Zapri meni
Zapri

Kako poteka polnjenje?

 

Polnjenje je povsem preprosta naloga.

Vsi dobro vemo, kako natočiti bencin ali dizelsko gorivo, pri električnih avtomobilih pa je postopek nekoliko drugačen. Z električnim avtomobilom se namreč ni treba odpeljati na bencinski servis, saj lahko baterijo napolnimo domala povsod: na domači gospodinjski/šuko električni vtičnici, na domači polnilni postaji, na javnih polnilnih postajah ali na postajah za hitro polnjenje. Ko boste enkrat poskusili, boste hitro ugotovili, da je postopek skoraj tako preprost kot polnjenje pametnega telefona.

Kaj morate vedeti o strojni opremi za električni avto.

Priključimo vtič in že lahko črpamo energijo.

Za gospodinjstva je na voljo visokonapetostna vtičnica, zasnovana za stensko montažo: domača polnilna postaja. To je opcija, ki pri polnjenju doma zagotavlja največjo možno polnilno moč - ta trenutno znaša 11 kW. Pri uporabi domače polnilne postaje morate le vstaviti polnilni kabel z vtičem v polnilno vtičnico avtomobila - in že se začne polnjenje. Enako udobno je polnjenje na polnilnih postajah, ki jih bo morda zagotovil celo vaš delodajalec. Polnilni kabel je tu običajno fiksno pritrjen na postajo, če pa javna polnilna postaja nima kabla, lahko uporabite polnilni kabel, ki ste ga prejeli skupaj z vozilom. Svetujemo vam, da kabel nenehno hranite v prtljažniku.

Ločimo dve vrsti polnjenja.

Polnjenje z izmeničnim tokom (AC)
Načeloma ločimo dve vrsti polnjenja. Pri polnjenju z izmeničnim tokom usmernik, ki je vgrajen v vozilu, pretvarja tok iz javnega omrežja z izmeničnim tokom v potrebni enosmerni tok.

Polnjenje z enosmernim tokom (DC)
Pri drugi vrsti polnjenja, polnjenju z enosmernim tokom, se izmenični tok pretvarja v enosmerni tok zunaj vozila ‒ npr. v polnilni postaji. Prednost tega je, da je pri polnjenju ‒  npr. na avtocestah ‒ mogoča večja moč in postopek polnjenja se avtomatsko skrajša.

Poznamo dve vrsti vtičev.

Vstavimo vtič, napolnimo baterijo, sprostimo vtič in ga odstranimo. Tako preprost je postopek polnjenja pri vašem električnem avtomobilu. V zadnjih letih sta se v Evropi kot standard uveljavili dve vrsti polnilnih vtičev:

*Vtič Mennekes (tip 2)*

"Vtič Mennekes" (tip 2) je predviden za počasno polnjenje in ustreza evropskemu standardu za polnjenje z izmeničnim tokom. Vse javne polnilne postaje so opremljene najmanj z eno električno vtičnico tipa 2.

Polnjenje z izmeničnim tokom pri vozilih na osnovi platforme MEB poteka z močjo 7-11 kW. Če se boste odločili za namestitev domače polnilne postaje, boste baterijo lahko vsako noč polnili z močjo 11 kW. Tudi pri delodajalcih si bo načeloma mogoče tedensko potrebno energijo za vožnjo na delovno mesto in domov zagotoviti v enem delovnem dnevu. 

Vtič Combo 2

Za hitro polnjenje se je v Evropi kot standard uveljavil kombinirani sistem polnjenja CCS (angl. Combined Charging System). Ustrezni polnilni vtič je opremljen z dodatnimi kontakti za hitro polnjenje z enosmernim tokom. Z vtičem, poimenovanim kot "vtič Combo 2", je na vseh javnih polnilnih postajah mogoče polnjenje z enosmernim tokom z močjo 22 kW ali več.

Kako hitro se napolni baterija?

Od električne vtičnice do postaje za hitro polnjenje

Preprosto osnovno pravilo se glasi: čim večja je polnilna moč, tem hitrejši je postopek polnjenja. Vendar pa trajanje polnjenja lahko občutno variira - odvisno od napolnjenosti baterije. Na postopek polnjenja poleg tega vplivajo pogoji v okolici, kot je zunanja temperatura, ključnega pomena pa je tudi temperatura baterije v vozilu. Če na primer svoj ID. polnite na gospodinjski/šuko električni vtičnici, lahko z 2,3 kW/h ponoči zlahka pokrijete svoje vsakodnevne potrebe. Hitreje lahko polnjenje poteka na domači polnilni postaji ali postaji za polnjenje z izmeničnim tokom. 

Najhitrejše so polnilne postaje HPC (angl. High Power Charging). Te zagotavljajo polnilno moč od 100 kW naprej. Na splošno priporočamo, da baterije svojega električnega avtomobila ne napolnite vsak dan na 100 %. S tem boste zmanjšali izrabo baterije¹⁾.

Pravilno polnjenje

Korak za korakom

Oh-oh!
Zdi se, da vaš brskalnik ni posodobljen. Mogoče naša spletna stran ne deluje optimalno. Večina brskalnikov (ne pa MS Internet Explorer 11 in starejši) še vedno deluje dobro.

Priporočamo vam, da posodobite svoj spletni brskalnik!
Najnovejša različica lahko zagotovi dobro izkušnjo kjer koli v internetu.

Hvala za obisk in se zabavajte,
Vaša ekipa Volkswagen