Za pravilno delovanje in preprostejšo uporabo te strani uporabljamo piškotke.
Sprejmi in nadaljuj

Polnjenje

Kako napolnimo električni avtomobil? Polnjenje električnega avtomobila je lažje, kot si mislite. S tem pregledom boste izvedeli, kako deluje.

1. Kaj moram vedeti?

Svoj električni avto lahko na poti napolnite na polnilni postaji ali preprosto doma na strokovno vgrajeni običajni gospodinjski električni vtičnici ali domači polnilni postaji. Pri tem ni važno, če dežuje ali sneži, saj so baterija in vse elektronske komponente zaščitene. Povezava z vtičem je zatesnjena, tako da vdor vode ni mogoč.


Tudi za doma: Omrežni kabel za domačo uporabo boste brezplačno prejeli ob nakupu kateregakoli Volkswagnovega električnega avtomobila. Z njim lahko svoje vozilo napolnite na vsaki tehnično brezhibni in strokovno vgrajeni vtičnici.

Polna baterija: Volkswagen uporablja preverjeno litij-ionsko tehnologijo. Kakovostne komponente zagotavljajo izvrstno delovanje in čim manjšo obrabo. Zato Volkswagen za baterije, ki jih vgrajuje v električna vozila, zagotavlja posebno jamstvo. Podrobnosti si lahko preberete v jamstvenih pogojih. Ali do 160.000 prevoženih kilometrov - odvisno od tega, kaj nastopi prej. V tem času jih je mogoče napolniti več tisočkrat.

2. Kako lahko napolnim električno vozilo? Polnjenje električnega avtomobila je skoraj tako preprosto kot točenje goriva na bencinskem servisu. Na voljo so različne možnosti, vsaka s svojimi prednostmi.

Polnjenje na električni vtičnici

Polnilni servis v lastnem domu: električne avtomobile lahko polnite na čisto običajnih, tehnično brezhibnih in strokovno vgrajenih električnih vtičnicah. Kot pri polnjenju pametnega telefona polnilni kabel vtaknete v električno vtičnico, polnilni vtič na drugem koncu kabla pa v polnilno vtičnico vozila. Z avtomobilskim ključem zaklenete avto in polnjenje se lahko začne. Tako lahko na primer zvečer vozilo priključite, da se baterija polni v času nižje nočne tarife in se zjutraj lahko odpeljete s polno baterijo.

Polnjenje na električni vtičnici (2,3 kWh):
e-up!1: 10 h    e-Golf2: 17 h 00 min    Golf GTE3: 3 h 45 min    Passat GTE4: 4 h 20 min

Polnjenje na domači polnilni postaji

Visokozmogljiva vtičnica na domači lokaciji: z domačo polnilno postajo imate na voljo največjo polnilno moč za vozilo. Poleg tega je takšno polnjenje še posebej enostavno: snamete pokrovček, vstavite vtič, zaklenete avto - urejeno. Zelena utripajoča luč zgoraj levo je znak za postopek polnjenja. Domačo polnilno napravo lahko za doplačilo po želji namesti naš kooperacijski partner The Mobility House. Za polnjenje se porablja električna energija iz hišnega omrežja, ki jo enostavno plačate pri svojem dobavitelju električne energije.

Polnjenje na domači polnilni postaji (11 kW):
e-up!1: 6 h 12 min*    e-Golf2: 5 h 20 min*    Golf GTE3: 2 h 25 min*    Passat GTE4: 2 h 45 min *

* Trajanje polnjenja na domači polnilni postaji z izmeničnim tokom (11 kW) od 0-% do 100-% napolnjenosti baterije (SoC = State of Charge)

Več informacij o domači polnilni postaji

 

Polnjenje na javni polnilni postaji z izmeničnim tokom

Hitri postanek na poti: svoj električni avtomobil lahko napolnite na kateri od vse bolj številčnih javnih polnilnih postaj. S Volkswagnovo kartico Charge&Fuel in aplikacijo Charge&Fuel se lahko prijavite na večini teh polnilnih postaj in plačate brezgotovinsko. Prejeli boste samo še račun. Za javne polnilne postaje z izmeničnim tokom potrebujete poseben polnilni kabel, ki ga lahko naročite dodatno poleg električnega avtomobila. Tudi tu velja: ko zaklenete vozilo, se polnilni kabel ravno tako zaklene, tako da v vaši odsotnosti nihče ne more prekiniti polnjenja.

e-up!1: 6 h 12 min    e-Golf2: 5 h 20 min    Golf GTE3: 2 h 25 min    Passat GTE4: 2 h 45 min

Polnjenje na javni polnilni postaji z enosmernim tokom

Turbopolnilnica: na tako imenovanih CCS javnih polnilnih postajah (CCS je kratica za Combined Charging System oz. kombinirani sistem polnjenja) lahko polnite z enosmernim tokom. Ker je pri polnjenju z enosmernim tokom mogoče doseči višje jakosti toka, se baterija napolni občutno hitreje. Za uporabo teh polnilnih postaj sta modela e-up! in e-Golf opcijsko na voljo s posebno CCS polnilno vtičnico. Tudi v tem primeru lahko na številnih postajah uporabljate Volkswagnovi kartico Charge&Fuel in aplikacijo Charge&Fuel.

e-up!1: 40 min (80%)    e-Golf2: 45 min (80 %)

3. Kako moj avto komunicira z mano?

Podatki o napolnjenosti baterije in dosegu

Podatki o napolnjenosti baterije in dosegu so v vseh Volkswagnovih električnih avtomobilih jasno prikazani na več mestih. V modelih e-up! (poraba električne energije v kWh/100 km: 11,7; emisija CO₂ v g/km: 0) in e-Golf (poraba električne energije v kWh/100 km, komb.: 12,7; emisija CO₂, g/km, komb.: 0) so na primer prikazani na kombiniranem instrumentu in v navigacijskem sistemu oz. na zaslonu sistema maps + more. Aplikacija Car-Net e-Remote vam omogoča pregled nad vsemi pomembnimi podatki, tudi kadar niste v vozilu.

4. Kje lahko napolnim baterijo, ko sem na poti?

Brez skrbi, električni avto vas ne bo pustil na cesti. Polnilne postaje so danes že skoraj povsod. Njihovo število se povečuje iz meseca v mesec. In še bolj se bo povečalo, tako kot se bo povečalo število električnih avtomobilov. Tako bliskovito, kot so se v zadnjem stoletju razširili bencinski servisi. Vnesite naslov, poštno številko ali kraj in poiščite javne polnilne postaje v vaši bližini.

Iskalnik polnilnih postaj