravilno vzdrževana vozila delujejo bolj učinkovito in pripomorejo k zniževanju emisij CO2.

- Vklopite klimatsko napravo samo, kadar je potrebno. Prekomerna uporaba klimatske naprave povečuje porabo goriva in emisije CO2 do 5 %.

- Vsak mesec preverite tlak v pnevmatikah. Premalo napolnjene pnevmatike lahko povečajo porabo goriva do 4 %.

- Zaprite okna, še zlasti pri višjih hitrostih, ter odstranite prazne strešne prtljažnike. Ta ukrep bo zmanjšal upor vetra in lahko zmanjša porabo goriva in emisije CO2 do 10 %.

- Vozite premišljeno in predvsem s prilagojeno hitrostjo. Vsakič, ko nenadoma pospešujete ali zavirate, motor porabi več goriva in proizvaja več CO2.

- Pri pospeševanju čim hitreje prestavite v višjo prestavo. Višje prestave (4., 5. ali 6.)
so varčnejše z vidika porabe goriva.

- Odstranite nepotrebno težo iz prtljažnika in zadnjih sedežev. Bolj kot je avto obremenjen, težje deluje motor in višja je poraba goriva.

- Takoj po zagonu motorja začnite z vožnjo in ugasnite motor, ko stojite na mestu več kot minuto. Sodobni motorji vam omogočajo takojšen začetek vožnje in tako nižjo porabo goriva.

- Poskušajte predvideti prometni pretok. Spremljajte dogajanje pred vami s čim večje razdalje, da se v toku prometa izognete nepotrebnemu zaustavljanju in speljevanju