Za pravilno delovanje in preprostejšo uporabo te strani uporabljamo piškotke.
Sprejmi in nadaljuj
Pooblaščena servisna delavnica

e-up! za vse – sinonim za novo generacijo električnega e-up! sta nizka cena in velik doseg

05.09.2019

Wolfsburg (Nemčija) - Svetovna premiera na mednarodnem avtomobilskem salonu (IAA): Volkswagen bo poskrbel, da bo električna mobilnost postala dostopna vsem - z novim e-up!.1 Cena osnovne izvedbe je v primerjavi s predhodnikom nižja in znaša 21.975 EUR2. Cena za slovenski trg še ni znana. Stroški nakupa so torej manjši, doseg pa je odslej večji: z novim baterijskim sistemom zdaj znaša do 260 km. In kar je še pomembno: kljub kompaktnim dimenzijam je e-up! popolnoma funkcionalen avto s prostorom za širi osebe. Omogoča pametno mobilnost in ničelne emisije za podjetja, voznike službenih vozil in za prosti čas.

Nove baterijske celice z bistveno večjo energijsko gostoto bodo odslej omogočale večji doseg. Povedano v številkah: kapaciteta baterij se je povečala z 18,7 na 32,3 kWh. Funkcionalni doseg je tako večji in znaša do 260 km. Predvidena poraba meri 12,7 kWh/100 km. Vse to pomeni, da je novi e-up! kos domala vsem dnevnim relacijam v mestnem okolju - bodisi v prostem času ali med službenimi obveznostmi. Časi polnjenja baterij so kratki: pri polnjenju z enosmernim tokom (DC) z močjo 40 kW je baterijo do 80 odstotkov mogoče napolniti že v 60 minutah. Serijska aplikacija "maps + more" pri tem omogoča, da uporabnik zažene, prekine in časovno nastavi polnjenje prek pametnega telefona. Enako velja za klimatiziranje mirujočega vozila, ki je pri e-up! prav tako serijsko.

Novi e-up! pa kljub vsem prednostim za okolje zagotavlja tudi obilo užitka v vožnji. Eden od razlogov za to je njegovo nizko težišče - baterije so namreč vgrajene v dnu vozila. Poleg tega lahko elektromotor z močjo 61 kW pri speljevanju takoj zagotovi maksimalni navor. Mestni specialist tako za pospešek do 100 km/h potrebuje le 11,9 sekunde; najvišjo hitrost doseže pri 130 km/h.

Ugodna cena je rezultat učinkov ekonomije obsega. Volkswagen bo namreč odslej imel v ponudbi več električnih avtomobilov kot kadarkoli doslej. Tudi pri štirivratnem e-up! se bo obseg proizvodnje - po napovedih - v primerjavi s predhodnikom občutno povečal. Serijska oprema vključuje avtomatsko klimatsko napravo, radijski sistem "composition phone" z Bluetooth vmesnikom in DAB+, sistem za integracijo pametnega telefona "maps + more", večfunkcijsko aplikacijo in asistenco za ohranjanje smeri Lane Assist.

Kupcem električnih vozil so dandanes marsikje že na voljo subvencije. V Nemčiji bodo kupci modela e-up! poleg državne subvencije v višini 2.000 EUR prejeli še ekosubvencijo s strani Volkswagna, ki bo znašal 2.380 EUR. V Sloveniji subvencija za električna vozila trenutno znaša vse do 7.500 EUR. Z nizko ceno in subvencijami bo ta električni avtomobil nedvomno zanimiv tudi z ekonomskega vidika. Volkswagen poleg tega za baterije zagotavlja jamstvo za dobo 8 let oz. prevoženih 160.000 kilometrov. 

 

1) Vozilo še ni v prodaji.

2) Cena velja za nemški trg in je navedena brez ekosubvencije.