Za pravilno delovanje in preprostejšo uporabo te strani uporabljamo piškotke.
Sprejmi in nadaljuj

Kako daleč se lahko pripeljem?

Z elektriko pridete povsod. Naša družina ID. je sinonim za novo generacijo električnih vozil, s katerimi lahko z enim polnjenjem baterije prevozite tudi daljše razdalje. S tem električna mobilnost postaja privlačna alternativa za čedalje več ljudi: za dnevne vozače, izletnike ali "dolgoprogaše". Na hitrih polnilnih postajah polnjenje dandanes vzame manj časa, kot si mislite.

Ko razmišljamo o električni mobilnosti, se nam avtomatsko porodi vprašanje o dosegu. Kako daleč se lahko pripeljem s povsem napolnjeno baterijo? Kako bom razdelil daljše vožnje? Kje bom baterijo znova napolnil in kako dolgo bo to trajalo? Ko se boste odločili za električni avto, boste baterijo lahko preprosto napolnili med kratkim postankom na polnilni postaji.

In še ena dobra novica: leta 2019 bodo predstavljeni naši novi električni modeli na osnovi modularne platforme za električni pogon (MEB). Z družino ID. bodo nato skladno z novim standardom WLTP mogoči dosegi od pribl. 330 do več kot 550 km 1 - odvisno od velikosti baterije in karoserijske izvedbe vozila.

WLTP je angleška kratica za Worldwide Harmonized Light Duty Test Procedure (slov. Globalno usklajeni preizkusni postopek za lahka vozila). Gre za nov, po vsem svetu enoten preizkusni postopek, ki se v večji meri ravna po vsakodnevnem načinu vožnje.

Dnevni vozač.

Hitro še z otroki v šolo, potem pa v pisarno.

Ali vsakodnevno opravite več kratkih voženj? Zjutraj dostavite otroke v šolo, se nato odpeljete v pisarno in popoldan še po nakupih. Če boste s svojim električnim avtomobilom kot povprečen dnevni vozač prevozili pribl. 50 km na dan, ga boste morali napolniti le približno enkrat do dvakrat na teden, odvisno od velikosti baterije. In to boste v idealnem primeru storili vedno ponoči doma na opcijski polnilni postaji. Tako boste zjutraj lahko samo še sedli za volan in se polni energije podali v nov dan.

Polnilna infrastruktura na javnem prostoru, npr. na parkiriščih nakupovalnih središč, postaja vedno bolj razvejana. Če vaš delodajalec svojim zaposlenim omogoča polnjenje vozil, je to seveda optimalna možnost. Tako lahko učinkovito izkoristite čas, ko ste v službi. Pri običajnih relacijah vsakodnevnih voženj boste baterijo morali napolniti le enkrat do dvakrat na teden.

Posebni načrti ob koncu tedna ali krajši dopust.

Odpravite se za nekaj dni k svojim sorodnikom ali pa na krajši dopust.

Nekajkrat na leto se boste s svojim električnim avtomobilom zagotovo podali tudi na daljšo vožnjo. Obiskali boste sorodnike ali prijatelje, odpravili se boste na izlet v mesto, ki si ga že dolgo želite pobliže ogledati, ali pa se boste med prvomajskimi oz. jesenskimi počitnicami za nekaj dni odpeljali na morje ali v gore. Z ID. bodo zaradi večjih baterij tudi na avtocestah mogoči realni dosegi okoli 400 km 2.

Številne destinacije na srednje dolgih relacijah, na primer za prvomajske praznike, bodo dosegljive tudi brez vmesnega polnjenja ali z le enim kratkim postankom za polnjenje, med katerim boste lahko spili kavo. Pri vašem načinu potovanja se torej ne bo nič posebej spremenilo, saj se najverjetneje že danes na daljših potovanjih odločite za postanek ali dva.

Dopustnik.

Na daljših potovanjih si privoščite počitek in obenem napolnite baterijo.

Ste vedeli, da morate električni avto na okoli 1.000 km dolgem potovanju napolniti le trikrat do največ štirikrat?  To pomeni, da se boste lahko podali tudi do bolj oddaljenih krajev. In čisto iskreno - najbrž po daljši vožnji ne boste imeli nič proti krajšemu postanku, med katerim si boste lahko dodobra pretegnili noge, si privoščili okusno kosilo ali pa popili vročo kavo.

Če bo vendarle ostala še kakšna relacija, na katero se ne boste želeli odpraviti s svojim električnim avtomobilom, vam Volkswagen opcijsko kot dopolnilno rešitev nudi možnost najema avtomobila s klasičnim pogonom.

Velik doseg. Velika prilagodljivost. Kdaj razmišljate o električnem avtomobilu?

Se že vozite z električnim avtomobilom ali pa razmišljate, da bi ga kupili? Odlično. Kajti zdaj veste, da je doseg električnih vozil večji, kot ste mislili. Na kratkih ali dolgih relacijah, vsak dan ali med vožnjo na dopust - odslej ste lahko enako prilagodljivi kot z avtomobilom, ki ima bencinski ali dizelski motor. Še posebej praktično je, da na poti s pomočjo navigacijskega sistema lahko kadarkoli hitro in udobno najdete najbližjo polnilno postajo. Predvsem, ker je ponudba javnih polnilnih postaj vedno večja.


1 Napovedani doseg po opravljenih voznih ciklih skladno z Globalno usklajenim preizkusnim postopkom za lahka vozila (WLTP) na preizkusnih valjih (ni serijsko stanje). Vrednosti dosega po WLTP lahko pri serijskih vozilih zaradi opreme odstopajo. Dejanski doseg v praksi odstopa zaradi načina vožnje, hitrosti, uporabe komfortnih/dodatnih porabnikov, zunanje temperature, števila sopotnikov/obteženosti in topografije. Kljub temu glede na profil uporabe velja, da bi 80 % voznikov brez dodatnega polnjenja baterije prevozilo od 230 do 330 km z manjšo baterijo (45 kWh, neto), od 300 do 420 km s srednjo baterijo (58 kWh, neto) in od 390 do 550 km z največjo baterijo (77 kWh, neto).

2 Dejanski doseg v praksi odstopa zaradi načina vožnje, hitrosti, uporabe komfortnih/dodatnih porabnikov, zunanje temperature, števila sopotnikov/obteženosti in topografije. Kot orientacija za posamezno vozilo služi navedeni razpon dosega, ki ga bo predvidoma v letnem povprečju doseglo 80 % naših strank. Spodnja meja navedenega razpona zajema tudi vožnje pri zmernih hitrostih na avtocestah in vožnje pri nizkih zunanjih temperaturah v zimskem času.