Za pravilno delovanje in preprostejšo uporabo te strani uporabljamo piškotke.
Sprejmi in nadaljuj

Volkswagen Junior World Masters Berlin 2018

02.07.2018

Berlin je med 15. in 18. junijem gostil Svetovno prvenstvo v nogometu za selekcije U-13. Kar 19 moštev iz 18-ih držav s celega sveta se je srečalo v glavnem nemškem mestu na Volkswagen Junior World Masters Berlin 2018. Slovenija se je enega izmed največjih mednarodnih mladinskih turnirjev udeležila prvič. Ambasador projekta, Milenko Ačimović je strnil svoje misli: »Mladi fantje so z udeležbo na turnirju doživeli vrhunec kariere, omogočili smo jim nepozabno izkušnjo. Zelo sem zadovoljen.«

 

Izbor slovenske reprezentance

V zgodnjih spomladanskih dneh smo odprli prijavo na nabor mladih nogometašev za vpoklic v reprezentanco Slovenije za Svetovno prvenstvo v nogometu v kategoriji U-13 v Berlinu. Na razpis se je prijavilo kar 430 mladih nogometašev. 

Ambasador projekta, Milenko Ačimović, nekdanji reprezentant Slovenije z zabeleženim zadetkom na Svetovnem prvenstvu v Koreji 2002, je skupaj s pomočnikoma, trenerjema Darkom Karapetrovičem in Matejem Drobničem, naredil prvi ožji izbor 96 mladih nogometašev. 

V mesecu maju je bil organiziran kvalifikacijski trening v Športnem parku Radomlje, kjer se je v štirih terminih zvrstilo vseh 96 mladih nogometašev in skupaj s trenersko ekipo izvedlo trening. 

Na podlagi opisa dosedanjih izkušenj, prikazane igre in sposobnosti na kvalifikacijskem treningu in po posvetu s klubskimi trenerji, je strokovni štab projekta izbral 14 mladih nogometašev za reprezentanco Slovenije, ki se je udeležila Svetovnega prvenstva. V Berlin so potovali Gal Pečjak, Brin Šifrar, Matic Sotlar, Nejc Velepič, Taj Krupić, Lan Hribar, Tian Kujović, Jaroš Rovan, Tim Matanovič, Miloč Medič, Lukas Tomažič, Miha Trdan, Mark Stojinovič in Patrik Katič. 

Trening tekma pred odhodom na prvenstvo

Za izbrano reprezentanco U13 Slovenije, ki je potovala na Volkswagen Junior World Masters, smo organizirali spoznavno trening tekmo pred odhodom v Berlin. Mladi nogometaši so se srečali v Grosuplju in gostovali pri Nogometnem klubu Brinje. Po tekmi z NK Brinje so mladi nogometaši suvereno in samozavestno zapustili zelenico, saj so pokazali občutno nadvlado in predvsem močno željo po dobri predstavi v Nemčiji.

Volkswagen Junior World Masters

Svetovnega prvenstva v Berlinu se je udeležilo 19 reprezentanc iz 18-ih držav. Nemčija, država gostiteljica, je prisostvovala z dvema kluboma, z enim izmed njih tudi osvojila lovoriko turnirja. Poleg številnih evropskih držav (Avstrija, Francija, Nemčija, Irska, Italija, Nizozemske, Romunija, Rusija, Španija, Švedska, Švica, Turčija) so za naše fante bili zanimivi predstavniki Južne Koreje, Južne Afrike, Mehike, Peruja in Kazakstana. 

 Slovenska reprezentanca je odigrala 6 tekem, proti Romuniji, Švedski, Nizozemski, Švici, Avstriji in Južni Koreji. Končni izkupiček je bil 9 točk, dve zmagi, trije remiji in samo en poraz. Žal to ni bilo dovolj za napredovanje v naslednji krog. Fantje so pokazali borbenost in z velikim srcem zastopali Slovenijo. Ekipa Slovenije je bila na turnirju pravi fenomen, saj se pred prvim sodniškim piskom pravzaprav ni dobro poznala, medtem ko so ostala moštva že več let, večkrat tedensko, vadila in pilila številne nogometne trike. 

Lukas Tomažič, kapetan slovenske reprezentance in vratar, si bo svetovno prvenstvo zapomnil kot lepo doživetje, najbolj pa mu bo v spominu ostala izmenjava dresov z drugimi reprezentancami. Lan Hribar, strelec dveh golov, je bil vesel, da je doživel največji mednarodni turnir do sedaj, igral je z užitkom in se veliko naučil od drugih igralcev. Miha Trdan, strelec enega gola, je spletel nova prijateljstva in spoznal, da se lahko brez težav kosamo z evropskimi velikani. Jaroš Rovan, izjemno hiter igralec, si bo izkušnjo zapomnil po letenju z letalom in novimi prijatelji z drugih držav.

Vrhunec kariere mladih nogometašev

»Fantom smo omogočili, da so se kosali z najboljšimi reprezentancami sveta, dosegli so dober rezultat in doživeli samo en poraz, pa še to proti Avstriji, ki je na koncu zasedla drugo mesto« je Ačimović zaokrožil svoj pogled na celoten turnir. »Takih dogodkov je absolutno premalo, vsekakor pa je razumljivo, saj so sredstva omejena, zato je še toliko boljše, da je Volkswagen popeljal slovenske fante v sam svetovni vrh« je dodal Ačimović. 

»Definitivno je bila udeležba na turnirju vrhunec kariere izbranih mladih fantov« je zatrdil Ačimović. 

Dan po prihodu v Slovenijo je Milenko Ačimović strnil svoje misli: »Imam dober občutek in čutim zadovoljstvo. V svoji karieri sem prepotoval domala cel svet, a je vseeno dogodek name naredil zelo dober vtis in če je turnir na meni pustil pečat, si lahko samo predstavljam kako zelo doživet spomin so mladi fantje odnesli v prihodnost.«

 

Nekaj utrinkov iz dogodka: 

https://www.facebook.com/volkswagenpdf/videos/1033769593438835/