Avto Jarc Maribor

Kako deluje toplotna črpalka?

Volkswagen se je v največji možni meri zavezal k varovanju podnebja. Tako je pri ID.3 in ID.4 poleg ogljično nevtralne1 proizvodnje ključnega pomena tudi izbira hladilne tekočine. ID.3 in ID.4 sta prva modela na svetu, ki sta lahko opremljena s toplotno črpalko z naravno in podnebno nevtralno hladilno tekočino R744. Visokoučinkovita toplotna črpalka predstavlja najbolj energijsko učinkovit način za ogrevanje električnega vozila pri nizkih zunanjih temperaturah.
V primerjavi z avtomobilom z bencinskim ali dizelskim motorjem velja, da pogonske komponente v električnem avtomobilu ne morejo zagotoviti dovolj odpadne toplote za zadostno ogrevanje notranjosti.

Rešitev predstavlja visokoučinkovit sistem toplotne črpalke, ki z visokim tlakom komprimira hladilno tekočino. Pri tem nastaja toplota, ki se uporablja za segrevanje hladnega zunanjega zraka.
S sistemom toplotne črpalke visokonapetostno ogrevanje vozila porabi manj energije iz baterije. Doseg je tako večji kot pri električnih avtomobilih brez toplotne črpalke. 

1) Emisije CO₂ preprečujejo in zmanjšujejo - kolikor je to mogoče - že neposredno pri Volkswagnu. Prav tako so k preprečevanju in zmanjševanju emisij obvezani tudi poddobavitelji. Tiste emisije CO2, ki jih pri Volkswagnu in z ustreznimi zavezami v oskrbovalni verigi ni mogoče preprečiti in zmanjšati, pa v enakem obsegu kompenzirajo s certificiranimi podnebnovarstvenimi projekti.

Prikazana vozila lahko v posameznih detajlih odstopajo od trenutne ponudbe za slovenski trg. Na sliki so prikazani nekateri elementi dodatne opreme, ki so na voljo za doplačilo. Za boljšo berljivost besedil smo v povezavi z osebami uporabili moško ali žensko slovnično obliko, ki pa se vedno nanaša nevtralno na oba spola. Zahvaljujemo se vam za razumevanje. Ogljikov dioksid (CO2) je najpomembnejši toplogredni plin, ki povzroča globalno segrevanje. Emisije onesnaževal zunanjega zraka iz prometa pomembno prispevajo k poslabšanju kakovosti zunanjega zraka. Prispevajo zlasti k čezmerno povišanim koncentracijam prizemnega ozona, delcev PM10 in PM2,5 ter dušikovih oksidov. Podrobne okoljske informacije o novih osebnih avtomobilih najdete v priročniku o varčni porabi goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka, ki ga lahko brezplačno pridobite na prodajnem mestu in  tukaj.

Zapri
Zapri meni
Zapri

Svetovna premiera Popolnoma električni ID.4

 

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen