Za pravilno delovanje in preprostejšo uporabo te strani uporabljamo piškotke.
Sprejmi in nadaljuj

Prehiteva prihodnost.

ID. Vizzion


Predstavljajte si, da avto razume vaš jezik in prepozna vaše geste. Upravljanje bi bilo čisto naravno in intuitivno. Predstavljajte si, da avto vozi namesto vas. Izključno na električni pogon. Imeli bi več časa za stvari, ki so vam pri srcu. S Volkswagnovo družino ID. bo ta vizija kmalu postala resničnost. Paradni model nove generacije električnih avtomobilov je študija ID. Vizzion.

Z modularno platformo za električni pogon MEB Volkswagen od leta 2015 razvija platformo, na kateri bodo v prihodnosti temeljila vsa električna vozila. Na svetovni premieri ID. Vizziona na avtomobilskem salonu v Ženevi je bila ta prihodnost videti bleščeča: "Že na prvi pogled ID. Vizzion razkriva, da nam modularna platforma za električni pogon MEB nudi popolnoma nove možnosti zasnove notranjosti in zunanjosti," je dejal dr. Herbert Diess, predsednik uprave znamke Volkswagen.

Pogled od zadaj na ID. Vizzion
3D-model roke, ki z gestami upravlja multimedijski sistem ID. Vizziona

VIDETI. IN BITI VIDEN.

3D-model notranjosti ID. Vizziona, kjer so prikazani zasloni, ki se projicirajo z virtualno resničnostjo
3D-model notranjosti ID. Vizziona

ID. Vizzion je sinonim za dovršen dizajn. Potnikom omogoča neomejen razgled. Za to so poskrbeli oblikovalci - z odsotnostjo B-stebrička in z velikimi steklenimi površinami, vključno s panoramsko streho. Značilno oblikovalsko filozofijo modelov ID. poudarja tudi elegantno oblikovana silhueta limuzine. Posebnost, ki jo od mreže hladilnika prek boka in vratnih kljuk do zadnjega odbijača osvetljuje vrsta LED-svetlobnih trakov. Še ena posebnost: ko so v neposredni okolici vozila poznani potniki, luči pulzirajo. To posebnost omogoča funkcija prepoznavanja obraza - npr. ID. Vizzion vas "vidi", ko se mu približujete.

Še ena novost: notranjost v stilu salona. Že od nekdaj je bila vizija oblikovalcev ustvariti avto, ki bi bil v vseh pogledih sinonim za svobodo. S takšnim udobjem, da dejansko vozilo sploh ne bi bilo več tako pomembno. In s takšno prostornostjo, ki presega običajne meje vozil višjih avtomobilskih razredov te velikosti. Poleg tega vas, ko odprete vrata, pričaka dovršena armaturna plošča brez volana in instrumentov. Namesto da bi pritisnili na gumb, boste z vozilom komunicirali povsem intuitivno, npr. z gibom roke. Povsem preprosto in dokaj futuristično. Tako kot virtualni upravljalni elementi in zasloni, ki se z obogateno resničnostjo projicirajo v notranjost. Upravljate jih z že poznanimi gestami, vidite pa z očali za mešano resničnost (HoloLens*). 

ID. Vizzion ni le vizija, ampak tudi osnova za serijsko vozilo. Na trg naj bi prišel leta 2022, in sicer bo na začetku upravljanje klasično, vozilo bo opremljeno z volanom in pedali. Avtonomni način vožnje bo šele na poznejši razvojni stopnji zamenjal volan.

Barvna študija ID. Vizziona, pogled od strani

Leta 2022 naj bi v serijsko proizvodnjo šel ID. Vizzion s klasičnim upravljanjem. Vendar pa želi Volkswagen s trenutno študijo pokazati, kaj bi bilo mogoče leta 2030. Na primer povsem avtomatizirana vožnja. Zato je ID. Vizzion prvo Volkswagnovo vozilo brez volana in pedal, ima pa "digitalnega šoferja", ki lahko navigira in prevzame krmiljenje vozila ter prepozna vas in vaše preference. Praktično, tako se namreč osvetlitev in temperatura v avtu prilagodita prav vam.

Pri tem vozilu pomaga veliko senzorjev: laserski senzorji, ultrazvočni senzorji, radarski senzorji spredaj in zadaj ter kamere s 360-stopinjskim prikazom neposredne okolice. Tudi v notranjosti limuzine je prisotnih nekaj najnaprednejših tehnologij, kar jih je Volkswagen kdajkoli razvil. Sem sodi umetna inteligenca centralnega računalnika vozila, ki v realnem času ponazarja celostno sliko območja okoli vozila. S temi podatki se lahko sistem odzove na nevarnost ali pa komunicira z drugimi udeleženci v prometu. Z 8000 posamično krmiljenimi HD matričnimi LED-diodami žarometov je mogoče grafike projicirati pred sprednji del ID. Vizziona. Na primer prehod za pešce, ki pešcem sporoča, da lahko varno prečkajo cestišče.

VOZITI. IN BITI VOŽEN. 

Z gestami in glasovnimi ukazi multimedijski sistem upravljate povsem intuitivno. Tako lahko v trenutku koordinirate svoje cilje potovanja ali temperaturo notranjosti. Ker pa ima vozilo tudi funkcijo avtopilota, imate tako še več časa zase ali za svoje delo. 

3D-model virtualne glasovne asistence ID. Vizziona

DOBRODOŠLI V NOVEM SVETU. 

Z dvema motorjema na sprednji in zadnji premi znaša sistemska moč ID. Vizziona 225 kW. Baterija s 111 kW poskrbi za doseg do 665 kilometrov, štirikolesni pogon pa vas popelje kamorkoli. Dr. Frank Welsch, član uprave znamke Volkswagen, odgovoren za poslovno področje tehničnega razvoja, pravi, da platforma MEB skrbi tudi za to, da je veliko tehničnih lastnosti in specifikacij variabilnih. "Tehnični princip naše družine ID. je prepričljiv: sloni na večstopenjski ponudbi velikosti, baterij in pogonov. Tako lahko pokrivamo veliko segmentov in izpolnjujemo želje kupcev - vse do velike potovalne limuzine."

Sliši se kot znanstvena fantastika, vendar pa bo to že kmalu resničnost, saj skoraj vse tehnologije ID. Vizziona že obstajajo ali pa jih Volkswagen že razvija. "Načrtujemo, da bomo že leta 2025 proizvedli približno milijon popolnoma električnih vozil letno. Prvi vozili bosta na voljo leta 2020 - kompaktni ID. in CUV ID. Crozz. Leta 2022 jima bosta sledila velikoprostorska limuzina ID. Buzz in, kot smo omenili, ID. Vizzion, ki je bil v Ženevi predstavljen kot študija," je povedal Dr. Diess. Torej prihodnost pri Volkswagnu že trka na vrata.

Pogled od zgoraj na ID. Vizzion
Zadek ID. Vizziona iz ptičje perspektive

Vas zanima več?

* Očala HoloLens (očala za mešano resničnost) z integriranimi senzorji in lastno procesorsko enoto omogočajo projiciranje 3D-projekcij v realno okolico.